Marius Bodochi – Toarnă gaz pe folk!

De: Cătălina Matei / 09.06.2008, 00:00
Marius Bodochi - Toarnă gaz pe folk!
După ce a terminat filmările la ”Clanu’ Sprînceană”, Marius Bodochi a acceptat un nou rol: cel de prezentator. Avînd deja o emisiune la TVR Cultural – ”Revolta clasicilor”, actorul a trecut la TVR 2, unde toarnă ”Gaz pe folk” într-un format unic pentru televiziunile din România. Pe 20 iunie, se difuzează ultima ediţie din acest sezon, urmînd ca în toamnă provizia de “gaz”... să se mărească considerabil!

– Cît de ofertantă este postura de prezentator de televiziune?
La TVR Cultural, fac ”Revolta clasicilor” de patru ani. Eu un format care îmi place foarte tare şi care îmi dă voie să mă ”joc” cu diferiţi dramaturgi clasici. Iar eu sînt actor, aşa că era normal să accept provocarea de a prezenta o emisiune-concurs ca ”Gaz pe folk”. Şi rolul de prezentator este ofertant pentru un actor. Dacă nu-mi plăcea, nu acceptam.

– Ce legătură aveţi cu folk-ul?
Ca orice om care are o legătură cu muzica. Consider că un actor se poate exprima în foarte multe feluri: ca actor de teatru, de televiziune, poate fi şi moderator sau prezentator… Toate acestea înseamnă actorie. Pot fi şi MC la un eveniment – tot un rol este şi acesta. Important e să treci dintr-un rol în altul. În plus, în inima mea are un loc aparte muzica bună, din care face parte şi folk-ul, pe care l-am descoperit pe la vreo 20 de ani. Dar la fel de mult îmi plac rock-ul, opera şi muzica latino.

– La 20 de ani, ce muzică ascultaţi?
Îi ascultam pe Vintilă, pe Hruşcă, Baniciu… vîrfurile! O singură dată am fost la cenaclul Flacăra, pentru că tot timpul era aglomerat. Cu greu prindeai un loc în sală. Folk-ul era o muzică avangardistă pentru acea vreme, care se difuza foarte rar la unicul post de televiziune, iar la radio era cu ”porţia”. Însă ascultam Radio Luxemburg, unde prindeam noutăţile în muzică.

– Mergeaţi pe munte cu gaşca şi chitara?
Bineînţeles că băteam munţii, însă eu nu am cîntat la chitară. Dar muzica folk nu reprezintă doar urcatul munţilor cu chitara în spate sau cîntările din jurul focului de tabără. E mai degrabă o mişcare a tinereţii. Şi astăzi tinerii merg la munte sau la mare cu chitările în spate, dar nu cîntă neapărat folk. Din ce aud eu prin tren, se cîntă latino şi manele cît cuprinde. Nici nu mai au nevoie de chitară, ascultă muzica la telefonul mobil.

Cîntă muzică latino

– Care este rolul dvs. în emisiune?
”Gaz pe folk” este o emisiune-concurs, în care doi concurenţi sînt susţinuţi de două vedete. Avem şi un juriu alcătuit din oameni care se pricep la treaba asta. Iar eu sînt ca un fel de arbitru, care mai glumeşte din cînd în cînd. Asta ca să-i încurajez pe concurenţi. Şi mai torn, uneori, şi gaz pe… folk.

– Nu cîntaţi şi dvs. în timpul emisiunii?
Mă abţin cu greu, cîteodată, însă eu cînt la alte emisiuni. Am făcut duet cu Mirela Mihalache – ”Ţiganca mea are cercei”, apoi am cîntat muzică populară la ”Dănutz SRL”, dar şi o piesă latino alături de trupa Mandinga. Am mai cîntat în emisiunea Mihaelei Rădulescu, unde am făcut un cuplet cu Dan Teodorescu de la Taxi, la aniversarea lui Ilie Năstase.

– În ce seriale o să vă mai vedem?
”Clanu’ Sprînceană” s-a terminat şi o să lucrez la două proiecte pe film. Primul este o coproducţie româno-maghiară, în care vor mai juca Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Alexandru Bindea, Mihai Călin şi Claudiu Bleonţ. Iar la al doilea proiect voi lucra cu Ovidiu Georgescu, tînăr regizor care a cîştigat concursul de scenarii de la CNC. În toamnă, vor începe filmările. Iar serialele de televiziune vor urma şi ele, însă nu mai am voie să spun nimic dinainte. În ce priveşte teatrul, lucrez cu un alt tînăr regizor, Marcel Ţop.

– Dacă aţi avea toţi banii din lume, ce-aţi face cu ei?
Mi-aş face un teatru, aşa cum vreau eu. Aici, în România. Un teatru adevărat şi la propriu şi la figurat. Nu ţin să-mi fac un teatru în care să joc eu în toate rolurile principale. Eu am unde să joc. Însă mi-ar plăcea să mă ocup de el, nu neapărat ca manager. Mi-ar plăcea să strîng la un loc toţi regizorii buni şi actorii de excepţie.