Leul de Aur de la Veneţia a fost câştigat de filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”

Apropo.ro / 08.09.2014, 12:25
Leul de Aur de la Veneţia a fost câştigat de filmul
Pelicula "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", regizată de suedezul Roy Anderson, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.
Gala de premiere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia (27 august – 6 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, informează hollywoodreporter.com.
 
Foto: Hepta
 
În discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus că filmele ar trebui să fie „umaniste” şi că va încerca în continuare să realizeze pelicule extraordinare.
 
Lungmetrajul său „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ultima parte a unei trilogii, este o coproducţie Suedia-Germania-Norvegia-Franţa, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters. Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a fost apreciat de juriul ediţiei din acest an a festivalului pentru cadrele complexe şi reflecţiile tăcute despre ce înseamnă să fii o fiinţă umană.
 
Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzică de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman şi Carlo Verdone.
 
Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat pentru prima dată în istoria Festivalului de la Veneţia de un documentar, respectiv „Sacro GRA”, al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură.
 
Foto: Hepta
 
Pe de altă parte, în cadrul galei de premiere a ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul „The Postman’s White Nights”, o poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraş de pe malul unui lac din Rusia. Pelicula a fost foarte apreciată pentru imaginea deosebită şi povestea puternică.
 
Potrivit Mediafax, Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru „The Look of Silence”. Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat în aeroport din cauza unei furtuni. Cineastul a mulţumit juriului festivalului pentru recunoaşterea filmului său drept un mesaj de reconciliere.
Americanul Adam Driver, celebru pentru rolul din serialul de televiziune „Fetele/ Girls”, a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui care trebuie să îşi apere copilul de mama mult prea protectoare din filmul „Hungry Hearts”, de Saverio Costanzo (Italia). Interpreta rolului principal feminin din acelaşi film, Alba Rohrwacher, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă.
 
Foto: Hepta
 
Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului „Tales”, al regizoarei iraniene Rakhshan Banietemad. Aceasta a scris şi scenariul peliculei, alături de Farid Mostafavi.
 
Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor/ tinere actriţe, i-a revenit lui Romain Paul, pentru rolul interpretat în filmul „Le Dernier Coup de Marteau”, de Alix Delaporte (Franţa).
 
Foto: Hepta
 
Foto: Hepta
 
Pe de altă parte, premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Court”, de Chaitanya Tamhane (India). În secţiunea Orizzonti a ediţiei din acest an a Festivalului de la Veneţia, care promovează cele mai inovatoare şi avangardiste producţii din industria cinematografică, a fost selectat şi scurtmetrajul „Artă”, de Adrian Sitaru, care nu a obţinut însă niciun premiu.