OTE îl contrazice pe Dan Nica

Apropo.ro / 06.12.2001, 19:39
OTE îl contrazice pe Dan Nica
Compania elena OTE a transmis ieri un comunicat care confirma, în termeni categorici, intenția grupului de a majora capitalul RomTelecom, prin transformarea unor împrumuturi în acțiuni. Grupul elen îl pune astfel într-o poziție delicata pe Dan Nica, ministrul român al


Compania elena OTE a transmis ieri un comunicat care confirma, în termeni categorici, intenția grupului de a majora capitalul RomTelecom, prin transformarea unor împrumuturi în acțiuni.

Grupul elen îl pune astfel într-o poziție delicata pe Dan Nica, ministrul român al comunicațiilor, care a dezmințit de mai multe ori în ultimele zile o asemenea posibilitate.

Anunțul OTE l-a redus practic la tacere pe Nica, ministerul comunicând oficial ca nu va comenta informația pâna astazi la ora 10,00. Ministrul a admis totuși aseara, la Palatul Victoria, ca este vorba despre o majorare de capital, dar a spus ca și statul român va subscrie.

Cu alte cuvinte ca va pastra procentul deținut în RomTelecom. Comunicatul OTE spune ca grupul va acorda RomTelecom un împrumut pe termen nu mai mare de șase luni, în valoare de 50 de milioane de dolari, care „va fi convertit în acțiuni ca parte a planului de restructurare al RomTelecom”.

Tonul tranșant al comunicatului nu se oprește aici. OTE explic faptul ca acest plan de restructurare necesita o finanțare de 450 de milioane de dolari numai în 2002 (acțiuni și datorii).

„Majorarea de capital va fi determinata dupa evaluarea companiei, cel mai târziu la 15 aprilie 2002”, continua comunicatul.

Mai mult, acționarii RomTelecom vor fi chemați sa subscrie la majorarea de capital proporțional cu procentele deținute în prezent, iar oricare dintre acționari nu va putea sa subscrie corespunzator, își va vedea diminuat procentul deținut din acțiunile RomTelecom.

Anunțul OTE vine dupa ce timp de câteva zile ministrul Nica dezmințise public informațiile aparute în presa, potrivit carora ultima Adunare Generala a Acționarilor RomTelecom ar fi decis majorarea capitalului, în urma careia participația OTE ar crește, iar cea a statului român ar scadea.

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor a susținut, într-un alt comunicat, ca de fapt cele 50 mil. $ ar fi un „credit de operare”, care va fi rambursat la scadența.

De asemenea, conducerea MCTI a respins afirmațiile potrivit carora aceasta operațiune ar ascunde intenția de a ceda OTE o parte din acțiunile RomTelecom, „fara evaluare” sau „fara licitație”, susținând ca acest lucru „nu s-a discutat și nu este o opțiune pe care statul o ia în considerare”.

Este pentru prima data când ies la iveala divergențele dintre OTE și statul român pe marginea restructurarii și capitalizarii RomTelecom.

Pâna acum, ostilitațile s-au purtat în spatele ușilor închise.

Dan Nica, prins între OTE, liberalizarea pieței și acuzațiile PNL „Creditul OTE poate fi transformat în majorare de capital, dar urmeaza sa participe și statul român daca se va realiza o majorare de capital la RomTelecom”, a trebuit sa admita aseara Dan Nica, ministrul Comunicațiilor.

În cursul aceleiași declarații, Nica a dezvaluit câte ceva din intențiile Guvernului privind privatizarea procentului deținut înca de stat la RomTelecom: Ministrul Comunicațiilor a mai anunțat ieri ca Guvernul va alege consultantul pentru continuarea privatizarii RomTelecom între 15 și 30 ianuarie 2002, care va trebui sa elaboreze un plan de restructurare al Romtelecom în vederea deschiderii competiției pe piața de telefonie fixa din România începând cu 2003.

Guvernul intenționeaza sa vânda pâna la 51% din acțiunile Romtelecom. Ministrul Comunicațiilor a estimat ca anul viitor vor trebui facute investiții de 450 mil. $ astfel încât RomTelecom sa fie o companie „competitiva” pe o piața concurențiala a telefoniei fixe.

