Laurence Fishburne: ”Hannibal te omoară şi te mănâncă… cu stil!”

Apropo.ro / 13.04.2013, 09:00
Laurence Fishburne: ”Hannibal te omoară şi te mănâncă... cu stil!”
Fluierând. Aşa ne-a aşteptat actorul emblematic din ”Matrix” pe platourile de filmare ale serialului ”Hannibal” din Toronto (Canada), serial difuzat în premieră la AXN. Ce-a urmat? Un interviu de excepţie pe care PRO TV Magazin vi-l prezintă în exclusivitate.

– Ce te-a atras la acest proiect? Banii au reprezentat un motiv solid?

Câteodată accepţi un rol pentru bani, sunt importanţi, toţi avem nevoie de bani. Alteori, accepţi un rol datorită personajului sau pentru că lucrezi alături de oameni pe care îi admiri şi îi respecţi. Iar, câteodată, pe toate acestea le găseşti într-un singur proiect. Iar ”Hannibal” este combinaţia tuturor motivelor pe care ţi le-am menţionat. Brian Fuller, cu imaginaţia lui debordantă, este primul motiv pentru care am acceptat să joc în acest proiect. Apoi, i-am întâlnit pe platourile de filmare pe Hugh şi Mads! Şi, după ce am văzut primele episoade montate, pot spune că am făcut o alegere bună, pentru că acest serial este diferit de tot ce s-a făcut în televiziune până acum.

– Şi soţia ta joacă în acest serial chiar în rolul consoartei lui Jack Crawford, personajul tău. E greu să joci alături de partenera ta din viaţa reală?

Nu, deloc. E chiar distractiv. Am mai lucrat împreună în 2004, când am jucat în ”De-a şoarecele şi pisica”, şi, de asemenea, am jucat în ”Matrix” – unde nu am avut scene comune, aşa că ne ştim obiceiurile. În plus, Gina are propriul show aici, în Toronto, prim urmare am îmbinat utilul cu plăcutul. Ne-am mutat în Toronto!

– Crezi că acest serial se încadrează perfect în genul ”horror”?

Cred că păstrează ”ingredientele” genului însă , în acelaşi timp, regăsim şi foarte multă dramă, mai ales în ce priveşte jocul de-a şoarecele şi pisica dintre Jack Crawford şi Will Graham pe de o parte, iar pe de altă parte – dintre Will şi Hannibal.

– Cât de mult te ajută faptul că ai jucat în ”CSI: Crime şi investigaţii”?

Destul. Am apărut în 2-3 sezoane, iar acest lucru m-a ajutat să înţeleg cum merg lucrurile în televiziune. Aşa că încerc să aplic în ”Hannibal” tot ce-am învăţat din experienţa ”CSI”. Însă ”Hannibal” este foarte diferit de ” CSI: Crime şi investigaţii”, pentru că nu se concentrează atât de mult pe procedura de investigaţie criminalistică, ci pe implicarea personajelor: ce le-a determinat să comită acele crime, ce-au simţit, ce-au conştientizat. E mult mai personal.

 

– Personajul tău este atras de Hannibal? Intră în jocul lui?

Cred că între Jack şi Hannibal există un respect reciproc. Şi un interes comun în acelaşi timp, pentru că Jack este şeful unităţii de studii comportamentale din cadrul FBI iar Hannibal – un psihiatru experimentat. Amândoi lucrează cu minţile oamenilor!

 

– De ce crezi că oamenii sunt atraşi de poveştile despre criminalii în serie?

Păi, tu ţi-a dorit vreodată să omori pe cine?!

– Ipotetic, da…

Vezi?! Cred că toţi, la un moment dat, ne-am gândit că vrem să omorâm pe cineva. Cel puţin aşa am simţit, asta nu înseamnă că am trecut şi la fapte! Iar Hannibal Lecter este expresia perfectă a acestei fantezii: te omoară şi te mănâncă… cu stil!

– Ce te-a şocat cel mai tare la acest serial?

Atunci când citeşti scenariul şi ajungi la scenele de violenţă, nu conştientizezi şi impactul vizual. Dar, câd urmăreşti scenele respective, după ce au fost montate, te şochezi!

 

– Ai vreo scenă preferată?

Ador toate secvenţele în care am jucat alături de Hugh Dancy, dar şi pe cele cu Mads. Oamenii ăştia sunt fantastici, sunt nişte actori senzaţionali.

 

– Dar din preparatele uli Hannibal ai gustat?

O, da! Tot ce s-a putut!

– Deci… nu eşti vegetarian?

Nu, dar nici canibal! (râde)

– În continuare, lumea te asociază cu ”Matrix”. Te deranjează acest lucru?

Nu, deloc. Cred că cei tineri sunt încă fascinaţi de ”Matrix”, dar vestea bună e că şi cei tineri îmbătrânesc. Şi, poate mai târziu, vor descoperi şi alte filme şi seriale în care am jucat şi, poate, vor spune: ”A fost un actor foarte bun!”.  

 

– De ce crezi că proiectele TV au luat o asemenea amploare în ultimii 10 ani?

Mai toţi actorii de la Hollywood vor să joace în seriale, mai nou…

Poate şi pentru că televiziunea înseamnă bani. Iar banii vor fi întotdeauna acolo unde este publicitate! Dintotdeauna am avut un respect aparte pentru televiziune. Am crescut uitându-mă la televizor…

 

– În ce alte proiecte mai eşti implicat acum?

Toată vara voi promova ”Superman” şi alte două filme: ”The Column” şi ”Ride Along”.

 

Catalina Matei

 

Hannibal

LUNI, 22.00, AXN

 

 

Despre personaj…

Ca şef al Unităţii FBI de Ştiinte Comportamentale, Jack Crawford este concentrat exclusiv asupra misiunii sale de a prinde cei mai periculoşi criminali în serie. Motivaţia sa de neclintit şi tenacitatea extremă care îl caracterizează duc uneori la pierderea din vedere a siguranţei echipei sale. Mai ales când vine vorba de arma sa cea mai de preţ, Will Graham, pe care Crawford îl ţine permanent din scurt. Nici viaţa personală nu scapă neafectată, ci dimpotrivă. Echilibrul delicat dintre viata profesională şi cea personală este tot mai mult ameninţată de concentrarea cu care care îşi tratează cazurile.

 

Din culise…

“Hannibal” înfăţişează relaţia timpurie dintre personajul faimos al lui Thomas Harris, renumitul psihiatru Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)  şi înzestratul psiholog criminalist FBI, Will Graham (Hugh Dancy). La invitaţia celor de la AXN, PRO TV Magazin a avut ocazia să ajungă direct pe platourile de filmare ale serialului ”Hannibal”, creaţia scenaristului Bryan Fuller (”Heroes”, ”Pushing Daisies”). Situate într-o suburbie din Toronto, studiourile sunt fabuloase, în condiţiile în care 80% dintre scene se filmează în interior. De departe, cele mai impresionante decoruri sunt cele din biroul lui Hannibal, din bucătăria acestuia şi morga. Pentru mine, morga a fost copleşitoare: câteva cadavre artificiale ne aşteptau… in linişte. Pentru a realiza un astfel de exemplar, echipa tehnică are nevoie cam de 3 săptămâni, iar trăsăturile sunt întocmai cu cele ale actorilor. Cât despre bucătăria lui Hannibal, va invit să citiţi în numerele următoare ale revistei.