Horia Vârlan, un bucătar în goana după cadouri!

De: Cătălina Matei / 16.12.2013, 00:00
Horia Vârlan, un bucătar în goana după cadouri!
Bucătarul-şef de la Prima TV a pus deja la punct meniul de Crăciun: cârnaţi fripţi cu murături, lebăr, caltaboşi, sarmale, friptură de gâscă şi cozonaci. Până când va trece la prepararea bunătăţilor menţionate, Horia are altă sarcină de îndeplinit: să cumpere cadourile de Crăciun!

– Unde vei petrece Crăciunul anul acesta?

Ca de obicei, acasă, împreună cu familia şi cu rudele apropiate. Ador căldura căminului în Ajun şi în ziua de Crăciun. Familia unită este un motiv să-i mulţumesc Domnului pentru ce ne-a dăruit: ani de viaţă şi bucurii.

 

– Ai început deja „goana după cadouri”?

Îmi place să fac cadouri, dar nu exagerez cu acestea, deoarece mi se pare că este prea mult faţă de cei care nu au. „Rup” ceva din bugetul alocat cadourilor pentru a împărţi celor cu nevoi.

– Ce anume se regăseşte pe lista Moşului anul acesta?

Măi, măi! Voi vreţi să aflaţi secrete! Ar fi un ceas special soţiei, apoi o anume poşetă fiicei mele, un palton fiului meu şi niste lucruşoare finului nostru.

 

– Care este cea mai dragă amintire a ta din copilărie legată de Crăciun?

Bunicii mei sunt cea mai dragă amintire, dar ar mai fi şi aroma lemnului de brad combinată cu cea a cozonacilor din perioada copilăriei.

 

– Ce tradiţii urmezi în fiecare an? 

Banal! Fac cârnaţi, sarmale şi cozonaci. Soţia şi fiica mea împodobesc pomul, iar fiul meu spală vasele şi cară gunoaiele produse de noi ceilalţi. Pardon, era să uit, beau vin fiert!  

 

– Cum va arăta meniul de Crăciun?

Ca în fiecare an: Cârnaţi fripţi cu murături, lebăr, caltaboşi, sarmale, friptură de gâscă şi cozonaci. Ce ţi-ai dori mai mult decât atât?!

 

– Dar de Revelion, unde vei petrece?

Cu prietenii, hai-hui! Nu stăm acasă!

 

– Ce superstiţii legate de Noaptea dintre ani cunoşti?

Eu nu sunt superstiţios, dar soţia mea mă pune să port ceva roşu. Să nu râdeţi, că nu îmbrac chiloţi roşii, ci doar cămaşă sau căciuliţă.

 

– Care este cea mai mare dorinţă a ta in 2014?

Să ne ţină Dumnezeu sănătoşi!

 

 

Horia vă recomandă…

 

Cozonac trandafir

Ingrediente:

Aluat

• 450 g de făină

• 1/2 de cană cu lapte

• 30 g de drojdie proaspătă

• 80 g de zahăr tos

• 60 g de unt, cu 80% grăsime

• 2 ouă

• 1 lingură cu răzătură lămâie

• 1 linguriţă cu sare

 

Umplutura

• 150 g de nuci măcinate (alune)

• 150 g de zahăr tos

• 120 g de smântână dulce, de 32% grăsime

• 1 esenţă de rom

• 150 g de miere polifloră

 

Mod de preparare:

1. Se amestecă făina, laptele, drojdia, zahărul, untul, oul, sarea, răzătura de lămâie şi se frământă bine un aluat cu o consistenţă destul de densă. Se lasă la rece o oră.

2. Pentru umplutură, se amestecă bine toate ingredientele, cu excepţia mierii. Se întinde aluatul într-o foaie de 3 cm grosime, dându-i-se o formă dreptunghiular,ă cu latura mare de 25 cm, iar cea mică de 15 cm. Se repartizează proporţional umplutura, iar marginile se lasă libere.

3. Se rulează aluatul în formă de sul, cu grijă să nu iasă compoziţia în exterior, apoi se taie felii groase de 4 cm şi se pun într-o formă rotundă, unsă cu unt, cu partea ascuţită spre interior.

4. Se acoperă si se lasă la cald, ca să mai crească încă, timp de 30-45 de minute. Cuptorul se încinge la 200°C, apoi se coace cozonacul, timp de 10 min, apoi timp de încă 30 min, la temperatura de 175°C. Se încălzeşte mierea şi se pensulează pe cozonacul cald.