El a anunțat ca în aceasta suma va intra un „bridge loan” de 50 mil. $ care va fi acordat de OTE, urmând ca alte surse sa fie determinate prin contribuția acționarilor sau prin atragerea de surse financiar-bancare.

El a anunțat ca pâna la sfârșitul anului viitor ar trebui instalate înca un milion de linii de telefonie fixa, în special în mediul rural, care sa ridice totalul liniilor fixe la aproximativ 5,2 milioane.

„Daca vom privatiza compania numai pentru cele 20 de procente din populație care au acces la telefonia fixa, deschiderea pieței va fi un eșec”, a mai spus Nica.

El a adaugat ca Guvernul a luat „decizia politica” ca prețul la care vor fi vândute acțiunile RomTelecom sa nu se situeze sub prețul la care au fost vândute acțiunile companiei în 1998.

„Ținând cont ca investițiile sunt de 1,5 mld., prețul acțiunilor va trebui sa fie sensibil mai mare, iar asta va fi sarcina consultantului de privatizare: de a maximiza valoarea și potențialul companiei”, a adaugat spus Nica.

El a subliniat ca, în vederea deschiderii pieței de telefonie fixa, RomTelecom va fi obligata sa-și puna la dispoziție infrastructura, sa realizeze acorduri de interconectare și sa transforme acest serviciu într-un serviciu universal.

Ministrul Comunicațiilor a mai anunțat ca în primul trimestru al anului viitor vor fi aprobate cele opt-noua legi necesare funcționarii concurenței pe piața telefonie.

Din experiența celorlalte țari, ministrul comunicațiilor a spus ca prețul convorbirilor telefonice ar putea înregistra o scadere cuprinsa între 20 și 40%.

OTE vorbește însa despre „reduceri de personal semnificative, creșteri de tarife, alocarea unor cheltuieli de capital și reducerea cheltuielilor operaționale”.

Oficialii RomTelecom au refuzat sa faca orice comentarii. Ca și când nu ar fi fost destul, ministrul Nica s-a confruntat ieri și cu o serie de acuze aduse de conducerea PNL .

Iata ce raspunde ministrul Comunicațiilor: „Apreciez gestul de curaj al Partidului Național Liberal, care a facut ieri public un lucru pe care nici noi nu-l știam, și anume ca suma încasata pentru RomTelecom a fost de 750 mil. $”.

El a anunțat ca a cerut oficial Ministerului de Interne și Parchetului General sa se autosesizeze pentru a stabili destinația sumei de 75 mil. $ care re, prezinta diferența dintre suma anunțata ieri de Partidul Național Liberal și cea înregistrata în bugetul național pentru privatizarea RomTelecom.

Divergențele sunt mult mai vechi

Divergențele dintre statul român ca acționar al RomTelecom și OTE, care deține, conform contractului de privatizare din decembrie 1998, 35% din acțiuni plus înca 16% drepturi de vot, sunt mai vechi.

În esența, nemulțumirile parții elene sunt legate de faptul ca operatorul român de telecomunicații are nevoie de investiții și de concedieri pentru a ramâne competitiv dupa liberalizarea totala a telecomunicațiilor în 2003, iar statul român a evitat sa participe cu bani la aceasta restructurare.

Presa elena a relatat despre opoziția președintelui OTE, George Skarpelis, privind noi finanțari pe care compania elena sa le furnizeze RomTelecom.

De asemenea, noul director general al RomTelecom, Panagiotis Kargados, a lasat sa se înțeleaga înca de la instalare ca grecii au impresia ca au investit la RomTelecom doua miliarde de dolari într-o direcție „nu tocmai buna”, și ca are intenția sa schimbe aceasta situație Momentul dificil în care se afla astazi ministrul comunicațiilor are însa radacini și mai vechi.

O privatizare controversata, despre care opoziția parlamentara greaca a spus ca OTE a platit prea mult, în timp ce opoziția româna (actuala putere) credea ca au platit prea puțin; în care anchetele parlamentare și judiciare s-au ținut lanț, iar suspiciunile privind favorizarea interesata a ofertei OTE au fost mai mult decât transparente.

La acest „melanj” se adauga și lipsa de transparența privind anumite clauze ale contractului de privatizare.

Plus ocolirea unei reguli elementare în afaceri: oricât de mare și de monopolista ar fi o companie, nu poate rezista – mai ales într-un domeniu high-tech – fara investiții uriașe și fara restructurare, chiar daca înseamna și concedieri masive.

