George Buhnici – Omu’ cu gadgeturile!

Apropo.ro / 20.05.2013, 08:00
George Buhnici - Omu’ cu gadgeturile!
La prima vedere, am putea spune că realizatorul rubricii “iLike IT” din cadrul Ştirilor PRO TV de la ora 7.00 îşi petrece toată ziua cu degetele pe... butoane. Telefon, laptop, camere foto, video, ultimele invenţii în domeniu. Ce mai, omului îi plac gadgeturile! De fapt, recunoaşte că e dependent de ele, dar şi de puştoiaca sa de aproape un an, care i-a moştenit pasiunea pentru tehnologie.

– La o primă numărare, cam câte gadgeturi ai încercat până acum?

Sunt norocos că, în meseria mea, am şansa să încerc mereu lucruri noi. Mi-au trecut prin mâini mii de gadget-uri şi mai grav este că mi le doresc aproape pe toate. Desigur, ar trebui să ne mutăm într-un depozit industrial ca să le pot avea frumos aşa pe nişte rafturi nelimitate… Visez cu ochii deschişi.

 

– Şi care au fost cele mai neobişnuite?

Dintre ele, cele mai neobişnuite mi s-au părut cele care vin să rezolve o problemă la care nu mă aşteptam să fie nevoie de o soluţie ”smart”. Cum ar fi lingura şi furculiţa deştepte. Vibrează să te avertizeze dacă mănânci prea repede.

 

– Dar cu masina politiei din Los Angeles cum a fost?

 

Maşina LAPD a fost o experienţă de ţinut minte toată viaţa pentru că leagă cele două mari pasiuni ale mele. Maşinile şi tehnologia. Când maşina este cea potrivită, iar tehnologia performantă fără să fie scumpă sau prea sofisticată, se nasc astfel de poveşti de succes. Mă uitam gură-cască la Daniel Gonzalez, poliţistul de treabă cu care am petrecut vreo două ore la CES, cum povestea despre îmbunătăţirile aduse maşinii. Munca lui a salvat vieţile multor poliţişti care au la îndemână maşini mai bune şi mai deştepte, iar oraşul Los Angeles a economisit multe milioane de dolari pentru că a dotat maşinile cu tehnică modernă care face munca poliţiştilor mai eficientă. Adică nu ai nevoie de 10 poliţişti care să patruleze în maşini proaste şi să sune la secţie tot timpul. Ai nevoie de doi poliţişti deştepţi şi o maşină care scanează numere de maşini, vede armele pe întuneric, verifică amprente şi acte pe loc.

 

– Tu, personal, câte gadgeturi deţii? Şi cât de des le foloseşti?

Am prea multe. Câteva zeci. Le folosesc zilnic, evident, sau le scot din când în când să mă joc cu ele. Ca un copil mare.

 

– Te declari dependent total de vreunul?

Sunt dependent de mobil şi de laptop. Apoi de camerele foto şi video. Sunt mereu conectat pe smartphone, iar la laptop scriu şi citesc enorm. Fac poze şi filmez pentru “iLikeIT”, dar şi pentru blog, aşa că sunt mereu cu degetele pe butoane.

 

– Din postura de tătic, care crezi ca e cea mai tare invenţie?

Tati o iubeşte pe Ariana. Maxim. Dar se asigură că este OK cu ajutorul tehnologiei. Am ales pentru ea un ham, spre exemplu. E foarte destept fara sa aiba becuri sau butoane. Ne plimbam impreuna, vedem lumea de la nivelul potrivit si ne apropiem mai tare.

– Ce-ţi face fetiţa?

Fetiţa noastră e un fel de film serial care devine mai bun cu fiecare episod. Ne uităm gură cască la fiecare gest nou, sunet sau privire. De la o zi la alta se schimbă câte ceva. Nu vrea să meargă de-a buşilea, aşa că trebuie susţinută să pună paşii potriviţi. Îi place să atingă şi să vadă totul, dar e pasionată definitiv de… laptop şi de tabletă. Le ia în braţe şi butonează de la 7 luni. Ştie să stea la poze şi îi place foarte mult să se plimbe. Acum ne ies dinţişorii şi mai facem câte o răceală sau o mică viroză, aşa că eu şi Lorena mai facem câte o noapte albă ori stăm ca pe jar cu termometrul în mână. Dar nu ne plângem. Totul e perfect în trei.

 

 

– Cum crezi că va arăta telefonul mobil peste 5 ani? Dar televizorul?

Telefonul mobil peste cinci ani: va fi intuitiv, adică va putea fi folosit de oricine, chiar şi fără cunoştinţe tehnice; va avea viteze pe Internet de câteva ori mai bune decât pe fir sau pe WiFi; nu va mai depinde de priza pentru încărcare; va avea ecran flexibil sau extensibil ca să devină tabletă la nevoie; va înlocui televizorul când vrem să ne vedem canalele preferate;  va avea imagine mai bună ca televizoarele de azi; ne va oferi conversaţii cu cei dragi cu imagine şi sunet de parcă am fi acolo; nu doar ne va asculta comenzile dar va intui ce urmează să facem şi ne va face propuneri, va scrie precis după dictare chiar şi în limba română; cele mai tari telefoane din 2013 vor fi gratis la conectare. Niciuna din cele de mai sus nu este ghicitorie. Sunt doar tehnologii care au apărut în prototip şi se vor extinde spre piaţă rapid. Aşa că viitorul arată bine. 

Cătălina Matei