Nicolae Voiculeț, concert unic pe plan mondial susținut la Crucea Caraiman!

De: Dragos Tanase / 13.09.2014, 09:00
Nicolae Voiculeț, concert unic pe plan mondial susținut  la Crucea Caraiman!
Pe 14 septembrie, la ora 14:00, de Ziua Crucii, Monumentul "Crucea Eroilor Neamului" de la Caraiman și stațiunea Bușteni vor fi martorele unui eveniment unic în istoria muzicii de nai și a muzicii în general.

Artistul Nicolae Voiculeț va susține, alături de orchestra să și invitați speciali, un concert omagial adus celor peste un milion de eroi ai neamului, căzuți în cele două Războaie Mondiale, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la declanșarea primului Război Mondial.

Concertul va avea loc la Crucea de pe Caraiman, care  conform Guinness World Record este cea mai înaltă cruce din lume, Va fi filmat și difuzat de posturi de televiziune din România și  străinătate, mediatizat pe toate canalele de comunicare.

Evenimentul este organizat de către Asociația Culturală „Nicolae Voiculeț”, Asociația Exploring Culture și Innovation Travel, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism, al Institutului Cultural Român, al Primăriei orașului Bușteni și al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare a evenimentului și-au adus sprijinul firma Eurolines România generalul Olimpiodor Antonescu și Fundația Culturală Bartoc.

Spectacolul de la Crucea Caraiman face parte din turneul „România, din inima ta”  desfășurat de-a lungul acestui an, atât în țară, cât și în străinătate.

„România, din inima ta” înseamnă trezirea inimii și a conștiinței din fiecare român la ceea ce reprezintă valori autentice: eroi, istorie, rădăcini, regalitate, acasă, familie. Repertoriul conține lucrări din patrimoniul românesc, printre care Călușul, Ciocârlia, Doina Speranței și altele. Legătura dintre nai, turism și brand de țară este foarte mare și profundă. Naiul în sine, prin puterea și sunetele lui, reprezintă o parte a turismului și a identității romanești. Turiștii,  când vizitează o destinație, sunt atrași de locuri, de oameni, de obiceiuri și tradiții, inclusiv de artă. Naiul este cel mai vechi instrument din lume, iar România este patria naiului.. Acum rugăciunea NAIULUI va fi cea mai aproape de CER”, declară artistul Nicolae Voiculeț, care a compus și adaptat special pentru acest eveniment câteva melodii.

În seara aceleiași zile va avea loc Conferința – Gala Caritabilă „România, din inima ta”, la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Concertul are caracter umanitar, având ca scop acordarea  bursei „Fănică Luca”, la 120 ani de la nașterea primului profesor al naiului. Printre invitații speciali se vor număra Ambasadori ai turismului românesc, oameni de turism, oameni de cultură, autorități publice centrale și locale.

Evenimentul „România, din inima ta” urmărește creșterea notorietății și furnizarea de informații privind obiectivele turistice culturale ale stațiunii Bușteni, ale Munților Bucegi și alte României în general. Evenimentul are ca scop atragerea de turiști și crearea de noi programe de turism cultural în România. Formele de turism promovate în cadrul evenimentului sunt turismul cultural, turismul rural, circuitele culturale, turismul activ și în natură.  De asemenea, va fi subliniată legătura dintre muzică și turism, în special prin nai – instrument al spațiului românesc.

La conferința de presă dedicată evenimentului a fost prezent și inginerul Alexandru Bartoc, cel care a introdus Crucea de la Caraiman în Cartea Recordurilor – Guinness Book, drept cea mai înaltă cruce din lume, situată la altitudinea de 2291m și înaltă de 39,3 m. Crucea a fost înregistrată oficial cu acest record pe 18 august 2013.

„Ne bucură să fim parteneri ai acestui eveniment și să sprijinin o manifestare a recordurilor. Vom dori să fim în continuare alături de artistul Nicolae Voiculeț și să contribuim la promovarea acestui concert și, de fapt, a periplului intitulat „România din inima ta” prin manifestări în Europa și în alte părți ale lumii. Nicolae Voiculeț nu este doar un ambasador al turismului românesc, ci este și un ambasador de marcă al culturii românești”, a subliniat Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

„Evenimentul de la Crucea Caraiman reprezintă o combinație perfectă între industria creativă, artistică, și cea turistică. Crucea de la Caraiman constituie ea în sine o atracție turistică, iar evenimentul creat de artistul Nicolae Voiculeț îmbină perfect cultura și turismul”, a precizat Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines România.

„Aș dori să ne implicăm cu toții în promovarea unor astfel de evenimente de înaltă ținută, precum cele susținute de prietenul meu, artistul Nicolae Voiculeț. Asemenea inițiative contribuie mult la promovarea țării noastre peste hotare”, a menționat multiplul campion mondial la tenis Ilie Năstase, Ambasador al turismului românesc.

Programul evenimentului de pe 14 septembrie

Partea I – Crucea Caraiman

14.00 – Deschiderea concertului. Ansamblul de tulnicărese din satul Avram Iancu, județul Albă, Munții Apuseni
14.20 – Ansamblul de călușari de la Slatina
14.30 – 15.00 – Concert Nicolae Voiculeț și orchestra să

Partea II – Castelul Cantacuzino (Bușteni)

19.30 – Conferință și Gala caritabilă „România din inima TA”
– Promovarea turismului cultural și a evenimentelor cultural-turistice din România,
– Sprijinirea talentului românesc prin înființarea și acordarea bursei de studiu „Fănică Luca”, primul profesor al naiului modern.
– Licitarea naiului  cu care artistul Nicola Voiculet va cânta la Crucea de la Caraiman
– Spectacol de sunet și lumini, care vor fi îndreptate către Monumentul « Crucea Eroilor Neamului Â»

Despre artistul Nicolae Voiculeț

Nicolae Voiculeț, artist complex, virtuoz al naiului, dirijor, coordonator muzical și producător, promotor al imaginii României, devenind astfel un Ambasador al Identității Naționale a făcut cunoscută tradiția poporului român prin vibrația naiului sau, în sute de concerte susținute în întreaga lume. A colaborat cu artiști și orchestre de renume mondial în diferite ocazii dar și în scopuri caritabile.

Sunetul naiului său  a călătorit în lume, ducând cu el inegalabila muzica românească din Japonia în America de Nord, din lumea arabă în America de Sud. A concertat în toată Europa și a fost invitat pe cele mai importante scene alături de orchestra să. Este Ambasador al Turismului Românesc, iar În ultimii 10 ani a susținut concerte în prezența a peste 65 de lideri de stat și a răspuns cu onoare invitațiilor de a concerta pentru imaginea României în lume.