La ce pofteşte Cove de Paşte! “Nu fac excese, deşi sunt un gurmand”

Apropo.ro / 02.04.2015, 11:36
La ce pofteşte Cove de Paşte! “Nu fac excese, deşi sunt un gurmand”
Se pregăteşte să prezinte, începând cu 6 aprilie, cel mai nou show culinar la Prima TV. Pregătirile au intrat în linie dreaptă, iar Cove şi maestrul Horia Vîrlan îşi aşteaptă concurenţii de luni până vineri de la ora 17.00, la „Mama mea găteşte mai bine”. Şi pentru că se apropie Paştele, Cove abia aşteaptă să se înfrupte din bunătăţile pe care le mama lui, soacra, dar şi soţia sa le vor pregăti pentru întreaga familie. Dulciurile sunt preferatele lui!
Ţi-ai făcut deja planuri pentru Sărbătorile de Paşte? Unde mergeţi în vacanţă şi cum petreceţi?
 
Nu voi pleca în vacanţă de Paşte. De obicei petrecem sărbătorile în familie, alături de cei dragi, luăm masa împreună şi mai recuperăm din poveştile pe care nu am apucat să ni le spunem, din cauza programului încărcat.  
 
 
Ce îţi place cel mai mult la această sărbătoare şi ce îţi place să faci de Paşte?
 
Cel mai mult mă bucură momentele în care suntem împreună toată familia, râdem, glumim, ne relaxăm şi ne povestim vrute şi nevrute. 
 
 
Cum aştepţi Paştele în fiecare an?
 
Îl aştept cu bucurie şi linişte în suflet. Încerc să evit agitaţia care văd că se creează de obicei în jurul sărbătorilor, aceste momente ar trebui să aibă altă semnificaţie. Aşa că sunt recunoscător pentru fiecare clipă şi încerc să mă detaşez, să privesc lucrurile în perspectivă, să văd ce am făcut bine şi unde mai pot face îmbunătăţiri.   
 
Foto: Prima TV
 
Ce anume găteşti special pentru Paşte şi care este recordul de ouă vopsite pentru această sărbatoare?
 
În general, de sărbători mă înfrupt din preparatele gătite de mama, soacra sau soţia mea, nu aş mai avea şi eu loc în bucătărie. Nu mă prea pricep la gătit, dar sunt un foarte bun degustător. Sper să mai prind câte ceva din tainele bucătăriei pe parcursul emisiunii „Mama mea găteşte mai bine”. Cât despre ouăle vopsite, nu le-am numărat niciodată, însă ştiu că în fiecare an mai rămân câteva destul de mult timp după ce au trecut sărbătorile, pentru că nu reuşim să le terminăm. 
 
 
Ce-ţi place să mănânci cel mai mult de Paşte?
 
Nu sunt un fan al cărnii de miel, îmi plac mai mult salatele verzi, ceapa proaspătă, toate legumele pe care primăvara le găseşti din belşug în piaţă, după ce iarna te-ai amăgit cu verdeţuri din supermarket. Nici după ouă nu pot spune că mă dau în vânt, mai mult le ciocnesc decât le mănânc. Dacă la mâncare mai e cum mai e, la deserturi nu pot rezista de Paşte. Îmi plac cozonacul şi pasca foarte mult. Dulciurile sunt preferatele mele.
 
 
Ce preferi, drob de miel sau de porc?
 
Nu-mi prea place drobul şi nici cu mielul nu mă împac prea bine, dar gust din drobul făcut de Paşte de mama sau de soacra mea. Cea mai bună reţetă pe care o pot pregăti de sărbători este să le las pe expertele familiei să gătească. Ele se pricep cel mai bine, iar eu le încurajez, aşez masa şi încerc să le încurc cât mai puţin în bucătărie. 
 
 
Ce tradiţii respecţi de Paşte?
 
În noaptea de Înviere mergem la biserică şi luăm lumină, apoi luăm masa de Paşti în familie. 
 
 
Obişnuieşti să ţii post? Te spovedeşti, te împărtăşeşti?
 
Am un stil de viaţă alert, un program încărcat şi din această cauză nu am mai ţinut post. Au fost ani în care am postit, însă acum mă simt mai bine dacă îmi păstrez o alimentaţie echilibrată. Încerc tot timpul anului să fiu atent la ce mănânc şi să nu fac excese, deşi sunt un gurmand. În schimb, în această perioadă încerc să gândesc mai curat, să mulţumesc celor apropiaţi pentru tot ceea ce mi-au oferit şi să le aduc, la rândul meu, bucurie în suflete. 
 
 
Ce amintiri ai din copilărie, legate de această sărbătoare?
 
Îmi amintesc că în copilărie mergeam, împreună cu bunicii mei, la Denii, la slujbele la care se făcea înconjurul bisericii. Alte amintiri sunt legate de ciocnitul ouălor şi, pentru că pe acea vreme nu prea se găseau ouă, nu puteam să sparg câte voiam. Ştiu că îmi alegeam unul şi atunci începea competiţia. După ce se spărgea, iar asta se întâmpla destul de repede, deşi apelam la tot felul de trucuri, atunci mai aveam dreptul doar la un ou. Şi la scurt timp după ce se spărgea primul, se spărgea şi al doilea.