Manuela Hărăbor – Punct. Şi de la capăt!

De: Cătălina Matei / 19.01.2009, 00:00
Manuela Hărăbor - Punct. Şi de la capăt!
În urmă cu 20 de ani, ochii ei albaştri fermecau o ţară întreagă în pelicula ”Pădureanca”. Între timp, viaţa i-a oferit actriţei Manuela Hărăbor alte surprize: este mama unui copil de 18 ani, diagnosticat cu autism, a încercat visul american mai mulţi ani alături de soţul său de origine israeliană şi s-a întors în ţară cu alte vise. Acum, actriţa a pus punct şi o ia de la capăt pe micile ecrane, în serialul ”Fetele marinarului”, difuzat în curînd de Antena 1.

– Deşi te-ai întors de ceva vreme în ţară, nu te-am văzut în prea multe producţii. De ce?
Am lipsit din ţară doar cîţiva ani, însă “ochii care nu se văd se uită”. Cînd m-am reîntors, am descoperit un alt fel de cinema, în care genul meu nu se prea regăsea. În plus, noua generaţie de regizori îşi formase deja o echipă de actori cu care lucra şi în care cu greu se putea intra. M-am implicat în construcţia unui nou studio de film, care a supărat pe foarte mulţi. Pe de o parte, celelalte studiouri nu mă mai voiau în preajmă pentru că, vezi, doamne, eram “concurenţa”, iar pe de altă parte, mulţi dintre colegii mei, regizori şi producători, s-au simţit lezaţi pentru că acest nou studio nu dorea să le producă filmele. Drept care m-au taxat personal. Din păcate, acest studio nu a funcţionat pentru că cei care luau decizii nu s-au priceput ce să facă cu el. Acum doi ani, ne-am despărţit definitiv, lucru care s-a dovedit benefic pentru mine, dovadă fiind această nouă colaborare. Sper să mă întîlnesc curînd şi cu o nouă producţie de cinema!

– Cu ce te-a convins serialul de la Antena 1 – ”Fetele marinarului”?
În primul rînd, cu un scenariu foarte bine scris de Mimi Brănescu şi Dan Chiriac, apoi cu o echipă de producţie foarte bine pregătită şi formată de Tandem Film şi, nu în ultimul rînd, cu o distribuţie din care fac parte actori mari precum Şerban Ionescu, Ileana Stana Ionescu, Magda Catone, Cecilia Bîrbora, Emilia Dobrin, Marioara Sterian, Şerban Celea sau Andrei Finţi, ca să menţionez doar artileria grea!

Nevastă de marinar

– Cum e să fii ”soţia” lui Şerban Ionescu, mai ales că Magda Catone joacă şi ea în acest serial?
Cu Şerban am făcut mai multe filme, cu Magda nici unul. Însă sîntem prieteni de mulţi ani şi, mai ales, cu toţii sîntem profesionişti. E bine să ai posibilitatea să dai replica unor actori cu “state vechi”. Iar o relaţie pe ecran sau pe scenă nu înseamnă nimic mai mult decît se vede: începe, se consumă şi se termină în ochii spectatorului.

– Dintre fetele marinarului, de cine te simţi mai apropiată?
Pînă acum, nu am filmat decît cu două dintre ele şi îmi plac amîndouă la fel de mult! Jamila este interpretată de o tînără debutantă, Corina Moise, o actriţă foarte talentată, cu o figură foarte specială, şi care ar fi păcat să nu facă o carieră de succes. Dar dintre tinerele actriţe cu care am jucat pînă acum în acest serial, preferata mea cred că este Iris, o fată foarte frumoasă şi dulce, încă studentă la ATF, Ana-Cristina Călin.

– Presupun că te-ai săturat să ţi se amintească de ”Pădureanca”. Ce alt rol ţi-a mai schimbat viaţa, pînă acum?
Deloc. Asocierea cu rolul Siminei mă onorează încă, chiar dacă între timp au trecut mai bine de 20 de ani. Faptul că filmul cîştigă noi spectatori cu fiecare nouă vizionare şi nu-i dezamăgeşte pe cei vechi îmi confirmă că nu am dat greş. Pot spune că am jucat într-un film clasic. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că, din toate filmele pe care le-am făcut, cel puţin unul a cîştigat pariul cu timpul!

– După experienţa unui mariaj în SUA, care este percepţia ta actuală despre dragoste?
Chiar dacă mariajul meu nu a rezistat, cred în continuare că “dacă dragoste nu e, nimic nu e!”. Dar, mai ales, cred că o căsnicie trebuie să aibă binecuvîntarea lui Dumnezeu pentru a rezista. Însă dragostea există şi dincolo de o relaţie intimă dintre un bărbat şi o femeie. Dragostea există peste tot, trebuie numai să fim îndeajuns de generoşi pentru a o descoperi.

”Împreună învingem autismul”

– Şi în serial şi în viaţa reală eşti mamă de băiat. Cu toate acestea, cele două ipostaze sînt diferite, mai ales că fiul tău suferă de autism. Cît de greu îţi este?
Secvenţele împreună cu fiul meu din serial, Călin (admirabil interpretat de Cristi Popa), sînt deosebit de emoţionante pentru mine pentru că aduc în prim-plan situaţii de viaţă pe care nu le voi putea trăi niciodată alături de Andrei. Unele mai fericite, altele poate mai triste. Andrei însă, aşa cum e, un copil veşnic de 6-7 ani, înseamnă raţiunea mea de a fi. Mi-a adus şi îmi aduce multe bucurii prin fiecare mică reuşită de-a lui. Iar declaraţii de dragoste mai frumoase nu cred să fi primit vreodată de la altcineva!

– Cît de mult te implici în campania ”Împreună învingem autismul”?
Această campanie îşi doreşte, în primul rînd, aducerea în prim-plan a problematicii autismului, cu accent pe şansele de recuperare ale copiilor, dacă diagnosticarea şi intervenţia sînt realizate de timpuriu. În acelaşi timp, această campanie îşi propune, pentru început, şi strîngerea de fonduri pentru aproape 20 de familii cu copii diagnosticaţi cu autism care trebuie să înceapă sau să continue terapia ABA – o terapie de modificare com­portamentală, singura care dă rezultate extra­ordinare în tratarea acestui sindrom. Toate poveştile acestor copii le puteţi afla pe www.invingemautismul.ro. Toţi părinţii ai căror copii sînt diagnosticaţi cu autism sau au probleme de dezvoltare pot cere sfatul şi ajutorul prin intermediul acestui site. Această campanie are în spate oameni foarte puternici şi foarte motivaţi, dar mai pu­ţin celebri. Eu sînt mai mult un susţinător moral, avînd în vedere că mă confrunt cu aceeaşi problemă.

Despre personaj…

În ”Fetele marinarului”, serialul care debutează la Antena 1 pe 2 februarie, Manuela o interpretează pe Virgina Trifan, soţia lui Amza, alias Şerban Ionescu. Prezentabilă, Virginia îşi poartă bine anii – nu-şi ascunde vîrsta. Viaţa alături de Amza Trifan a învăţat-o să spună cînd şi ce trebuie. A cochetat o vreme cu scena, în tinereţe. Mai cîntă, în medii foarte restrînse, romanţe. N-a fost niciodată o femeie frumoasă, dar a avut întotdeauna ”cîrlig” la bărbaţi, fără să facă abuz.