Nae Caranfil ne invita în culoarul timpului

Apropo.ro / 06.08.2006, 16:49
Nae Caranfil ne invita în culoarul timpului
Filmul la care regizorul lucreaza în momentul de fața este o ambițioasa întoarcere la începuturile glorioase ale cinematografului autohton, o incursiune în atmosfera platourilor de filmare și mai ales o punere sub reflectoare a eternei sfâșieri, dragoste și ura,

Filmul la care regizorul lucreaza în momentul de fața este o ambițioasa întoarcere la începuturile glorioase ale cinematografului autohton, o incursiune în atmosfera platourilor de filmare și mai ales o punere sub reflectoare a eternei sfâșieri, dragoste și ura, dintre producator și artist… Acțiune, Motor! Restul e tacere…

Un scenariu scris acum 18 ani de Nae Caranfil, prinde, în sfârșit, viața.

Povestea e un mozaic de întamplari, o istorie subiectiva și tandra a aventurii nebunești în care s-au aruncat, la început de secol XX, un regizor și un producator român, pentru a gesta unul dintre marile noastre succese de box office avant-la-lettre: Independența României.

O epoca retro, plina de farmec și savoare. Hollywood-ul abia își finisa mecanismele, Mack Senett își lansa urmaririle nebunești și bataile cu frișca, Charlot se naștea în mintea lui Chaplin, iar la Paris un critic de film denumea pentru prima oara cinematograful „a șaptea arta”.

În acest context, în România, regizorul Grigore Brezeanu se apuca sa turneze filmul istoric Independența României, produs de societatea „Filmul de Arta Leon M. Popescu”, cu o distribuție sonora: Aristide Demetriade, Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Ion Niculescu, Jenny Metaxa-Doro, Aristizza Romanescu.

Ramas în istorie drept „cea mai semnificativa realizare a cinematografiei românești din epoca începuturilor”, filmul era promovat astfel de departamentul de marketing al vremii: „film de mare arta și senzație patriotica, în care e reconstituit întreg razboiul româno-ruso-turc din 1877-1878”.

Filmul autohton reloaded!

În 2006, Nae Caranfil revine la aceasta iubire-obsesie cinematografica, plasând în miezul conflictului proiectul teribil în care s-au înrolat fara ezitari un producator temerar și un regizor vizionar (în film, Grig și Leon – jucați de Marius Florea Vizante și Ovidiu Niculescu).

Alaturi de ei, Mirela Zeța, Silviu Biriș, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu lucreaza sub bagheta lui Caranfil, într-un film care îmbina drama, comedia, desfașurarea istorica, fantezia și dragostea, și care beneficiaza de un buget-record (exclusiv autohton): 2,4 milioane de euro.

Filmarile au început pe 6 iulie și dureaza șapte saptamani, plus înca trei în iarna, urmând sa aiba premiera în toamna lui 2007.

Costumele create de Doina Levintza ne readuc în fața ochilor somptuoasele uniforme de epoca, dar și moda high-life-ului bucureștean de la 1911, totul filmat în cinemascop de directorul de imagine Marius Panduru (A fost sau n-a fost?, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii).

Puteți afla ce s-a întamplat pe platoul de filmare, numai daca citiți ultimul numar al revistei

Tags: