Mănânci sandwich-uri în parc? Amenda e 3.000 de lei!

Apropo.ro / 24.02.2012, 09:46
Mănânci sandwich-uri în parc? Amenda e 3.000 de lei!
Potrivit noii legi ce vizează locurile de desfășurare a picnicurilor, la capitolul articole ciudate intră și consumarea de sandwich-uri pe o bancă, în parc.

Deși pare strigător la cer și că nu ar fi adevărat, autoritățile române scot legi ce conțin lucruri absurde.

Printre acestea se află si legea picnicului, unde aflăm de câteva articole stipulate aici care par ireale.

În articolul 3 (a) din Legea privind desfășurarea activității de picnic scrie negru pe alb: „Prin picnic se înțelege orice activitate de recreere desfășurată pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților teritorial administrative care implică consumul de băuturi sau alimente și aprinderea sau nu a focului”.

Conform articolului 4, picnicul se poate desfășura doar „în zonele special amenajate”. În caz contrar, amenda e cuprinsă între 300 și 3.000 de lei. În ce constă absurditatea? „Să spunem că stai pe o bancă într-un parc, care e domeniu public, nu faci focul, dar mănânci un sandwich și bei un suc – adică te recreezi. Conform legii, se poate considera că faci picnic într- un loc nepermis. De fapt, e o greșeală de formulare în lege, iar instanța ar anula o eventuală amendă pentru așa ceva”, a spus pentru Libertatea avocatul Cristian Bărcan.

„Persoanele care desfășoară activitatea de picnic sunt obligate să nu îndepărteze sau să rănească plantele, animalele, rocile sau alte elemente ale cadrului natural”, scrie la articolul 6 (I). Aici amenda e de la 200 la 400 de lei.

Camera Deputaților a adoptat, în absența opoziției, proiect ul care prevede că este interzisă organizarea picnicurilor în alte zone decât cele special amenajate dotate cu facilități și utilități, nerespectarea acestor prevederi fiind pedepsită cu amenzi între 100 și 5.000 de lei. Proiectul a fost adoptat cu 155 de voturi „pentru” și 10 abțineri.

Potrivit proiectului, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilități și facilități pentru această activitate și în care aprinderea focului este permisă. Aceste zone vor fi indicate în parcuri și în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităților.