ONG-uri se implica in scandalul Roșia Montana

Apropo.ro / 10.07.2006, 17:10
ONG-uri se implica in scandalul Roșia Montana
Greenpeace și Alburnus Maior cer Ministerului Mediului sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Greenpeace și Alburnus Maior considera ilegala procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din


Greenpeace și Alburnus Maior cer Ministerului Mediului sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului.

Greenpeace și Alburnus Maior considera ilegala procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Roșia Montana al companiei Roșia Montana Gold Corporation (RMGC).

În luna iunie, Ministerul Mediului și Gospodaririi Apelor (MMGA) a anunțat începerea perioadei de consultari publice pentru acest proiectul minier. Aceasta a urmat depunerii noului certificat de urbanism și a raportului de evaluare a impactului asupra mediului de catre RMGC.

Mai multe organizații nonguvernamentale* au cerut MMGA sa confirme ca noul certificat de urbanism este incompatibil cu cererea RMGC de a obține acordul de mediu și, prin urmare, sa respinga cererea companiei.

Ministerul a ignorat cererea organizațiilor și a anunțat continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

„Aceasta nu este prima data când Ministerul Mediului încalca legea în cazul evaluarii impactului asupra mediului pentru Roșia Montana. Prima data, procesul de participare publica și informare din etapele precedente ale procedurii nu au putut fi asigurate, iar acum exista incompatibilitatea între certificatul de urbanism și cererea de acordare a acordului de mediu. Greenpeace și Alburnus Maior cer Ministerului sa faca ce e corect acum, sa suspende din nou procedura”, a declarat Anamaria Bogdan, ofițer de presa în cadrul Greenpeace în România.

Gabriel Resources (TSX:GBU) este o companie miniera canadiana de mica dimensiune și neexperimentata care intenționeaza sa stramute localnicii din Roșia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafața din Europa.

Înca de la începutul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operaționale și opoziție vehementa pe plan local, național și internațional din cauza problemelor uriașe de mediu, sociale, economice și chiar arheologice pe care acest proiect le-ar putea avea.

În aprilie 2006, în prezența Comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, Sulfina Barbu, ministrul român al mediului, a anunțat public ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de exploatare a aurului din Roșia Montana din cauza suspendarii certificatului de urbanism al RMGC cu numarul 68/20.08.2004.

Tot în luna aprilie, RMGC a obținut un nou certificat de urbanism de la Consiliul Județean Alba, certificatul cu numarul 78/26.04.2006. Noul document conține schimbari semnificative fața de certificatul de urbanism anterior. Printre cele mai evidente schimbari se numara:

– suprafața totala este de 12.573.164,63 m2 fața de 13.461.656,42 m2 așa cum era precizat în vechiul certificat de urbanism;

– lucrarile de construire sunt propuse în teritoriile administrative ale comunelor Roșia Montana și Bucium și ale orașelor Abrud și Câmpeni;

– nu se mai propune construirea urmatoarelor facilitați industriale: iaz de decantare și baraj al iazului de decantare;

– carierele Jig-Vaidoaia și Cârnic au suprafețe diferite.

„Noul certificat de urbanism descrie o noua intenție de proiect, diferita, a companiei Roșia Montana Gold Corporation. Aceasta înseamna ca o noua procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu ar trebui începuta. Pâna acum nu s-a mai întâmplat așa ceva și suntem indignați ca Ministerul Mediului refuza din nou sa aplice legea în cazul proiectului minier din Roșia Montana”, a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.

* Alburnus Maior, Greenpeace și Centrul de Resurse Juridice

Greenpeace/Alburnus Maior/Roșia Montana/Mediu
www.rosiamontana.ro

Tags: