Grammy 2022: 15 lucruri pe care trebuie să le știi despre gala de duminică noapte

De: Ana Obretin / 03.04.2022, 11:07
Grammy 2022: 15 lucruri pe care trebuie să le știi despre gala de duminică noapte

Premiile Grammy vor fi decernate la MGM Grand Garden Arena din Las Vegas duminică noapte.

Trevor Noah, gazda de lungă durată a „The Daily Show” și gazda Grammy-urilor 2021, va reveni ca maestru de ceremonii.Muzicianul Jon Batiste, recompensat cu Oscar pentru muzica originală din filmul „Soul”, a primit cele mai multe nominalizări pentru gala de anul acesta a premiilor Grammy, organizată de Recording Academy, fiind urmat de Justin Bieber, Doja Cat şi H.E.R. Batiste, în prezent liderul trupei emisiunii „The Late Show With Stephen Colbert”, a primit 11 nominalizări, în timp ce Justin Bieber, Doja Cat şi H.E.R., au primit câte opt, iar Billie Eilish şi Olivia Rodrigo, câte şapte.

În așteptarea ceremoniei de duminică noapte, iată mai jos 15 lucruri pe care trebuie să le știi despre Grammy 2022.

  1. Membrii cu drept de vot au ascultat foarte multă muzică

Anul acesta au fost propuse pentru nominalizare aproape 22.000 de piese și albume. Acesta este motivul pentru care unele dintre categoriile principale au fost extinse de la opt la zece nominalizări pentru prima dată.

2. Olivia Rodrigo este marea favorită

Starul Disney devenită senzație a muzicii pop Olivia Rodrigo este nominalizată la toate cele patru categorii principale. Tânăra de 19 ani a fost nominalizată la premiile Grammy pentru cel mai bun artist debutant, cel mai bun cântec („Drivers License”), cea mai bună înregistrare („Drivers License”) și cel mai bun album „Sour”. Dacă va pleca acasă cu toate trofeele, va fi al treilea artist din istorie care reușește acest lucru, după Christopher Cross și Billie Eilish.

3. Un cântec din 1934 concurează pentru Grammy pentru cea mai bună înregistrare

„I Get A Kick Out Of You” a lui Cole Porter este una dintre cele 10 piese aflate în cursa pentru premiul Grammy pentru înregistrarea anului, prin coverul lansat de Lady Gaga și Tony Bennett. Artistul de 95 de ani și-a anunțat retragerea de pe scenă anul trecut, după ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer.

4. Gala va include tributuri aduse lui Stephen Sondheim și Taylor Hawkins

Legenda Broadway Stephen Sondheim, care a murit la 91 de ani, pe 22 martie, va fi celebrată prin recitaluri susținute de Cynthia Erivo, Leslie Odom Jr., Ben Platt și starul „West Side Story” Rachel Zegler. Există, de asemenea, planuri pentru un tribut adus bateristului Foo Fighters Taylor Hawkins, la o săptămână după moartea prematură a acestuia (25 martie), la vârsta de 50 de ani.

5. Jon cine?

Pianistul de jazz Jon Batiste are cele mai multe nominalizări la Grammy anul acesta – 11 -, pentru albumul lui solo „We Are”, dar și pentru coloana sonoră a filmului Pixar „Soul”. Membru al unei dinastii muzicale din New Orleans, el este probabil cel mai cunoscut ca lider al trupei din talk show-ul vedetei TV Stephen Colbert. Doar doi artiști au depășit 11 nominalizări per ediție: Michael Jackson, în 1984, și Babyface, în 1997.

6. Dua Lipa nu și-a înscris hitul „Levitating”

Piesa a fost cel mai bine vândut cântec din 2021 în SUA și a petrecut un număr record de 70 de săptămâni în topul Billboard. Piesa nu a fost propusă spre nominalizare, se pare, pentru a evita recunoașterea rapperului DaBaby, după ce acesta a făcut o serie de comentarii homofobe anul trecut.

7) Drake încă boicotează gala Grammy

Cel mai recent album al lui Drake, „Certified Lover Boy”, a fost nominalizat pentru cel mai bun material discografic rap, iar single-ul „Way 2 Sexy”, cu Future și Young Thug, pentru cea mai bună piesă rap. El a cerut însă ca nominalizările să fie anulate, iar Recording Academy i-a onorat solicitarea. Este un critic de mulți ani al ceremoniei, chiar și atunci când câștigă. De asemenea, de pe listă lipsește The Weeknd, care a refuzat să participe la Grammy după ce a fost omis la nominalizările de anul trecut. Ariana Grande și Doja Cat au refuzat și ele să își propună duetele cu The Weeknd, într-o aparentă demonstrație de solidaritate.

