Martisoarele si Baba Dochia

Apropo.ro / 03.03.2008, 12:17
Martisoarele si Baba Dochia
La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu apare sub forma unor mici pietre de rau, vopsite in alb si rosu...

Luna Martie este luna Martisorului, fie ca daruim sau primim aceste mici simboluri ale primaverii.

Se stie ca Martisorul este un simbol al primaverii, al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu apare sub forma unor mici pietre de rau, vopsite in alb si rosu insirate pe o ata.

Istoria spune despre Martisor:

Odata soarele cobori intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand lumea. A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pana si ultima picatura de sange se scurse in zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii. O legenda spune ca umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca, Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o "borta" si a legat-o cu un fir de ata, asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. Calendaristic, astronomic si traditional, martie este luna de inceput de primavara.

Obiceiuri

Intre 1 si 9 martie, in "Zilele babelor", primavara se lupta cu iarna alungand-o. In cele noua zile, baba Dochia apare torcand pe langa oi, imbracata in noua cojoace, scuturand in fiecare zi cate unul. Zilele Babelor sunt de obicei sapte. In unele parti ale tarii sunt considerate zile ale Babelor primele douasprezece zile ale lui martie. Se obisnuieste ca fiecare fata sa-si aleaga o zi numita si "baba", care, dupa cum va fi vremea in acea zi se spune ca asa este si sufletul fetei. Daca este vreme buna si senina, fata este blanda si buna la suflet iar daca vremea este mohorata, fata este mai rautacioasa.

In ultima zi a lunii martie, inainte de rasaritul soarelui, are loc ritualul scoaterii martisorului si predarii lui catre natura. In localitatile de campie martisorul se pune pe un pom inflorit sau in crengile visinilor, ciresilor, prunilor etc. In satele de la munte si deal, martisorul se pune pe cornul sau macesul inflorit. Cu monedele de la martisoare, fetele cumpara cas, pentru ca toata vara sa le fie fata bucuroasa si alba. Exista credinta ca martisorul este ridicat de randunele si purtat spre soare, binecuvantand astfel norocul celui care l-a pus in pom.

Trimite urari de martisor prin Free Sms!