Liderii europeni au adoptat prima Constituție a UE

Apropo.ro / 19.06.2004, 14:01
Liderii europeni au adoptat prima Constituție a UE
Liderii Uniunii Europene au încheiat, vineri seara, la Bruxelles doi ani de discuții și doua zile de negocieri intense printr-un acord istoric asupra primei Constituții europene care urmeaza sa fie ratificata de cele 25 de state membre, relateaza AFP.

Liderii Uniunii Europene au încheiat, vineri seara, la Bruxelles doi ani de discuții și doua zile de negocieri intense printr-un acord istoric asupra primei Constituții europene care urmeaza sa fie ratificata de cele 25 de state membre, relateaza AFP.

Documentul, justificat prin consecințele extinderii asupra modului de funcționare a UE, a fost adoptat în cadrul primului summit european care a reunit, pe picior de egalitate, cei 15 membri vechi și cele zece țari care au aderat la Uniune la 1 mai.

„Toate lumea are de cîștigat”, a declarat premierul irlandez Bertie Ahern, președintele în exercițiu al Consiliului European.

„Este o zi istorica, fara sa încerc sa folosesc cuvinte mari”, a subliniat președintele francez, Jacques Chirac. „Este un semnal important care demonstreaza capacitatea de unitate a Europei”, a precizat, la rîndul sau, cancelarul german Gerhard Schroeder.

„Este un succes pentru Marea Britanie și pentru Europa”, a declarat britanicul Tony Blair, salutînd faptul ca proiectul exclude ideea unui „super-stat european”.

Obținut dupa eforturi susținute, acordul șterge eșecul din decembrie 2003, cînd europenii nu au putut decît sa constate dezacordurile profunde asupra punctelor cruciale.

Totuși, summitul de la Bruxelles nu a reușit sa desemneze un succesor pentru italianul Romano Prodi la președinția Comisiei Europene. „Aș vrea sa rezolv aceasta problema în timpul președinției irlandeze”, care se încheie la 30 iunie, a declarat Ahern.

Meritul adoptarii acestei Consituții revine în mare masura unei președinții care a realizat în șase luni o munca enorma de consultari și de convingere. Șefii de stat și de guvern din UE l-au aplaudat pe Bertie Ahern, înainte de a sarbatorii cu șampanie.

De asemenea, liderii erau conștienți de costul enormal unui nou eșec, dupa recentele alegeri pentru Parlamentul European, marcate de un nivel foarte ridicat al absenteismului.

Daca aceasta Constituție va fi ratificata, rezultat departe de a fi obținut, nu va intra în vigoare înainte de 2009. Dar anumite dispoziții ar putea fi anticipate.

Pentru a pune bazele acestui tratat constituțional, care simplifica textele fundamentale adoptate timp de o jumatate de secol de integrare europeana, Uniunea s-a dotat cu o Convenție, prezidata de fostul lider francez Valery Giscard d’Estaing.

Textul adoptat vineri difera foarte puțin de proiectul elaborat de Convenție.

Principiul dublei majoritați, numar de state și procent din populație, a fost menținut pentru voturile în Consiliul de Miniștri, chiar daca formula este mai puțin simpla și mai puțin eficienta pentru a se obține majoritați pozitive.

În schimb, cîmpul de aplicare a regulii unanimitații nu a fost redus.

Pe de alta parte, elemente considerate esențiale pentru buna funționare a Uniunii, precum menținerea unei Comisii Europene restrînse în pofida unui numar în creștere de state membre, vor fi luate în considerare mai tîrziu. Abia în 2014 numarul comisarilor va fi redus la doua treimi dintre statele membre (adica 18 într-o Europa cu 25 de membri).

Dotata cu un text fundamental pentru 50 de ani, potrivit declarațiilor lui Giscard d’Estaing, UE ar trebui sa se concentreze pe probleme urgente: succesul extinderii în timp sau relansarea „Strategiei de la Lisabona” care intenționeaza sa transforme economia europeana în cea mai dinamica din lume în 2010.

Mediafax