Începe Festivalul Cinepolitica!

De: Mioara Tronaru / 02.04.2013, 14:45
Începe Festivalul Cinepolitica!
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (2 - 7 aprilie, Cinema Studio şi Elvira Popescu) începe azi, 2 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio din Capitală, cu un subiect provocator şi un film proiectat în premieră în România: “Frumoasa adormită” / ”Bella addormentata”, în regia lui Marco Bellocchio. Actorul Victor Rebengiuc va deschide seara cu o introducere despre ediţia de anul acesta.

Unul dintre favoriţii presei internaţionale la Festivalul de la Veneţia, “Bella addormentata” a generat dezbateri intense pe tema eutanasiei. Marco Bellocchio porneşte de la cazul real al Eluanei Englaro, o tânără care a stat 17 ani în stare vegetativă înainte de a fi decuplată de la aparate, în 2009, pentru a vorbi despre dreptul la moarte. A fost prima eutanasie oficială din Italia. În distribuţie, nume ca Isabelle Huppert, Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Roberto Herlitzka.

Timp de 5 zile, în competiţia Cinepolitica, spectatorii vor avea parte de câteva dintre cele mai apreciate filme recente care ating teme politice, toate în premieră în România. Trei dintre ele au fost propuse la Oscarul pentru Cel mai bun film străin – “Lore” (Australia), ”80 de milioane” (Polonia), ”Copilărie clandestină” (Argentina) – , iar un al patrulea, “The Gatekeepers”, a fost nominalizat la categoria Cel mai bun documentar.