Hong Kong, orașul contrastelor

Apropo.ro / 13.01.2004, 15:56
Hong Kong,  orașul  contrastelor
Puterea de atracție a Hong Kong-ului rezida în pendularea fascinanta și neîntrerupta între modern și tradițional. Zgarie nori, sate idilice cu casuțe pitorești, temple budiste, plantații de orez, bancuri de scoici, opere de arta și


Puterea de atracție a Hong Kong-ului rezida în pendularea fascinanta și neîntrerupta între modern și tradițional. Zgarie nori, sate idilice cu casuțe pitorești, temple budiste, plantații de orez, bancuri de scoici, opere de arta și magazine eleganteÂ… cam așa arata metropola așezata la întretaierea culturilor și civilizațiilorÂ…

Portul Parfumat, pentru ca așa s-ar traduce Hong Kong, se gasește pe coasta de sud-est a Chinei. Hong Kong-ul cuprinde insula cu același nume, peninsula Kowloon și așa-numitele teritorii noi. De sus, de pe înalțimea The Peak (554 m), se deschide o perspectiva superba asupra orașului și portului. Seara, imaginea devine una dintre cele mai romantice, daca stai sa admiri marea de lumini care da metropolei o stralucire aparte.

În timpul zilei, orașul port poate fi admirat și vizitat începand chiar cu delta fluviului Perl. Atmosfera este deosebit de pitoreasca, galagioasa și colorata, avand senzatia ca te afli în mijlocul unui mușuroi. În Central District este concentrat tot ceea ce are o cat de mica legatura cu lumea economica: miliardarii și cei mai marunți funcționari. Te vor impresiona, fara doar și poate, cladirea bancii Chineze precum și cea a Hong Kong & Shanghai Banking Corporation, prescurtata The Bank. Arhitectura celor doua edificii reprezinta, prin stilul, care-ți taie respirația, puterea financiara a metropolei.

În templul Man Mo poți descoperi partea tradiționala a vechii metropole a comerțului. Domina roșul. Asta și din cauza sutelor de mii de bilețele roșii conținand dorințele de viitor ale credincioșilorÂ…

În parcul Hong Kong te poți plimba pentru a admira exemplare deosebite de flora și animale, iar daca ajungi aici dis-de-dimineața, cu siguranța vei întalni localnici care exerseaza tehnici de Tai-Chi, o gimnastica tradiționala.

Daca te simți strivita de agitația junglei citadine, poți face o escala la Muzeul Teaware, pe care-l vei gasi relativ ușor, fiind așezat pe marginea de vest a parcului despre care tocmai ți-am povestit.

Daca dorești sa faci un tur al orașului, ți-am sugera sa alegi ca mijloc de locomoție unul din tramvaiele care circula din Central District prin Wanchai pana la Causeway Bay. Plajele cu nisip exraordinar de fin și micile golfuri din sudul insulei Hong Kong iți vor aduce imediat buna dispoziție, în caz ca te-ar fi cuprins oboseala! Te vei simți ca într-o vacanța la mareÂ…

Masa o poți lua pe unul din nenumaratele restaurante plutitoare din Aberdeen, iar priveliștea pe care ți-o ofera asupra portului este superba. Daca tot ai ajuns aici, te poți repezi și pana la plajele din Repulse Bay, locul unde își petrec localnicii sfarșitul de saptamana.

Pentru amatorii de arta, un loc care nu trebuie ratat sub nici o forma este Honk Kong Museum of Art din peninsula Kowloon, unde poți admira opere de arta contemporana.

Un loc cu totul deosebit este Piața de pasari. Acestea sunt „animalele de companie” cele mai îndragite de localnici. Agitația și trilurile îți vor dovedi ca aceasta pasiune este mult mai mult decat un capriciu.

Daca vrei sa vezi tradiții nealterate de civilizație, cea mai buna destinație ar fi insula Lantau. Aici totul pare nemișcat în timp. Nu vei regreta vizita pe aceasta insula mirifica, cu satul de pescari Tai-O și manastirea budista Po Lin.

Sfaturi culinare

Fie ca te afli în preajma unei bucatarii în aer liber, unde-și dau întalnire localnicii, sau în restaurantele de lux, peste tot se prepara un fel de mancare denumit Dim Sum. Acestea sunt pliculețe de aluat umplute cu pește, legume și carne alba.

În Hong Kong poți manca o mare varietate de preparate din fructe de mare și, bineînțeles, foarte multe feluri de orez. În general, mancarea chinezeasca se completeaza foarte bine cu o bere sau o cana de ceai proaspat și parfumatÂ… Drum bun!