Ghid de cumpărare pentru a alege bine un televizor

Apropo.ro / 05.08.2021, 16:31
Ghid de cumpărare pentru a alege bine un televizor

Dacă ghidurile avansate de cumpărare ale unui televizor seamănă cu o limbă străină și te întrebi de ce acel televizor de 55 inch costă de două ori mai mult decât un altul cu aceeași diagonală, astăzi vrem să te ajutăm să îți lămurești toate neclaritățile și să alegi bine un televizor chiar dacă nu ai habar cu ce se mănâncă.

Aici veți găsi minimul de lucruri tehnice, lăsând deoparte tehnologia și concentrându-ne pe aplicațiile sale practice.

Ce caracteristici trebuie luate în considerare atunci când cumperi un televizor în 2021

Cât de mare?

Noi mergem pe principiul „cu cât mai mare, cu atât mai bine”, dar adevărul este că producătorii și experții oferă diferite metode (cu rezultate foarte variate) pentru a calcula dimensiunea ideală a televizorului.

Televizoare SMART ieftine vezi pe Emag gama completa de televizoare!

Ideea este că experiența trebuie să fie captivantă și aici intră în joc factori precum unghiul de vizualizare, rezoluția și distanța televizorului față de voi.

Recomandarea specialiștilor este o rezoluție 4K și, pentru această rezoluție, dacă ești la aproximativ 1,5 metri distanță de televizor, îți poți permite unul de 55 inch.

OLED sau LCD?

Una dintre primele întrebări pe care ni le putem pune atunci când alegem un televizor este ce tehnologie de ecran să alegem. Sau ce avantaje și dezavantaje prezintă fiecare și care mi se potrivește cel mai bine și ce îmi pot permite.

TELEVIZOARE SMART IEFTINE Emag

OLED, LED, QLED, ULED… o mulțime de acronime în care este ușor să te pierzi. De fapt, totul se reduce la OLED și la diferite tipuri de LCD-uri retroiluminate cu LED-uri. În timp ce OLED-urile constau din celule mici care se autoluminează, LED-urile necesită iluminare externă cu diferite scheme și tehnologii de îmbunătățire a imaginii. Cum se traduce acest lucru?

Unul dintre punctele forte ale OLED-urilor este capacitatea lor de a reproduce tonuri negre de mare puritate și realism, cu culori mai izbitoare și nivel de contrast mai mare. Unghiul lor de vizualizare este, de asemenea, mai mare și oferă un timp de răspuns mai scurt.

Pe de altă parte, un televizor LED bun este capabil să ofere niveluri mai ridicate de luminozitate, culori mai puțin saturate, durabilitate mai mare și un cost mai mic.

Faptul că televizoarele OLED sunt încadrate în gama înaltă nu înseamnă că LCD-urile sunt mai rele, dar, dacă căutăm un televizor accesibil, va fi inevitabil tehnologia pe care trebuie să o alegem. Acest lucru nu are legătură doar cu costul panoului și al ansamblului, ci și cu dimensiunea ecranului: OLED-urile au aproape universal diagonala de 55 inch.

Astfel, prețul și diagonala vor fi decisive atunci când alegi tehnologia ecranului. Dacă bugetul este redus sau cauți un televizor sub 50 inci, atunci tipul de ecran va fi LCD.

Ecrane pe 10 biți?

Dacă aruncăm o privire profundă asupra specificațiilor producătorului, vom afla dacă un televizor are un panou de 8 sau 10 biți: modelele high-end și mid-high sunt 10. Restul vor fi 8.

Această diferențiere între 8 și 10 biți se referă la capacitatea de a reproduce culori: cele de 8 ating 16,7 milioane de culori, în timp ce cele de 10 ating 1.073 milioane. Da, în ambele cazuri este vorba despre multe culori, dar precizia paletei de culori este vizibilă.

Și sistemul de operare?

În zilele noastre, televizoarele smart aproape domină oferta de televizoare, dar există mari diferențe între unele sisteme de operare și altele și cea mai de bază (și incomodă) alternativă de a avea pur și simplu un browser.

Dacă conținutul unor platforme precum Netflix, HBO, Prime Video și altele asemenea te țin lipit pe ecran ore în șir, atunci merită să fim atenți la sistemul de operare.

Pe baza experienței noastre de utilizator, evidențiem două: viteza WebOS (prezentă în televizoarele LG) și sistemul de operare al Samsung și varietatea largă de aplicații Android TV.

Unele mărci optează pentru propriile sisteme de operare pentru cele mai accesibile game, precum Philips, care combină Saphi cu Android TV în modelele sale. Dacă alegi sisteme de operare mai puțin populare, asigură-te că au aplicațiile pe care le vei folosi. De exemplu, HBO lipsește din ecranul de start al Panasonic .

Recomandarea noastră generală este următoarea: pariază pe un sistem de operare principal, deoarece astfel vei obține o interfață îngrijită, actualizări și o gamă bună de aplicații.