Mads Mikkelsen: Cine vrea să cineze cu Hannibal?

Apropo.ro / 24.04.2013, 08:00
Mads Mikkelsen: Cine vrea să cineze cu Hannibal?
Personal, aş cina cu actorul care îl interpretează pe Hannibal în serialul de la AXN oriunde, la orice oră, însă nu aş mânca orice, e de-nţeles! Pentru că omul ăsta te cucereşte doar prin prestanţa sa, n-are nevoie de cuvinte. De altfel, interviul pe care i l-am luat pe platourile de filmare din Toronto a fost una dintre cele mai interesante experienţe. Fost dansator profesionist, înnobilat cu titlul de cavaler al Danemarcei, Mads Mikkelsen este unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest moment.

– Hannibal este unul dintre cele mai cunoscute personaje negative, interpretat pe marele ecran de Anthony Hopkins şi Gaspard Ulliel. Cum percepi tu acest personaj?

Nu încerc să copiez ce s-a jucat deja, însă nici nu mă pot detaşa complet de acest personaj. Hannibal este un om îndrăgostit de artă şi gastronomie şi urăpte tot ce este banal. Însă, în acest serial, acţiunea se petrece înainte de momentele pe care le-aţi văzut pe marele ecran. Vorbim de începuturile lui Hannibal, pe vremea când profesa ca psiholog, ipostază pe care Anthony Hopkins n-a apucat să o joace. Prin urmare nu-l pot copia pe Hopkins, dar nici nu mi-e teamă de el. Dacă mi-ar fi frică, asta ar însemna că nimeni nu mai trebuie să-l joace pe Hamlet, nu?! Pentru că aproape toţi actorii au făcut-o!

– Ce te-a atras la acest rol?

E ceva fascinant la un rol diabolic, pentru că eu îl văd pe Hannibal ca pe Diavol. Nu cred că este un psihopat, ci este chiar Diavolul în persoană. Dintotdeauna – şi nu doar eu, ci lumea în general – am fost atras de personajele negative ale istorie: Stalin, Pol Pot, Mao sau Hitler. Am vrut să înţeleg ce a fost în mintea lor şi cum au ajuns să comită acele atrocităţi.

 

– Se spune că pentru un actor este mult mai incitant să joace un rol negativ. Este şi cazul tău?

Desigur! Dar şi personajul lui Hugh Dancy, Will Graham, este unul extrem de provocator, deşi nu este unul negativ. Atât Hannibal cât şi Will se confruntă cu tot felul de sentimente, de experienţe, au parte de conflicte interioare.

– Crezi că Hannibal este provocarea-supremă pentru tine, ca actor?

Nu neapărat. Tratez fiecare rol în parte ca pe o provocare-supremă. E adevărat că acest personaj este unul emblematic însă, dacă m-aş gândi la asta în fiecare zi, probabil că aş paraliza.

 

– Cum reuşeşti să abordezi acest rol diabolic fără să uiţi că, de fapt, este o fiinţă umană?

Trebuie să ne înţelegem de la început: tot ce face Hannibal este diabolic, înfiorător. Însă eu, ca actor, ca să-l interpretez cât mai bine trebuie să înlocuiesc ororile lui cu ceva ce eu înţeleg. De exemplu, este absolut normal ca Hannibal să se îndrăgostească de pisică, însă eu nu concep aşa ceva. Prin urmare, trebuie să mă gândesc la ceva frumos, care îmi place mie. Dar, niciodată nu uit că este un monstru şi că nu ar trebui să inspire pe nimeni.

 

– Reuşeşti să ieşi uşor din pielea personajului atunci când se termină ziua de filmare?

Da şi încerc să fac asta indiferent de rolul pe care îl interpretez. Cred că familia mea ar fi extrem de frustrată dacă aş aduce acasă toate personajele pe care le joc.

 

– Vom vedea, în serial, şi scene din copilăria lui Hannibal?

