Foste și actuale reședințe regale

Apropo.ro / 10.11.2004, 16:18
Foste și actuale reședințe regale
Lux, opulența și rigoare. Asta se gasește în oricare dintre casele regale ale lumii. Ceea ce s-ar putea sa nu știi, însa, este faptul ca unele dintre ele au devenit muzeu, iar altele, deși se mai folosesc ca reședințe regale,


Lux, opulența și rigoare. Asta se gasește în oricare dintre casele regale ale lumii. Ceea ce s-ar putea sa nu știi, însa, este faptul ca unele dintre ele au devenit muzeu, iar altele, deși se mai folosesc ca reședințe regale, pot fi vizitate și de muritorii de rând în anumite perioade ale anului.

Palatul Versailles

Unul dintre cele mai vizitate monumente din Franța este, fara îndoiala Palatul Versailles. Dorind sa scape de agitația Parisului și sa pastreze controlul asupra nobilimii, regele Louis al XIV-lea construiește acest palat, folosit ca reședința regala pâna la revoluția din 1789, când mobilierul este vândut, iar tablourile depuse la Muzeul Louvre. Refacut între timp, Versailles-ul este astazi un loc magnific, care ofera turiștilor o mulțime de atracții. Pe lânga somptuoasele apartamente regale, vizitatorii pot admira vestitele Gradini ale Palatului, Micul și Marele Trianon, Sala Oglinzilor, unde aveau loc petrecerile regale și alte evenimente majore, Opera Regala, construita în totalitate din lemn, și Capela Regala.

Palatul Buckingham

Pe lânga reședința oficiala a Reginei Elisabeta, Palatul Buckingham din Londra este, întâi de toate, sediul administrativ al familiei regale și are, probabil, cea mai cunoscuta fațada din lume. Construita în stil neo-clasic, cladirea dispune de 600 de camere și este înconjurata de splendide gradini. Buckingham-ul își așteapta anual vizitatorii. Cele 19 camere folosite la ceremonii sunt deschise publicului în perioada august-septembrie, când Regina își face vizita în Scoția, iar Galeria Reginei și Camerele cu vehiculele regale sunt deschise în permanența. În Galeria Reginei, vizitatorii au ocazia sa admire expozițiile de tablouri care aparțin colecției regale, iar în Camera cu vehicule se pot vedea pretențioasele trasuri de ceremonii.

Palacio Real

Aflata în partea de vest a Madridului, puțin mai departe de Plaza de Espana, Palacio Real sau Palacio de Oriente, cum mai este numita reședința regala din Spania, este cel mai mare și mai impresionant palat din Europa. Cu 3 000 de încaperi luxos decorate (dintre care doar 50 sunt deschise publicului), 870 de ferestre, 240 de balcoane și 110 uși, cladirea se întinde pe o arie de 135.000 de metri și este decorata cu picturi aparținând faimoșilor Rubens, Velázquez, El Greco și Goya, la care se adauga zeci de tapiserii flamande și spaniole. Pâna în 1931, Palacio Real a fost folosit ca reședința permanenta de catre familia regala, însa, în prezent, membrii acesteia vin aici doar atunci când au loc evenimente speciale.

Palatul Vatican

Situata în cel mai mic stat independent din lume, Vatican, reședința Înaltului Pontif este o colecție impresionanta de cladiri ce aparțin unor perioade de timp diferite. Ajunși aici, vizitatorii au parte de o experiența memorabila, unul dintre ghizii Palatului prezentând pe rând cele mai renumite compartimente ale Muzeului Vatican (Galeria Candelabrelor, Galeriile Bibliotecii și Muzeul Chiaramonti), incomparabila Capela Sixtina, pe al carei tavan Michelangelo a pictat istoria omenirii de dinainte de Hristos (9 panouri cu etapele Genezei), precum și opulentele Gradini unde Papa iese sa se relaxeze. Împodobite cu fântâni arteziene, sculpturi și mozaicuri, gradinile sunt considerate o capodopera a arhitecturii renascentiste.