“Inside Llewyn Davis”, nominalizat la Globurile de Aur

De: Mioara Tronaru / 13.12.2013, 09:00
“Inside Llewyn Davis”, nominalizat la Globurile de Aur
Drumul către Oscar este pavat numai cu surprize pentru “Inside Llewyn Davis”. Veştile bune se ţin lanţ atât pentru regizorii Ethan şi Joel Coen, cât şi pentru echipa filmului din care fac parte Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Adam Driver şi T-Bone Burnett.

Filmul a încasat în SUA în primul weekend de lansare, în doar patru cinematografe, suma spectaculoasă de 402.000 dolari. Unde mai punem şi că pelicula a obţinut o nominalizare la Globurile de Aur 2014 la secţiunea Cel mai bun film, Comedie/Muzical. Fraţii Coen au fost deja nominalizaţi de 13 ori şi la premiile Oscar, triumfând de patru ori. Să fie “Inside Llewyn Davis” filmul ce le va aduce alte premii la Globurile de Aur şi Oscar?

Considerată o producţie de top de către criticii internaţionali, filmul este o poveste circulară, tipică fraţilor Coen, despre oportunităţi ratate şi ghinion, spusă cu mult umor negru. Pentru “Inside Llewyn Davis”, fraţii au ales ca personaj principal un artist neîmplinit, declarând că nu s-au gândit niciodată să aleagă o figură de succes precum Bob Dylan. Regizorii au preluat câteva elemente specifice din biografia artistului folk Dave van Ronk. Llewyn Davis este un personaj fictiv „el este imaginar, dar muzica sa este reală fiindcă într-o mare măsură vorbim de repertoriul lui Van Ronk”, spune Joel Coen.

Cu un gram de melancolie şi unul de umor, “Inside Llewyn Davis” e unul din filmele de top ale fraţilor, prin muzică, scenariu, prin imaginile bine finisate şi prin naturaleţea actorilor. Fraţii sunt deja la a patra colaborare pentru coloana sonoră cu producătorul T Bone Bournett. Împreună cu acesta, au creat momentele muzicale memorabile din The Big Lebowski/Marele Lebowski, O Brother, Where Art Thou?/ Marea Hoinăreală şi The Ladykillers/Cum scăpăm de Coana Mare.

“Inside Llewyn Davis” este o incursiune în universul muzical din Greenwich Village. Expresia „norocul ţi-l faci tu” se pare că nu dă roade pentru Llewyn Davis, care pierde oportunităţile ce i se ivesc, precum motanul simpatic ce îi tot fuge de sub degete. Llewyn speră că o să atingă măcar cu o coardă succesul pe scena folk-ului clasic într-o perioadă de tranziţie culturală şi mentală a New York-ului anilor ‘60, dar se pare că norocul îl ocoleşte. Fraţii Coen au reuşit cu desăvârşire să reconstruiască o epocă şi o poveste care arată lumea unui cântăreţ înainte să fie învăluită de mantaua grea a comercialului.