8. Recitalul lui Kanye West a fost anulat, din cauza comportamentului turbulent online

Kanye West a primit cinci nominalizări, inclusiv pentru albumul anului, pentru „Donda”. Dar, cu două săptămâni înainte de show, organizatorii i-au spus vedetei că recitalul său programat  a fost anulat, din cauza „comportamentului său online”. Printre altele, West, care acum este cunoscut ca Ye, a lansat un videoclip muzical animat care înfățișa răpirea și înmormântarea unui personaj care seamănă cu Pete Davidson, vedeta de comedie care are în prezent o relație cu fost sa soție, Kim Kardashian. Totuși, West este încă invitat la ceremonie. 

9. Recording Academy nu a ajuns la un consens cu BTS

În pofida faptului că a avut cea mai vândută melodie din lume anul trecut, „Butter”, trupa pop sud-coreeană BTS este nominalizată la un singur premiu, cel pentru cel mai bun duo pop.

10. Adele a întârziat la petrecere

După ce a fost marea câștigătoare la premiile Brit în urmă cu două luni, Adele este complet absentă de la nominalizările pentru Grammy, dintr-un motiv foarte simplu. Single-ul „Easy On Me” și, respectiv, cel de-al patrulea album de succes „30” au fost ambele lansate după data limită de 30 septembrie 2021. Alte albume care au ratat termenul limită au inclus „Equals”, al lui Ed Sheeran, „An Evening With Silk Sonic”, al lui Bruno Mars și Anderson .Paak,, și „Red (Taylor’s Version)”, al lui Taylor Swift.

11. Muzica country a avut un an prost

Există 40 de nominalizări disponibile în cele patru categorii principale ale premiilor Grammy, dar doar unul dintre aceste locuri a fost ocupat de un artist country: Jimmie Allen. Vedete consacrate, inclusiv Kacey Musgraves, Chris Stapleton, Mickey Guyton, Maren Morris și Sturgill Simpson, care au lansat albume de succes în 2021, au fost omise

12. ABBA demonstrează că niciodată nu este prea târziu pentru a obține o nominalizare la Grammy

La 50 de ani de la single-ul de debut, ABBA a primit prima nominalizare la Grammy – pentru înregistrarea anului, pentru single-ul „I Still Have Faith In You”. Trupa în sine a întâmpinat onoarea cu un umor tipic suedez sec. „Un Grammy ar trebui să fie obligatoriu pentru cei care îndrăznesc să facă o pauză de 40 de ani între lansările de albume. Sugerăm o categorie nouă”, au declarat membrii trupei pentru Variety.

13. Billie Eilish ar putea scrie istorie la Grammy

Billie Eilish a stabilit deja un record ca prima femeie care a câștigat toate cele patru premii principale într-o singură noapte. Anul acesta, dacă va primi un Grammy pentru albumul anului, pentru „Happier Than Ever”, ea va deveni prima artistă care obține trofeul atât pentru albumul de debut, cât și pentru continuarea acestuia. Piesa care a dat titlul albumului ar putea primi premiul pentru înregistrarea anului, iar Eilish ar putea deveni astfel singura persoană care a primit vreodată această onoare în trei ani consecutivi.

14. Există câțiva nominalizați controversați

La cinci ani după ce s-a confruntat cu acuzații de molestare sexuală, Louis CK a fost nominalizat pentru cel mai bun album de comedie. Starul rock Marilyn Manson, judecat pentru agresiuni sexuale, ar putea câștiga un trofeu pentru albumul anului, în calitate de compozitor și interpret pentru „Donda”, materialul lui Kanye West. Iar producătorul Dr Luke, care a fost acuzat de agresiune sexuală de fosta sa protejată Kesha, are o șansă la premiul pentru albumul anului, cântecul anului și cea mai bună piesă rap datorită colaborării sale cu Doja Cat. Artistul de comedie Dave Chappelle a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun album vorbit, în ciuda unei controverse aprinse stârnite de niște glume pe care le-a făcut despre comunitatea trans.

15. Tony Bennett este (aproape) cel mai vechi nominalizat la Grammy din istorie

Atunci când Tony Bennett și Lady Gaga au lansat albumul „Love for Sale”, în octombrie anul trecut, artistul a doborât recordul mondial Guinness pentru cea mai în vârstă persoană care a lansat un material discografic nou. Avea 95 de ani și 57 de zile. Acum, Bennett este cea mai în vârstă persoană care a fost nominalizată la una dintre cele patru categorii principale ale premiilor Grammy. Recordul ]l de’ine Pinetop Perkins, pianistul născut în Mississippi, care a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de blues tradițional în 2011, la „frageda” vârstă de 97 de ani.

CITEȘTE ȘI: Foo Fighters nu va mai cânta la ceremonia de decernare a Premiilor Grammy după moartea bateristului Taylor Hawkins

Foto: Profimedia Images