„Gadget-urile” din copilarie, un preludiu pentru cele de azi (Poze)

Apropo.ro / 28.01.2009, 15:25
Mai stii ce a fost inainte de Ipod Nano, PSP, Asus EEE? Apropo.ro iti prezinta o colectie de "gadgeturi" din comunism.

In episoadele anterioare ne-am amuzat amintindu-ne de desenele animate ale copilariei cu nume puternice precum Sandi Belle,Voltron, Macron 1, Saber Rider, Ratonii s.a.m.d.

Pe langa desene animate, cand afara era urat si ploua, ne amuzam jucandu-ne la "calculator", fie ca era Hc, Cip, Terminator sau chiar Nintendo 64. Sa nu uitam si de portabile: "Brick Game", Nu pagadi sau Game boy.

Electronicele sunt o parte din viata noastra si am crescut si noi odata cu ele. Haideti sa ne amintim de cateva din gadget-urile din trecut.

Sinclair ZX Spectrum (sau varianta romaneasca fabricata in Pipera – Ice Felix HC 90/91)

Va mai amintiti chinurile prin care treceam incarcand un joc pe astfel de calculatoare? In ce hal scartaiau si cat de mult dura pana se incarca complet. Acest calculator avea un procesor de 3,5 Mhz, 16 KB de memorie ROM si 16 sau 48 KB de RAM. Afisajul textului se facea pe 32 de coloane si 24 de randuri folosind caracterele setului ZX Spectrum. Rezolutia imaginilor era de 256 x 192.

Din jocurile pe care le-am jucat imi mai amintesc de Jumping Jack, Jet Set Willy, Commando, Chuckie Egg si favoritul meu Budokan. O arhiva cu mii de jocuri pentru ZX Spectrum gasiti aici.

Am reusit sa gasim si o poza cu unul din modelele de casetofon folosite pentru a incarca aceste jocuri pe Spectrum (Vezi mai jos, in galerie).

Mutandu-ne de la calculator la portabile, cred ca nu trebuie sa mai fac vreo introducere pentru "Brick Game". Da, ala negru cu 9999 jocuri si 2 baterii AA. Real erau doar cateva jocuri cu mici variatii gen: tetris, brick game, curse cu masini, curse cu avioane, snake. Acest "gadget" se gasea in consignatii la un pret rezonabil.

Printre noi existau cativa care investeau un pic mai mult si isi cumparau un Nintendo Game Boy. Eram fascinati de grafica jocurilor de pe gameboy de ex: Mario, Donkey Kong, Aladin si altele.

Sinclair ZX Spectrum Radio Commodore
Sinclair ZX Spectrum Radio Commodore
CIP
HC
CIP HC
Nintendo Gameboy Brick Game
Nintendo Gameboy Brick Game

 

Haideti sa trecem la partea audio si sa ne amintim de aparatele care ne-au incantat urechile la inceputurile anilor ’90.

Mai toata lumea avea in casa ori un pick-up ori un radio. La acestea se poate aplica vorba de la americani " They don’t make them like they used to" deoarece nu am auzit pe cineva spunand ca nu ii mai functioneaza pick-up-ul rusesc "210 cmepeo" (210 stereo).

Din contra, unii il mai folosesc ca statie de amplificare.  Eu unul am pastrat o foarte mare parte din discurile vechi si mai ales cele cu povesti: Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Pacala, Ursul pacalit de vulpe etc.

La fel ca la sectiunea jocuri, si pe partea audio au aparut dispozitivele portabile: RIC (receptor radio de productie romaneasca de dimensiuni foarte mici), Walkman-ul Emerson sau kit-urile radio Elektron (cunoscatorii le montau acasa si mai faceau si niste bani vanzandu-le).

Ric Walkman
RIC Walkman Emerson
Pick-up Radio
Pickup 201 cmepeo Radio Bucuresti

 

Ca sa avem toata plaja "multimedia" in acest articol , mai jos va prezentam o galerie si cu dispozitivele de proiectie vizuala, anume proiectia de diafilme sau diapozitive:

 

Etude 2 Etude 2c
Etude Etude 2c
Ania Diafilm
Ania Diafilm

 

 

Revino in fiecare zi de miercuri pe apropo.ro pentru a vedea noi episoade ale copilariei. Ce ai vrea sa vezi in episodul urmator?

 Aboneaza-te la Newsletterul Apropo ca sa nu ratezi episoadele urmatoare.

Â