Greva scenariştilor de la Hollywood

De: Cătălina Matei / 11.02.2008, 17:02
Greva scenariştilor de la Hollywood
Greva scenariştilor, care tocmai s-a încheiat, după aproape patru luni de desfăşurare, a lovit puternic toate televiziunile din Statele Unite, serialele şi talkshow-urile fiind principalele afectate. În total, mai bine de 50 de producţii au fost prejudiciate, filmările fiind întrerupte, iar echipele de actori şi realizatori - trimise în "şomaj tehnic" în lipsa scenariilor. Chiar şi spectacolele de decernare ale premiilor industriei TV au fost afectate, gala Globurilor de aur fiind înlocuită cu o simplă conferinţă de presă. Statisticile oficiale arată că, de la debutul grevei, în cetatea filmului s-au irosit zilnic zeci de milioane de dolari. Un bilanţ al Corporaţiei de Dezvoltare Economică din Los Angeles ridic pierderile totale din ultimele trei luni de grevă la 1,5 miliarde de dolari.

Unii se bucură că e grevă
YouTube – greva scenariştilor a făcut site-urile de tip video sharing, precum YouTube, Crackle, DailyMotion sau LiveVideo, mai populare. În nici trei luni, acestea şi-au mărit numărul de vizitatori cu peste 15%. Logica creşterii este simplă: lipsa serialelor de la televizor i-a îndemnat pe telespectatori să caute altă soluţie de distracţie, iar aceste site-uri sînt pline de filmuleţe care să astîmpere pofta de divertisment a oricui.

Donald Trump – potrivit revistei Forbes, de cînd a început greva scenariştilor, numărul telespectatorilor celui de-al şaptelea sezon al emisiunii lui Donald Trump a crescut cu 10 milioane. Decît să vadă reluări sau să închidă televizorul, se pare că aceştia au preferat să-i vadă zbătîndu-se pe concurenţii care vor să lucreze pentru miliardarul american.

Nikki Finke – de cînd a început greva, jurnlista şi bloggeriţa americană a adunat pe site-ul său, dedicat evenimentelor de la Hollywood, aproape 1 milion de cititori. Principala temă de discuţie: cum evoluează greva scenariştilor.

Show-urile de tip reality TV – În locul serialelor blocate de lipsa scenariile, televiziunile s-au înghesuit să ofere publicului producţii rupte din realitate, de la show-uri care urmăresc capacitatea unor adolescenţi de a îngriji bebeluşi pînă la concursuri naţionale ale cîinilor cei mai talentaţi.

Jurnal de grevă
Peste 12.000 de scenarişti americani au intrat în grevă generală în 5 noiembrie 2007. Nu este însă prima oară în istorie cînd autorii de scenarii au reacţionat punînd pixurile jos în aşteptarea unor venituri mai bune din drepturile de autor. Prima grevă generală a breselei a avut loc în 1960 şi a durat 20 de săptămîni şi şase zile. Cea mai gravă acţiune de acest fel rămîne însă greva din 1988, cînd, pentru 21 de săptămîni şi şase zile, aproape toţi scenariştii de dincolo de ocean au încetat munca.

Serialele – victime principale

Primele afectate au fost talkshow-urile de noapte, precum "The Tonight Show with Jay Leno" sau "Late Show with David Letterman", bazate pe scenarii zilnice la care lucrează sute de persoane. De cum a izbucnit greva, aceste programe au fost oprite de la difuzare, noile ediţii fiind înlocuite cu reluări. Sătui însă de stat pe tuşă, la începutul anului 2008, Leno şi Letterman au revenit pe sticlă, fie scriindu-şi singuri monologurile, fie ajungînd la diverse înţelegeri cu sindicatele scenariştilor.

Filmările la serialul "Neveste disperate" au fost întrerupte încă din prima săptămînă de grevă. Din cauza lipsei scenariilor, producătorii nu au reuşit să termine decît 10 din cele 23 de episoade ale seriei a patra, toate fiind deja difuzate de postul ABC. În acest moment, filmările la serialul preluat de peste 130 de televiziuni din lumea întreagă sînt suspendate pe termen nederminat.

Producătorii serialului "Anatomia lui Grey" au fost şi ei luaţi pe nepregătite de grevă, nereuşind să termine decît 11 din 23 de episoade. Producţia, ajunsă la patrulea sezon şi premiată la Emmy şi Globurile de aur, este, de asemenea, oprită pînă cînd scenariştii se reapucă de muncă.

Pînă la începutul grevei, autorii de scenarii pentru serialul-minune "Lost" reuşiseră să scrie numai opt din cele 16 episoade comandate de ABC. Chiar şi aşa, la cererea a milioane de telespectatori, postul TV a început difuzarea serialului din 31 ianuarie 2008.

Nici "Ugly Betty" – copia nord-americanizată a serialului columbian "Betty cea urîtă" – n-a scăpat de efectele negative ale grevei scenariştilor. Din cele 23 de episoade care ar fi trebuit să fie difuzate în acest sezon, producătorii nu au reuşit să realizeze decît 13. În acest moment, serialul este în pauză pe termen nedeterminat.

"C.S.I: Miami", "C.S.I: New York" şI "C.S.I. Crime Scene Investigation" au fost şi ele scoase pe tuşă, producătorii aşteptînd finalul grevei pentru a putea continua filmările la restul seriilor.

Greva a început exact cînd filmările pentru sezonul al cincilea al sitcomul-ului "Doi bărbaţi şi jumătate", realizat de CBS, erau la jumătate. Serialul, care adună numai la postul american 15 milioane de telespectatori, a fost oprit de la producţie după ce fuseseră difuzate numai 10 episoade.

"Tînăr şi neliniştit", ajuns în SUA la la episodul 8801, este un caz fericit: atunci cînd a început greva, echipa de scenarişti a fost înlocuită cu o alta, formată din scenarişti care nu sînt membri ai vreuneia dintre breslele participante la grevă. Nu se ştie deocamdată dacă vechea echipă îşi va relua activitatea la acest serial după terminarea mişcării de protest.

Greva scenariştilor a avut efecte chiar şi la închisoare. Mai exact, a oprit filmările la "Prison Break" imediat după turnarea episodului 13 din seria a treia. Soarta serialului este neclară, fiind vehiculată chiar varianta ca, de la mijlocul sezonului, să se realizeze o schimbare spectaculoasă a scenariului, acţiunea urmînd a fi mutată, pentru restul seriei, într-o închisoare de femei.

Chiar şi membrii "Familiei Simpson", vedetele animate ale postul FOX, au fost afectaţi de grevă. În lipsa scenariilor, sezonul 19 a rămas neîncheiat. Este însă un caz mai fericit: un singur episod mai trebuie realizat.

Protestul i-a lăsat fără job şi pe actorii care îi întruchipează pe doctorii din "ER: Spitalul de Urgenţă". Filmările celei de-a 14-a serii, produsă de NBC, au fost întrerupte la episodul 13, pentru celelalte 9 părţi aşteptîndu-se reîntoarcerea scenariştilor la serviciu.

Cel de-al şaptelea sezon al serialului cu medici rezidenţi "Scrubs" a fost ciuntit de la episodul 12, ultimele 6 episoade aşteptînd deznodămîntul protestului scriitorilor de scenarii.