Jeremy Clarkson, starul “Top Gear”, în vizorul autorităţilor din Argentina

Apropo.ro / 23.10.2014, 10:57
Jeremy Clarkson, starul “Top Gear
Ambasadorul Argentinei la Londra a depus o plângere oficială la BBC, în care îl acuză pe Jeremy Clarkson, principalul star al emisiunii "Top Gear" de la radiodifuzorul public britanic, de comportament "provocator şi insultător" în timpul recentelor filmări ale acestuia în Argentina.
La începutul lunii octombrie, vedetele emisiunii „Top Gear” şi membrii echipei de filmare şi-au părăsit maşinile pe marginea unui drum din Argentina, după ce au fost atacaţi cu pietre de localnici furioşi din cauza numărului de înmatriculare al unuia din autoturismele acestora, care ar fi făcut referire la Insulele Falkland, după cum a relatat la momentul respectiv theguardian.com.
 
Atacul a dus la părăsirea de către echipa de filmare a emisiunii britanice „Top Gear” a teritoriului Argentinei şi a avut loc după ce s-a aflat că maşina pe care Jeremy Clarkson o conducea avea un număr de înmatriculare care, aparent, era o referinţă la războiul pentru Insulele Falkland dintre Marea Britanie şi Argentina.
 
Autoturismul condus de Clarkson, un Porsche cu numărul de înamtriculare H982 FKL, despre care se spune că ar fi o referinţă la războiul din 1982 privind Insulele Falkland, se numără printre autovehiculele abandonate.
 
Pe de altă parte, producătorul executiv al „Top Gear”, Andy Wilman, a respins acuzaţiile aduse în legătură cu filmările în Argentina.
 
„Producătorii «Top Gear» au cumpărat trei maşini pentru această ediţie a emisiunii. Este total neadevărată ideea că această maşină a fost cumpărată pentru acest număr de înmatriculare sau că numărul original a fost înlocuit”, a spus producătorul „Top Gear”.
 
Foto: AFP – Mediafax Foto
 
 
În urma acestui incident, Alicia Castro, ambasadorul Argentinei la Londra, a depus o plângere oficială la radiodifuzorul public britanic (BBC), potrivit Reuters. În acest sens, Alicia Castro a mers luni la sediul central al BBC.
 
De asemenea, potrivit unei declaraţii de presă a ambasadei argentiniene, Castro a solicitat BBC să îşi ceară scuze pentru „comportamentul provocator şi pentru remarcile ofensatoare faţă de guvernul şi poporul Argentinei”.
 
Alicia Castro a pus la dispoziţia directorului televiziunilor operate de BBC, Danny Cohen, şi un dosar cu scrisori din partea unor cetăţeni britanici, legiuitori şi celebrităţi care, potrivit ambasadoarei Argentinei, au condamnat comportamentul lui Jeremy Clarkson. Totodată, Alicia Castro a declarat că aşteaptă un răspuns de la BBC la plângerea depusă.
 
La rândul lor, reprezentanţii BBC au confirmat primirea acestei plângeri şi au spus că vor aplica în acest caz procedurile lor obişnuite.
 
Scandalul din Argentina vine după mai multe controverse legate de emisiunea prezentată de Jeremy Clarkson, scrie Mediafax.
 
Acesta a primit un „avertisment final” din partea şefilor BBC, în urmă cu câteva luni, după publicarea unui fragment nedifuzat dintr-o filmare pentru „Top Gear”, în care Clarkson părea să folosească un cuvânt cu conotaţie rasistă. Clarkson a negat, însă, că ar fi rostit respectivul cuvânt.
 
O altă ediţie a emisiunii a fost sancţionată de Ofcom, autoritatea britanică de reglementare în domeniul audiovizual, pentru că ar fi încălcat regulile privind folosirea unor termeni rasişti, în timpul unei ediţii speciale filmate în Myanmar.
 
Jeremy Clarkson este una dintre cele mai de succes vedete ale BBC. În anul financiar 2012-2013, veniturile totale ale lui Jeremy Clarkson au fost de peste 14 milioane de lire sterline, potrivit raportului de activitate al BBC Wordwide, făcut public în iulie 2013.
 
Pe de altă parte, în luna mai a acestui an, presa britanică relata faptul că Jeremy Clarkson negociază cu BBC semnarea unui nou contract, cu o durată de trei ani şi în valoare de 12 milioane de lire sterline. Astfel, Clarkson ar urma să rămână prezentator al versiunii britanice a emisiunii „Top Gear” până în 2018.