„4:15 PM Sfârşitul lumii”, primul scurtmetraj românesc independent în cursa pentru Palme d'Or

  • 17.04.2016
  • ● Vizualizări: 125

„4:15 PM Sfârşitul lumii”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga si Cătălin Rotaru, a intrat în cursa pentru Palme d'Or 2016 la secţiunea scurtmetraj.

Odată cu această selecţie, scurtmetrajul marchează trei premiere pentru România: este un film de debut atât pentru regizori cât şi pentru producători, este un film independent în cursa pentru Palme d'Or şi este regizat (şi) de o femeie.

 „Ne-am dorit mult să facem acest film. Am avut norocul să avem alături doi producători pasionaţi şi o echipă extraordinară“, spun regizorii Gabi Şarga si Cătălin Rotaru. Amândoi au absolvit Arta Actorului la UNATC, au lucrat ca scenarişti la mai multe seriale realizate de televiziunile din România (ProTv, Antena1, PrimaTV, Kanal D), au regizat si au colaborat la montarea unor piese de teatru pe scenele bucureştene. Pasul spre film l-au făcut odată cu ideea acestui scurtmetraj.

Filmul spune povestea unei întâlniri neobişnuite dintre un curier si un autostopist. Când autostopistul îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că această întâlnire îi va schimba total viaţa. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu şi Elias Ferkin.

Selecţia în competiţia oficială a scurtmetrajelor de la Cannes aduce încă o premieră remarcabilă: directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an la Master la UNATC, participă la Cannes, tot în acest an, cu încă un film, în secţiunea competiţională destinată studenţilor (Cinéfondation).

Produs de Adina Sădeanu şi Alex Tudor Crăciun, „4:15 PM Sfârşitul lumii” va avea  trei proiecţii în cadrul festivalului de la Cannes, iar ulterior va fi distribuit de Ultraviolet Media, prima casă de Film World Sales din România. 

 „A fost o bucurie să lucrez cu doi regizori foarte talentaţi şi curajoşi, cu o echipă absolut minunată. Am crezut în povestea filmului. Într-o lume care are toate răspunsurile la îndemână, cred că avem nevoie de poveşti care să lase în noi întrebări“, spune producătorul Adina Sădeanu. Fondator al Axis Media Production, Adina Sădeanu are peste 10 ani de experienţă ca jurnalist, iar în prezent este scenarist şi producător de film şi de teatru. Primul ei scenariu de lungmetraj (“Golden Ashes”) a fost selectat de ScripTeast, unul dintre cele mai prestigioase programe destinate scenaristilor din Europa de Est, fiind în competiţia din acest an desfăşurată la Cannes în aceeaşi perioadă cu cea a festivalului de film.  

„4:15 PM Sfârşitul lumii” a fost realizat în coproducţie de Flama Booking şi Axis Media Production. Filmările la „4:15 PM Sfârşitul lumii” au avut loc timp de patru zile,  între Hăgieşti şi Măriuca, în judeţul Ialomiţa.

Producătorul Alex Tudor Craciun, unul dintre fondatorii fundaţiei „Ileana” şi al Casei de producţie Flama Booking, povesteşte: „În seara în care am aflat vestea că am fost selectionaţi la Cannes, ne-am întâlnit să sărbătorim. Uitându-mă la noi am realizat că, într-un fel, suntem aproape toţi la început de drum – este primul film regizat de Gabi si Cătalin, primul film produs de noi. Într-un fel, pot să spun ca ne-am pierdut virginitatea... şi am ajuns la Cannes”.

 
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații