Misiunea unui rock star

Apropo.ro / 06.03.2002, 11:27
Misiunea unui rock star
Bono, solistul trupei U2, a plecat de la Premiile Grammy cu patru statuete in buzunar. E o dovada ca muzica n-a trecut pe un plan secund. Dar, pentru Bono, la fel de importanta e cauza pentru care pledeaza: anularea datoriilor externe ale tarilor africane. Si, cum avea nevoie de un


Bono, solistul trupei U2, a plecat de la Premiile Grammy cu patru statuete in buzunar. E o dovada ca muzica n-a trecut pe un plan secund. Dar, pentru Bono, la fel de importanta e cauza pentru care pledeaza: anularea datoriilor externe ale tarilor africane. Si, cum avea nevoie de un aliat, nu-si putea gasi unul mai bun decat Bill Gates

Paul David Hewson s-a nascut in Dublin, pe 10 mai 1960. Avand tatal catolic si mama protestanta, Bono a crescut cu puternice credinte religioase si a invatat ce inseamna toleranta. La numai 14 ani i-a murit mama, iar acest eveniment trist din copilaria lui si-a pus amprenta pe versurile pe care avea sa le scrie mai tarziu.

In liceu, cautand nume care sa ii reflecte cu adevarat personalitatea, prietenii i-au spus Bono Vox. S-a spus ca la originile acestui nume ar fi un sortiment de hrana pentru catei, sau o firma de aparate auditive, iar altii chiar s-au hazardat sa spuna ca vine din latina si inseamna „voce buna”. Ceea ce e adevarat, iar timpul a confirmat capacitatile vocale ale lui Bono, dar pustii irlandezi si-au numit prietenul pornind, totusi, de la aparatele auditive care se vindeu intr-un magazin din cartierul lor, aparate marca „Bonavox”. A fost usor sa transforme Bonavox in Bono Vox. Mai mult i-a luat purtatorului acestui nume sa-l transforme intr-un renume.

Irlandez, pana-n maduva oaselor
Era tot in liceu cand, intr-o zi, a citit un anunt in care scria ca un anumit Larry Mullen ar vrea sa-si faca o formatie. Adam Clayton, Dave Evans si Bono s-au intalnit acasa la Larry si acesta a fost inceputul trupei U2. Era in 1980. Initial, Bono era si vocalist si chitarist al trupei, dar apoi partea instrumentala care-i apartinea a fost preluata de Edge. Mai mult, la un moment dat, ceilalti membri ai trupei s-au gandit sa renunte cu totul la el, pe motiv ca vocea lui nu avea nimic special. Din fericire, au abandonat aceasta idee.

Bono a fost intotdeauna un non-conformist. In adolescenta, a fost un adept al curentului punk, dar a dispretuit intotdeauna succesul comercial. Toti cei din industria muzicala i-au spus ca trupa nu va putea deveni cunoscuta pe plan mondial, decat daca se vor muta in Anglia sau in Statele Unite. Dar Bono s-a incapatanat sa ramana in Dublin. De altfel, toti membrii U2 locuiesc in capitala irlandeza, unde au si studioul de inregistrari.

In 1982, Bono s-a casatorit cu Alison Stewart si au doua fiice, Jordan (nascuta in mai 1989) si Memphis Eve (iulie 1991), si doi fii, Elijah Patricious Q Guggi (august 1999) si John Abrahams (mai 2001). Despre mezin, tatal spune ca arata ca un bandit atunci cand s-a nascut. In ciuda celebritatii sale, Bono e mai putin popular in propria casa. Alison s-a declarat deranjata de modul de viata al sotului ei. Nu fiindca ar fi geloasa, ci datorita absentei lui constante. Atunci cand nu are concerte, Bono vrea sa salveze lumea. Sau macar o parte a ei: Africa.

Salvatorul lumii
„Can Bono save the World?” (Poate Bono sa salveze lumea?) se intreaba celebra revista TIME, care l-a avut, recent, pe coperta. Solistul trupei U2 vorbeste acolo despre inceperea activitatii DATA (Debt, Aid, Trade for Africa), un grup non-profit, care militeaza pentru anularea datoriilor tarilor lumii a treia si al carui fondator si purtator de cuvant este. DATA va cere guvernelor tarilor occidentale, Bancii Mondiale si Fondului Monetar International sa ajute financiar tarile africane, scazand tarifele de export si acordand bani pentru lupta impotriva SIDA. Anuland datoria de 350 de miliarde de dolari, occidentalii vor permite tarilor respective sa aloce acei bani sanatatii si educatiei.

Interesul lui Bono pentru Africa a inceput in 1984, in urma unui concert pentru Etiopia, Live Aid. In timp ce majoritatea artistilor care au concertat in acea seara au simtit ca asa au mai servit unei cauze nobile si s-au indreptat spre o alta, Bono si sotia lui au plecat in Etiopia sa se convinga cat de afectata de foame este tara respectiva. Au petrecut sase saptamani lucrand intr-un orfelinat din Wello. „Te trezeai dimineata, in zori”, povesteste el reporterului de la TIME, „ieseai din cort si incepeai sa numeri corpurile copiilor morti sau abandonati. Sau, mai rau, s-a intamplat ca tatal unui baietel sa vina la mine, sa incerce sa-mi dea copilul lui si sa-mi spuna: >” Lobby pe langa mai marii acestei planete
In ultimii trei ani, Bono, rock starul care nu are rival, a castigat in popularitate, devenind avocatul abil al acestei cauze politice, transformandu-se intr-un sfant, fiind „simbolul mondial al activismului rockÂ’nÂ’roll”, scrie Time magasine. In parte poet, in parte politician, el a reusit sa puna anularea datoriilor tarilor lumii a treia pe agenda unora dintre cei mai puternici oameni din lume. A vorbit despre reducerea datoriilor cu Bill Clinton, s-a intalnit cu Papa Ioan Paul II si cu Secretarul General al ONU, Kofi Annan; in acelasi scop, l-a intalnit si pe presedintele rus, Vladimir Putin, la Summitul G8 (intalnirea la nivel inalt a tarilor celor mai puternic industrializate) de la Genoa. Mai nou, a avut intalniri si cu secretarul de stat american, Colin Powell si secretarul trezoreriei americane, Paul OÂ’Neill. Pare, mai degraba, programul unui sef de stat sau al unui prim ministru, decat al unui star rock. La cei 41 de ani ai sai, Bono a incetat sa mai creada ca muzica e o forta politica. El e convins ca negocierile din birourile politicienilor sunt vitale si mai eficiente decat concertele lui. „M-am saturat sa visez. Acum vreau sa fac ceva concret. Ma concentrez asupra unui singur scop acum, asupra unei unice cauze. U2 face imposibilul. Politica e Çarta posibiluluiE. Sunt doua lucruri diferite si acum am acceptat si eu asta. Muzica m-a ajutat sa raman vigilent, in confortul libertatii de care m-am bucurat.” Muzica misca sufletele oamenilor, dar pentru Bono nu mai e de-ajuns. Si a cautat o cale sa miste si sufletele celor care pot face ceva, ale politicienilor.

„Bono poarta tot timpul ochelarii lui negri, de teama ca Dumnezeu sa nu-l recunoasca si sa-l opreasca pentru un autograf. Misiunea lui mesianica nu e un lucru usor. ” (TIME, 23 februarie, 2002)

Sursa Acasa Magazin

Tags: