Lentila… un nou început!

Apropo.ro / 14.02.2006, 10:51
Lentila... un nou început!
Te-ai saturat sa porti grija ochelarilor. Cand ti-e lumea mai draga, aluneca pe nas, îi scapi pe jos, îi zgarii ori îi spargi. Iar privirile tale seducatoare se pierd neobservate. E timpul Sa schimbi ceva! Poți sa începi anul, intrand într-un cabinet de oftalmologie. Nu numai


Te-ai saturat sa porti grija ochelarilor. Cand ti-e lumea mai draga, aluneca pe nas, îi scapi pe jos, îi zgarii ori îi spargi. Iar privirile tale seducatoare se pierd neobservate. E timpul Sa schimbi ceva!

Poți sa începi anul, intrand într-un cabinet de oftalmologie. Nu numai pentru a-ți face un control medical, ca sa vezi cum stai cu dioptriile, ci și pentru a încerca lentilele de contact. Nu de alta, dar vei prinde doi iepuri deodata: un nou look și o viața mai comoda.

„Betty cea urata” fara ochelari
Lentilele de contact se prescriu în toata lumea, de mai bine de 30 de ani, de ele beneficiind aproximativ 25% dintre bolnavii de ochi. Romanii au început și ei sa solicite, în ultimii 10 ani, tot mai mult lentilele de contact. Motivele sunt lesne de înțeles: înlocuirea ochelarilor și schimbarea culorii ochilor. „Betty cea urata” ar fi fost mult mai draguța cu lentile de contact, în loc de ochelarii aceia mari cu rame groase. Imagineaza-ți-o fara ochelari! Nu-i așa ca ar fi cucerit mai ușor orice barbat?

Dincolo de scopul estetic, lentilele reprezinta o modalitate de corecție a ametropiilor, fiind recomandate în miopie, hipermetropie, presbiopie, astigmatism. Așa ca ele nu se poarta numai de frumusețe, ci și de vedere. Betty nu ar fi bajbait aiurea cu lentilele de contact la ochi, dimpotriva, ar fi vazut foarte bine. Daca ești în situația personajului din telenovela, știi ce ai de facut! Medicul oftalmolog este cel care te poate sfatui în alegerea lentilelor de contact, dar numai dupa un consult prealabil. Daca renunți la ochelari, trebuie sa știi ca purtarea lentilelor necesita o oarecare adaptare.

„Portul lentilelor de contact presupune efectuarea unor controale oftalmologice periodice la o luna, la trei luni, la șase luni și la un an de la punerea acestora. Nevoile actuale ale pacienților purtatori de lentile de contact sunt îndeplinite de o larga gama de lentile ce asigura o vedere excelenta, o ușurința în aplicare și îndepartare, un maximum de oxigen ochilor, ușurința întreținerii, pastrarea umiditații oculare și confort pe întreaga durata a zilei”, e de parere dr. Claudia Ștefan, medic specialist oftalmolog la clinica Optiplaza.

Și, în definitiv, ce e mai important decat sa arați bine și sa vezi bine? Cu aceste mici meniscuri din material plastic, aplicate pe cornee, tocmai asta faci. În plus, daca ai grija de lentile, le întreții, ai o igiena corecta, nu vei avea necazuri. Ci vei spune adio ochelarilor aburiți de frig și udați de ploaie, și vei putea face ochi dulci cui vrei!

E bine sa știi!
Printr-o lentila neștearsa, vezi lumea în ceața. La fel e și cu lentila de contact: daca nu o ții în soluția speciala, daca nu pastrezi o igiena riguroasa ori de cate ori o pui și o scoți de la ochi, poți avea probleme – ulcerații sau inflamații ale corneei, conjunctivite alergice, iritații oculare. Daca ochiul devine roșu, se infecteaza, ai vederea încețoșata ori o jena dureroasa în ochi, evita cateva zile lentilele de contact și fa o vizita la oftalmolog!