Negocierea salariului

Apropo.ro / 02.12.2001, 22:42
Negocierea salariului
Ghid de cariera:   Curriculum Vitae Burse: Calendarul bursierului Varianta I - Ai oferte de la o alta companie, dar ai prefera sa ramai in actuala, cu alte conditii 1. Fa-ti treaba bine in continuare, chiar cu mai multa asiduitate decat pana acum. E bine sa ai



Ghid de cariera:   Curriculum Vitae

Burse: Calendarul bursierului



Varianta I – Ai oferte de la o alta companie, dar ai prefera sa ramai in actuala, cu alte conditii

1. Fa-ti treaba bine in continuare, chiar cu mai multa asiduitate decat pana acum. E bine sa ai argumente solide, in orice caz. Daca pleci, vor spune : „totusi am pierdut un om care muncea mult si chiar bine”. Daca ramai, ai un capital de imagine care iti va fi util pe viitor.

2. Asigura-te ca momentul dezvaluirii faptului ca te-ai gandit la plecare este foarte bine ales. Se spune ca, odata ce s-a gandit la posibilitatea plecarii din firma, angajatul este 50% cu gandul deja in afara companiei, fara a-l mai interesa situatia acesteia. S-ar putea ca raspunsul la fraza „Am si alte oferte, vreau sa discutam” sa fie „Felicitari, de maine poti incepe sa lucrezi pentru ele”.

3. Astfel de discutii se poarta numai cu superiorii, colegii trebuie sa fie cat mai putin informati. S-ar putea ca nu toti sa-ti fie loiali sau iti pot urma calea sa „atace” conducerea, care s-ar putea sa nu-ti fie foarte recunoscatoare.

4. In materie de rezultate, lucrurile sunt „cetoase”: castigi, si-ti maresc salariul. Poti avea surpriza ca atunci cand nu te astepti sa primesti o instiintare de restructurare. Culmea, pentru postul pe care tocmai au alocat o marire. Ciudat. Sau nu ti-l maresc, dar te tin minte. Sau iti fac tot felul de mizerii.

5. Analizati stil SWOT situatia. Analizati punctele tari, punctele slabe, oportunitatile dar si temerile pe care le aveti in situatia data. Adevarul este ca, din moment ce inca sunteti in compania respectiva, inseamna ca suma multumirilor este mai mare decat cea a nemultumirilor, chiar daca nu constientizati lucrul acesta. In momentul in care raportul se va schimba, veti pleca sigur si fara procese de constiinta.

6. Priviti din punctul de vedere al raportului investitie/castig. Atat in actuala firma, cat si in cea potentiala. Ce si cat trebuie sa dau, ce si cat pot castiga. Este castigul promis real sau doar o „fata morgana”?

Varianta II – Joci la cacealma.

1. Ca la orice risc, poti sa nu castigi. Vei fi obligat sa pleci din firma fara a avea optiuni.

2. Strecoara simburi de adevar si pregateste-ti temeinic cacealmaua. ATENTIE!!! Functioneaza doar daca ai un grad mare de certitudine ca actuala firma doreste sa te pastreze. Daca nu e asa, vor simti ca le faci un bine plecand.

3. Pregatirea: strecoara „confidential”, „pe incredere”, „sa nu spui la nimeni”, faptul ca ai contactat ‘shpe firme de recrutare, ca ai avut nenumarate interviuri, ca te-ai saturat de problema alegerii intre 2-3 variante de oferte salariale, dar oricum era momentul sa incerci altceva, etc. Nu uita sa mentionezi clar, astfel incat sa fii auzit, ca nu doresti sa pleci, ca iti place acolo, te simti legat de echipa, istoria firmei, ai crescut odata cu ea, a contribuit la formarea ta profesionala, e o a doua familie, etc. Mentioneaza raspicat si faptul ca daca nu ar fi vorba de salariu – efectiv nu te mai descurci – nici nu te-ai gandi la plecare.

4. Asigura-te, pe cat posibil, ca aceasta cacealma intervine intr-un moment cand ai multe proiecte pe mana. Atunci cand ar fi greu pentru firma sa te inlocuiasca sau sa continue proiectele respective. Ia insa in calcul si posibilitatea de a fi prima „victima” atunci cand volumul activitatii scade. Si sa fii de sarbatori „pe liber” e dificil.

5. E bine ca tot timpul sa fii implicat in actiuni de echipa, chiar sa fii un lider. Cacealmaua va reusi, intrucat echipa va lua atitudine iar sefii nu vor risca sa piarda o astfel de interfata cu oamenii. Daca – insa – echipa ta afla ca ai recurs la bluf, te-ai discreditat.

Varianta III – Recursul la logica.

Soliciti evaluare. Ce rezultate ai avut, cat ai muncit in ultima perioada, etc. Evaluarea poate fi formala – pe baza unui instrument coerent, cuantificabil, aplicabil tuturor angajatilor, sau informala – discutie cu superiorii directi, in care demonstrezi ca meriti. Daca nu cresterea salariului de baza, macar bonus-uri.

Varianta IV – Recursul la sentimentalisme

Cat de mult inteleg afacerea si cat de mult va dau dreptate, sefilor, in actiunile pe care le intreprindeti. Imi place foarte mult ceea ce fac si firma in care lucrez – nu cred ca as mai gasi un astfel de colectiv cu astfel de rezultate si cu o asemenea eficienta (aplauze prelungite, scandari). Imi dau seama ca s-ar putea sa nu fie un moment favorabil, dar apelez si eu – pentru prima data, nu-i asa – la ratiunea voastra, la faptul ca ati demonstrat de fiecare data o intelegere fata de angajati, derivata din tehnici superioare de lucru cu oamenii, etc etc.

Varianta V – Specularea unor conjuncturi

1. Au plecat mai multi din firma si ai ramas important. Important, adica strategic pentru companie. Strategic, adica greu sau deloc inlocuibil. E momentul tau: „uite, eu nu plec, sunt fidel, dar cred ca e corect sa fiu sustinut – o crestere salariala m-ar aranja de minune”. Le fortezi mana, e drept, dar asta e! Fidelitatea se mai si plateste.

2. Sef nou. Intri urgent intr-o campanie de imagine si acumulare de rezultate, sa dai bine in fata acestuia. Colegii te-ar putea acuza de lichelism, dar n-o sa-ti pese daca vei numara mai multi bani ca pana acum.

3. Atributii ingrate. Sunt proiecte sau treburi pe care nimeni nu le vrea. Ori e prea mult de munca, ori exista sanse mari de esec, etc. Fa o analiza rapida si ia o decizie: investesti timp si energie, obtii ceva rezultate iar apoi spui: „nici eu nu mai credeam la un moment dat ca o sa reusesc, dar va las pe voi sa apreciati rezultatele”.

4. Rezultate notabile la nivelul firmei sau al departamentului – asigura-te ca esti parte la rezultate. Poate nu este asa, dar in euforia aprecierilor e bine sa te numeri printre cei mangaiati pe crestet.

Indiferent cat de serios luati in calcul o crestere salariala sau o negociere, va sfatuim sa intrebati mai intai un specialist. Acesta nu poate lua decizii in locul vostru, dar va poate arata avantaje sau pericole, oportunitati sau limite, precum si tehnici adecvate situatiei date.[sursa: myjob.ro autor: Dan Piroi, associate, Smartbox Management]