Noutati editoriale la Polirom (17-23 septembrie)

Apropo.ro / 20.09.2007, 15:20
Noutati editoriale la Polirom (17-23 septembrie)
Epistole catre Lucilius, volumul I (c. I-X) Seneca Integrala filosofica senecana, initiata in 1999 cu Naturales quaestiones. Stiintele naturii in primul veac si continuata cu Dialoguri I (2004), Dialoguri II (2004) si Despre binefaceri. Despre ingaduinta

Epistole catre Lucilius, volumul I (c. I-X)
Seneca

Integrala filosofica senecana, initiata in 1999 cu Naturales quaestiones. Stiintele naturii in primul veac si continuata cu Dialoguri I (2004), Dialoguri II (2004) si Despre binefaceri. Despre ingaduinta (2005), se incheie cu Epistole catre Lucilius. Cele 124 de epistole (repartizate in mod traditional in douazeci de carti) apar in editia de fata distribuite astfel: volumul I, epistolele 1-83, si volumul al II-lea, epistolele 84-124. Epistolarul lui Seneca are prea putin din specificul unor scrisori autentice. Toate epistolele ii sint adresate lui Lucilius, dar sint menite posteritatii. Nu sint scrisori in sens tehnic, pentru ca nu contin informatii precise si detalii de circumstanta: epistolele catre Lucilius sint partea vie, vibranta, a operei filozofice senecane. Aici isi gasesc intregirile si nuantarile toate celelalte opere filozofice (tratatele, dialogurile, consolatiile). Si, mai ales, epistolele dau profunzime pildei de viata pe care Seneca doreste sa o lase posteritatii.

Fiarele n-au patrie
Uzodinma Iweala

Fiarele n-au patrie (2005), romanul de debut al sciitorului Uzodinma Iweala, publicat la doar 23 de ani si distins cu Barnes&Noble Discover Award (2006), a fost intimpinat cu elogii critice fara precedent. Cartea prezinta experienta terifianta a lui Agu, un baiat dintr-o tara nenumita din vestul Africii, care este smuls cu brutalitate din lumea fascinanta, naiva si linistita a copilariei si recrutat, la o virsta foarte frageda, intr-o unitate de gherila angajata in razboiul civil ce macina tara. Agu plonjeaza fara veste intr-o realitate de cosmar, plina de cruzime si imprevizibila, intr-un razboi care nu e al lui si al carui scop il ignora cu desavirsire, asistind la dezumanizarea fiintelor din jur si, implicit, la propria dezumanizare, la dezintegrarea rapida a lumii sale, la destramarea tuturor aspiratiilor si certitudinilor. Ceea ce ne infatiseaza Uzodinma Iweala prin intermediul vocii de o sinceritate dezarmanta a lui Agu e de fapt o lume infernala, populata cu fiinte spectrale, lipsite de ginduri si sentimente, reduse doar la trairi instinctuale – o lume in ruine din care nu poti evada decit rememorind episoadele pline de caldura si culoare ale trecutului, visind sau murind. Fiarele n-au patrie surprinde prin contrastul pregnant dintre viziunea naiva si copilaroasa a lui Agu, punctata adesea de un umor macabru, si ororile de neinchipuit ale razboiului pe care il descrie cu o forta de sugestie impresionanta.

O zi perfecta
Melania Mazzucco

Cu „O zi perfecta” (2005), Melania G. Mazzucco isi confirma reputatia de scriitoare capabila sa confere verosimilitate unui intreg univers narativ si sa creeze personaje care ramin timp indelungat in memoria cititorului. Romanul ei, pe care il citesti cu sufletul la gura, este o fresca sociala plina de ironie si compasiune, o fotografie de grup a unei natiuni, cronica unei zile doar aparent obisnuite intr-un mare oras contemporan. Intr-o noapte de mai, politia patrunde cu forta intr-un apartament de pe strada Carlo Alberto: cineva a auzit focuri de arma si strigate de ajutor. Poate e doar o alarma falsa, dar poate fi si o crima atroce. Un flashback de 24 de ore si un grup de personaje urmarite minut cu minut ne fac sa traim o zi plina de evenimente, dar care nu pare prin nimic diferita de celelalte. Camilla implineste sapte ani, Zero face sa explodeze prima sa bomba, Emma isi pierde locul de munca, Elio rosteste un discurs electoral gresit, Valentina isi face un piercing, Maja descopera casa mult visata, Kevin isi gaseste o sotie, Sasha sarbatoreste cei zece ani de cind e impreuna cu iubitul sau, Antonio isi vede sotia pentru ultima oara, iar cineva trage cinci focuri de pistol. Caile personajelor se incruciseaza intr-o Roma frenetica, surprinzatoare, tensiunea creste, iar vietile lor par ca stau sa explodeze in mii de bucati. Un singur gest, un cuvint ar putea devia insa cursul istoriei, i-ar putea schimba sfirsitul.

Berlin Noir I. Toporasi de martie
Philip Kerr

Actiunea cartii se desfasoara pe fundalul brutalitatii si coruptiei caracteristice Germaniei naziste in deceniul ascensiunii la putere a lui Hitler. Bernhard Gunther este un detectiv particular trecut prin multe, care s-a specializat in gasirea persoanelor disparute – majoritatea lor fiind alcatuita, din cauza situatiei politice, din evrei. Angajat de un mare industrias sa-l descopere pe cel care i-a ucis fiica si ginerele in timpul unei spargeri la locuinta acestora, in urma careia a disparut un pretios colier cu diamante, Gunther se pomeneste in mijlocul unui mare scandal politic, in care sint implicati doi dintre apropiatii lui Hitler: Goering si Himmler. Naratorul este un ghid spiritual si plin de energie prin haosul Berlinului anilor ’30, iar bataile cu agentii Gestapoului, intilnirile cu diversi infractori si cadavrele aparute in cele mai neasteptate locuri il tin pe cititor cu sufletul la gura pina la final.

Alina-Antoanela Stefaniu, Radu Lupuleasa
Ghid de conversatie roman-englez

Ghidul de conversatie roman-englez constituie un instrument deosebit de util, care va va permite sa va descurcati in orice imprejurare si sa faceti fata celor mai neprevazute situatii.

Din cuprins: formule uzuale • vremea • la cumparaturi • la restaurant • manifestari culturale • sport

Tags: