Mica mare din Ungaria

Apropo.ro / 27.05.2004, 14:02
Mica mare  din Ungaria
O veche legendă spune că în mijlocul lacului Balaton se află o biserică în care trăiește o frumoasă fată ce împrospătează apele cu lacrimile sale și astfel, căt timp fata va plănge, lacul nu va fi în pericol să sece. Nu

O veche legendă spune că în mijlocul lacului Balaton se află o biserică în care trăiește o frumoasă fată ce împrospătează apele cu lacrimile sale și astfel, căt timp fata va plănge, lacul nu va fi în pericol să sece. Nu este o legendă însă faptul că, anual, milioane de turiști își petrec vacanța la Balaton, atracțiile de aici fiind plaja, sporturile acvatice, pescuitul, degustările de vin, apele termale cu proprietăți curative și, nu în ultimul rănd, bucătăria picantă.

Cel mai mare lac de apă dulce din Europa centrală se întinde pe o suprafață de 77 de kilometri în vestul țării și rareori depășește în adăncime trei metri, fiind perfect pentru înot. Conținănd apă proaspătă, este o alternativă pentru cei a căror piele este sensibilă la sare – de altfel, după un îndelungat și costisitor proces ecologic, apa este acum bună chiar pentru băut. Vara, temperatura lacului nu scade niciodată sub 22 de grade, iar în zilele toride atinge 27-28 de grade Celsius.

Tărmurile diferă mult: dacă în partea de nord, apa se adăncește mai aproape de mal, fiind preferată de cei care practică sporturi acvatice (surf, schi acvatic, yachting), în sud, apa este destul de mică, astfel că te poți avănta la mai mult de 400 de metri de mal fără să trebuiască să înoți. De asemenea, în jurul lacului sunt amenajate locuri speciale pentru pescuit, plimbări cu bicicleta și călărit. În sezon, prețurile pentru o persoană/zi pornesc de la 17 Euro.

Mecca reumaticilor
Cele mai frumoase peisaje din regiunea Balaton au fost modelate de vulcani, acum stinși, dar a căror efecte se fac simțite și după 2,5 milioane de ani de cănd și-au încetat activitatea. În jurul lacului, există mai mult de 20 de izvoare de apă termală, cel mai cunoscut fiind cel de la Heviz, pe țărmul nordic. Acesta este un gheizer care alimentează cu apă sulfuroasă un crater natural, formănd astfel un lac – cu o suprafață de 4,5 hectare și o adăncime de 38 de metri – care se împrospătează o dată la două zile.

Temperatura apei este de 32-33 de grade vara și de 24-26 de grade în timpul iernii, astfel că scăldatul este posibil pe tot parcursul anului. Singurul loc din lume unde se mai întălnește un astfel de lac este Islanda. Atăt apa sulfuroasă, căt și noroiul de pe fundul lacului sunt indicate pentru cei care suferă de afecțiuni ale articulațiilor, mușchilor și oaselor, de disfuncții hormonale, anemie ori afecțiuni ginecologice.

De altfel, în jurul lacului au fost construite mai multe hoteluri și sanatorii, cu centre de terapie echipate cu cele mai moderne aparaturi medicale, pentru cei aproximativ un milion de pacienți care vin anual. La sfărșitul verii, peisajul devine exotic, căci pe lac înfloresc mii de nuferi roșii, aduși din India. Un tratament de șapte zile, care include cazare, demipensiune, șapte ședințe de baie în lac, o consultație medicală și alegerea unui plan de terapie, costă de la 63 Euro/persoană.

Drmulu vinului
Cinci dintre cele 22 regiuni viticole ale Ungariei se găsesc în jurul lacului Balaton, iar fiecare cramă are un loc special amenajat pentru degustările de vin – de altfel, drumul care leagă aceste crame este marcat clar, pentru ca turiștii să poată face comparație între diversele soiuri și recolte.

Solul vulcanic, climatul mediteranean și ceea ce se cheamă „radiație secundară” – lumina soarelui reflectată de lac dublează efectul razelor – înlesnesc producerea unor vinuri, în special albe, seci, cu un buchet special: Pinot Gris, Riesling, Muscat Ottonel, însă peninsula Tihany adăpostește și podgorii cu struguri negri: Merlot și Cabernet Franc. Vinurile din partea de sud a lacului, cu sol nisipos care conține loess, au un gust cu totul diferit. Cramele de aici produc un nectar slab alcoolizat, bogat în arome de fructe. De asemenea, dealul Somlo, chiar dacă se află un pic mai departe de lac, este o faimoasă regiune viticolă, iar cel mai cunoscut vin este „Noaptea nunții”, numit așa pentru că se credea că oricine îl va bea va avea băiat, acest soi fiind, drept urmare, nelipsit de la nunțile regale.

Ungurii își desemnează în fiecare an cel mai bun vinificator, care are astfel dreptul să-și pună numele pe sticlele de vin.

Secretele bucătăriei Balaton

Dintre felurile de măncare specifice zonei se distinge șalăul de Balaton – un prădător cu carne albă, fără oase – care, conform tradiției, trebuie fript pănă prinde o crustă aurie și apoi servit alături de o felie de lămîie.

Altă delicatesă este ciorba de pește, al cărei secret este folosirea căt mai multor feluri de pește – obligatorii fiind crapul și dracul-de-mare. Din bucătăria ungurească nu lipsește vănatul – un aperitiv foarte apreciat este carnea de căprioară în vin roșu, cu gem de coacăze și crochete de cartofi – însă și legumele sunt servite într-o manieră diferită: fierte, amestecate cu răntaș, smăntănă și o supă foarte condimentată.

În bucătăria ungurească se mai regăsește și „varza umplută” care nu este decăt cunoscuta „varză a la Cluj”