Dumnezeule, sper să nu! Pentru că, în lumea lui Hannibal, toţi criminalii în serie sunt banali. Întotdeauna aceştia au în spate o traumă din copilărie sau o frustrare sexuală. Pentru Hannibal, aceste motivaţii sunt patetice. El nu are nevoie de un motiv pentru crimele sale. El este Diavolul, prin urmare el este deasupra unui ucigaş în serie normal.

 

– În viaţa reală, tu şi Hugh Dancy sunteţi foarte buni prieteni. E dificil să joci alături de el?

Nu, din contră. Atunci când joci alături de oameni pe care îi cunoşti, pe care îi apreciezi, îţi este foarte uşor să dai tot ce e mai bun din tine.

 

– Într-una din scene, Hannibal găteşte un plămân. Presupun că ”recuzita” a provenit de la un animal. Ce-ai simţit când ai ţinut în mână organul respectiv?

A fost foarte, foarte interesant. Pentru că plâmânul respectiv cântărea cam o treime din ce îmi imaginam eu. Pare greu, însă este foarte uşor.

 

– Am înţeles că eşti un mare fan al preparatelor care apar în serial. Le-ai încercat pe toate?

Bineînţeles! Sunt tot felul de ciudăţenii care trebuie să arate ca şi cum ar fi organe de om – dar nu sunt! – , însă am gustat din toate.

– În viaţa reală, găteşti?

Da şi, de multe ori, musafirii mei chiar gustă ce prepar! Nu sunt cel mai bun bucătar, nici nu mă pot compara cu Hannibal, asta e clar!

 

– Care a fost cel mai neobişnuit fel de mâncare pe care l-ai încercat până acum?

Am mâncat carne de zebră. Dar, de fiecare dată când ajung într-un loc, încerc toate preparatele autohtone. Nu contează ingredientele, sunt curios să încerc orice.

 

– Bryan Fuller (n.r. creatorul serialului) a spus că tu eşti un George Clooney în varianta daneză. Tu ce crezi?

Foarte drăguţ din partea lui. Nu m-am gândit niciodată la asta. Nu e mai bătrân decât mine?! (râde). E chiar un compliment.

 

– Ce obişnuieşti să faci în timpul liber?

Foarte mult sport. Însă profit de orice perioadă mai liberă, între filmări, pentru a fi alături de familia mea.

Cătălina Matei

 

Hannibal

LUNI, 22.00, AXN

 

Bun venit în bucătăria lui Hannibal!

Pasionat de gastronomie, Hanibal Lecter duce gătitul până la extreme: vrea să gătească tot ce e bun din oamenii răi. Iar creatorul serialului de la AXN, Bryan Fuller, l-a angajat pe bucătarul-şef Jose Andres pentru a-l consulta în legătură cu mâncarea. Toate preparatele canibalului Hannibal au la bază organe de animale, nu de om! Însă sunt ”asamblate” în aşa fel încât să pară că provin de la oameni. Astfel, în vizita mea pe platourile de filmare ale serialului, situate în Toronto, am avut ocazia să văd, pe viu, cum arată bucătăria lui Hannibal şi mâncărurile sale. Începând de la o specie de găină cu carnea albastră şi terminând cu rinichii de gâscă, toate preparatele arătau ca în reclame… Se pare că toate reţetele folosite în serial vor fi date publicităţii, prin urmare toată lumea va putea găti propria cină în stil Hannibal.

Despre Mads…

S-a născut pe 22 noiembrie, lângă Copenhaga, tatăl său fiind taximetrist de meserie. A fost dansator profesionist timp de 8 ani, însă actoria l-a atras mai tare, iar primul său rol mai important a fost într-un serial TV danez. Debutul său internaţional a survenit atunci când a jucat rolul personajului negativ Le Chiffre în ”Casino Royale” (2006). De atunci, Mads a mai jucat în ”Valhalla Rising” (2009), “Coco Chanel and Igor Stravinsky” (2009), ”Clash of the Titans” (2010) ;i ”The Three Musketeers” (2011). În 2006, regina Margareta a II-a a Danemarcei i-a acorda titlul de cavaler. Mads este căsătorit şi are doi copii, Viola şi Carl.