În premieră la Les Films de Cannes à Bucarest:

De: Mioara Tronaru / 20.10.2013, 08:00
În premieră la Les Films de Cannes à Bucarest:
Două dintre premierele care îi vor încânta pe spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest (25 – 31 octombrie) le-au adus actorilor Bérénice Bejo şi Bruce Dern trofee de interpretare la Cannes, anul acesta: Le passé, în regia cineastului iranian de Oscar, Asghar Farhadi, şi Nebraska, de Alexander Payne. Ambele vor fi proiectate în premieră în România

Asghar Farhadi, regizorul premiat cu Ursul de Aur la Berlin şi Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru excelentul Nader and Simin: A Separation (2011), care va fi proiectat şi în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, revine cu o dramă de familie care i-a adus actriţei din The Artist, Bérénice Bejo, un premiu de interpretare la Cannes. Le passé/ The Past a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes şi va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014. La patru ani de la despărţire, un bărbat vine de la Teheran la Paris, la cererea soţiei sale franceze, pentru a începe formalităţile de divorţ. În timpul scurtei sale şederi, acesta descoperă că între soţia lui şi fiica lor există o relaţie tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut. Lui Bérénice Bejo i se alătură Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Sabrina Ouazani sau Valeria Cavalli.

A impresionat juriul şi publicul de la Cannes şi actorul Bruce Dern, în Nebraska, cel de-al şaselea film al regizorului american Alexander Payne. La ceremonia de premiere de la Cannes, actorul a primit trofeul de interpretare pentru rolul unui bătrân care, convins că a câştigat lozul cel mare la o improbabilă tragere la sorţi prin corespondenţă, caută să ajungă în Nebraska pentru a-şi lua premiul. Familia, îngrijorată de ceea ce percepe ca fiind un început de senilitate, intenţionează să-l ducă la un azil, însă unul dintre fii îi face voia. Pe drum, bătrânul îl obligă să oprească pentru câteva zile în oraşul natal din Nebraska, unde îşi regăseşte întreg trecutul. Turnat în alb şi negru de-a lungul a patru state americane, filmul are pe generic actori cu experienţă şi non-profesionişti. Alexander Payne a mai regizat About Schmidt (2002), cu Jack Nicholson, Sideways (2004) sau The Descendants (2011), cu George Clooney.

Un eveniment special la Les Films de Cannes à Bucarest va fi şi proiecţia documentarului Polluting Paradise (Garbage in the Garden of Eden), în regia lui Fatih Akin, proiectat în secţiunea Special Screenings la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Regizorul german de origine turcă este multi-premiat pentru filme ca Gegen die Wand (Ursul de Aur la Berlin, 2004), The Edge of Heaven (Premiul pentru scenariu, Cannes 2007) sau Soul Kitchen (2009). Timp de cinci ani, Fatih Akin a documentat lupta locuitorilor unui sat din Turcia, Camburnu, cu guvernul, după ce acesta a decis că acolo va fi instalată o groapă de gunoi imensă. Ce şanse au oamenii simpli, de pretutindeni, în bătălia cu cele mai puternice instituţii ale statului?, e întrebarea de la care porneşte documentarul. Apariţia gropii de gunoi le-a schimbat profund vieţile: de la poluare şi mirosul insuportabil, până la ameninţarea că nimeni nu le va mai cumpăra produsele crescute în zonă. Distribuitorul român al filmului este Independenţa Film.

Noul vizual al ediţiei este inspirat de filmul care a făcut senzaţie pe Coasta de Azur: Adèle: Capitolele 1 & 2, filmul lui Abdellatif Kechiche distins cu Palme d’Or. Regizorul va fi prezent la proiecţiile de la Bucureşti