„Marea frumuseţe” a adunat frumuseţile bucureştene

De: Mioara Tronaru / 27.03.2014, 13:37
„Marea frumuseţe” a adunat frumuseţile bucureştene
Miercuri seară, 26 martie, la Cinema Studio, a avut loc Gala de deschidere a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. În deschiderea festivalului a rulat, în avanpremieră în România, producţia italiană "La grande bellezza", distinsă cu Oscar pentru film străin în 2014.

Printre personalităţile prezente în sală s-au numărat: Diego Brasioli, ambasadorul Italiei, María Eliana Cuevas Bernales, ambasadoarea Chile, Călin Popescu Tăriceanu, Ramona Bădescu, Vlad Ivanov, Rodica Lazăr, Silviu Stavilă, Ada Condeescu, Şerban Pavlu, Iulia Verdeş, Irina Săulescu, Vali Hotea, Adrian Silişteanu, Andreea Vălean, Ana Agopian, Mihai Bauman.

Competiţia Bucharest IFF începe astăzi în forţă cu Short Term 12 (regia Destin Cretton), care este povestea pe cât de tristă, pe atât de luminoasă (şi inspirată din tinereţea regizorului) a unui grup de voluntari dintr-un azil pentru copii cu probleme psihice din California. Filmul a fost distins cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Brie Larson), Premiul Juriului Ecumenic şi Premiul Juriului Tânăr – Locarno 2013. Filmul va fi proiectat, începând cu ora 19.00, la Cinema Studio.

Tot la Cinema Studio, de la ora 17.00, în cadrul secţiunii Panorama, va fi proiectat provocatorul film al lui François Ozon, Jeune et jolie (Franţa, 2013), povestea unei june de familie bună care decide, hodoronc-tronc, să se prostitueze. Jeune & jolie a fost lansat la Cannes în 2013 şi nominalizat la Cesar – categoria „Tânără speranţă” – pentru performanţa complet lipsită de inhibiţii a debutantei Marine Vacth.

Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney), considerat comedia verii în Anglia, va rula de la ora 21.00 la Cinema Studio. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul Philomenei) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii ’90, într-o primă şi decisivă aventură pe marele ecran. Cinic, suprarealist şi satiric până la sânge, Alan Partridge: Alpha Papa a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago şi Rotterdam. Proiecţie unică, în exclusivitate în România. A-ha!

De la ora 20.00, la Institutul Cervantes va fi proiectat debutul în regie al lui Sebastian Sepúlveda, Las niñas Quispe (2013), film premiat la Veneţia în cadrul secţiunii paralele Settimana internazionale della critica.

Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea, Cinema Elvira Popescu, Club Control şi Institutul Cervantes.

Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului. Accesul este liber.