Lars von Trier inovează

De: Mioara Tronaru / 04.06.2013, 13:53
Lars von Trier inovează
Compania Zentropa a revenit la începutul lunii cu noi informaţii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier: Nymphomaniac (cu Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Uma Thurman), care va avea premiera oficială exact la Crăciun, în Copenhaga, Danemarca.

Echipa daneză a dezvăluit numele fiecăruia din cele 8 capitole ale filmului, precum şi faptul că Lars von Trier a inventat odată cu Nymphomaniac o nouă specie/gen de film: digresionismul. Cu aceeaşi ocazie a fost publicată o nouă fotografie. De această dată este vorba de un portret cu însuşi Lars von Trier legat la gură cu o bandă de scotch. Fotografia este semnată de Casper Sejersen, cel care a realizat şi imaginea de grup cu toţi actorii din Nymphomaniac la un loc.

De curând, ca să nu mai existe zvonuri, producătorii au anunţat că Nymphomaniac nu va participa la nici un festival (nici la cel de la Veneţia şi nici la Toronto) înainte de lansarea oficială din 25 decembrie, de la Copenhaga. Motivul oficial pentru care filmul nu a participat recent la Cannes 2013 (15 – 26 mai) este prelungirea neprevăzută a muncii de post-producţie.

“În 2011 (după incidentele verbale de la Cannes 2011 – n.red.) Lars von Trier a hotărât să se abţină de la orice declaraţii publice şi interviuri. Până acum s-a ţinut de cuvânt. Însă poveştile sale vor fi spuse în continuare fără reţinere lumii întregi, iar Nymphomaniac nu va face excepţie”. Aşa începe anunţul producătorilor danezi publicat pe 31 mai pe site-ul oficial al Trust Nordisk.

Cele 8 capitole şi genul digresionist

Nymphomaniac va fi împărţit în două volume (Volumul 1 şi Volumul 2) şi opt capitole:

Capitolul 1: The Compleat Angler*

Capitolul 2: Jerôme

Capitolul 3: Mrs. H

Capitolul 4: Delirium

Capitolul 5: The Little Organ School

Capitolul 6: The Eastern & Western Church (The Silent Duck)

Capitolul 7: The Mirror

Capitolul 8: The Gun

*Nu este nici o greşeală de scriere. Cartea “The Compleat Angler” a fost publicată în 1653 de către scriitorul britanic Izaak Walton (1953-1683).

În fiecare lună de acum şi până la premiera oficială, echipa lui Lars von Trier va dezvălui câte o părticică din fiecare capitol. Câte un teasing constînd fie într-un headline, o imagine sau o scurtă poveste a capitolului respectiv. Astfel încât, treptat, spectatorii să-şi facă o idee despre universul multistratificat din Nymphomaniac, film cu care Lars von Trier anunţă că intenţionează să introducă un nou gen de film: digresionismul (digressionism).

Cuvântul digressionism nu există ca atare în dicţionar. De aceea, imediat după anunţul Zentropa, un utilizator din China (Zhao Yafei) a înregistrat rapid domeniul digressionism.com, publicând un prim articol despre noul gen inventat de regizorul danez. În dicţionar există însă termenul digression, “digresiune”.

Digresiunea este (cf. Wikipedia) o parte a unei compoziţii sau a unui discurs al cărei scop este abaterea intenţionată de la subiect. În vechime, digresiunea era chiar parte obişnuită a unui discurs. Orice orator trebuia să ţină seama de cinci secţiuni importante: preludiul, naraţiunea, argumentaţia, digresiunea şi concluzia.