Legendele din Oz: Feţele lui Dorothy

De: Mioara Tronaru / 28.05.2014, 08:00
Legendele din Oz: Feţele lui Dorothy
Minunatul tărâm descris de L. Frank Baum a cunoscut numeroase ecranizări. Majoritatea acestora au rămas fidele celei din 1939, în care Judy Garland a impus figura personajului principal, Dorothy Gale.

Am strâns câteva dintre “feţele” lui Dorothy care au însoţit spectatorii sau telespectatorii de-a lungul timpului în aventuroasa, primejdioasa şi minunata lume din Oz.

 

Legends of Oz: Dorothy’s Return (2013)

Este cel mai proaspăt lungmetraj cu Dorothy şi, aşa cum spune şi titlul, urmăreşte întoarcerea în Oz. Este o animaţie în care personajul principal e interpretat de Lea Michele.

 

The Wizard of Oz (1939)

Pe bună dreptate, filmul lui Victor Fleming este reperul în cazul Oz. A strâns cinci nominalizări la Oscar (din care a câştigat două) şi a impus figura lui Dorothy – interpretată aici de Judy Garland.

 

Return to Oz (1985)

Întoarcerea în Oz, regizată de Walter Murch, o are în rolul principal pe Fairuza Balk şi ea fidelă modelului impus de Judy Garland.

 

Dorothy and the Witches of Oz (2012)

De această dată este vorba despre o Dorothy modernă, din zilele noastre, care locuieşte în New York şi este interpretată de Ana Paula Redding.

 

The Muppets’ Wizard of Oz (2005)

Nu se putea ca simpaticele păpuşi Muppets să rateze întâlnirea cu vrăjitorul din Oz. Aşa se face că toată gaşca se aliază cu Ashanti, interpreta lui Dorothy.

Mioara Tronaru