PNL solicita demiterea miniștrilor privatizarii și comunicațiilor

PNL solicita demiterea miniștrilor Privatizarii și Comunicațiilor, Ovidiu Mușetescu și Dan Nica, pentru ca „vOnd pe nimic” societatea RomTelecom, și „asumarea fraudei naționale de catre premierul Adrian Nastase și PSD”, a declarat ieri deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a adaugat ca PNL cere și sesizarea organelor de ancheta, Corpul de Control al premierului, Curtea de Conturi și Parchetul, în acest caz, începerea în regim de urgența a acestei anchete și publicarea rezultatelor.

Deputatul PNL a precizat ca a aflat „din mai multe surse” ca acționarul grec OTE va majora capitalul social cu 50 milioane dolari, iar prin acest procedeu participarea acestuia la capitalul social al RomTelecom crește brusc la 51% de la 35%.

„Aceasta înseamna ca 16% din capitalul societații reprezinta 50 milioane de dolari, prin calcule aritmetice se poate constata ca, în prezent, capitalul social al RomTelecom s-a diminuat de la 1.900 milioane de dolari în 1998, ajungOnd la 312,5 milioane de dolari”, a explicat Nicolaescu.

Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), orice soluție cu privire la majorarea capitalului social al RomTelecom, precum și alte masuri privind restructurarea companiei, vor putea fi luate în discuție numai dupa analiza raportului consultantului și aprobarea strategiei de privatizare a RomTelecom de catre Guvern.

Rezultatul selecției consultantului, care urmeaza sa fie angajat în vederea continuarii privatizarii companiei, va fi anunțat de MCTI pâna la sfârșitul lunii ianuarie 2002.

Adunarea Generala a Acționarilor RomTelecom, desfașurata la 26 noiembrie, nu a aprobat nici o majorare de capital și nici nu ar fi putut, din punct de vedere legal, sa aprobe o astfel de operațiune, iar suma de 50 de milioane de dolari reprezinta un credit de operare acordat RomTelecom de catre OTE, precizezeza MCTI.

La rândul sau, OTE arata într-un comunicat ca, într-adevar, RomTelecom va primi un împrumut de 50 milioane USD pentru acoperirea unor datorii imediate, termenii împrumutului urmând a fi precizați la o data ulterioara. Împrumutul face parte din planul de restructurare a operatorului național, conceput de OTE împreuna cu Morgan Stanley, se mai arata în comunicat.

„Comitetul director al RomTelecom și OTE împreuna cu acționarii RomTelecom și Guvernul României au aprobat un plan de restructurare având ca scop îmbunatațirea performanțelor operaționale și financiare ale RomTelecom,” a precizat OTE.

„Principalele elemente ale planului de restructurare cuprind reduceri semnificative de personal, creșteri tarifare, alocarea cheltuielilor de capital, precum și reducerea costurilor de operare.

Sursa: Ziarul Financiar
Compania elena OTE a transmis ieri un comunicat care confirma, în termeni categorici, intenția grupului de a majora capitalul RomTelecom, prin transformarea unor împrumuturi în acțiuni.

Grupul elen îl pune astfel într-o poziție delicata pe Dan Nica, ministrul român al comunicațiilor, care a dezmințit de mai multe ori în ultimele zile o asemenea posibilitate.

Anunțul OTE l-a redus practic la tacere pe Nica, ministerul comunicând oficial ca nu va comenta informația pâna astazi la ora 10,00. Ministrul a admis totuși aseara, la Palatul Victoria, ca este vorba despre o majorare de capital, dar a spus ca și statul român va subscrie.

Cu alte cuvinte ca va pastra procentul deținut în RomTelecom. Comunicatul OTE spune ca grupul va acorda RomTelecom un împrumut pe termen nu mai mare de șase luni, în valoare de 50 de milioane de dolari, care „va fi convertit în acțiuni ca parte a planului de restructurare al RomTelecom”.

Tonul tranșant al comunicatului nu se oprește aici. OTE explic faptul ca acest plan de restructurare necesita o finanțare de 450 de milioane de dolari numai în 2002 (acțiuni și datorii).

„Majorarea de capital va fi determinata dupa evaluarea companiei, cel mai târziu la 15 aprilie 2002”, continua comunicatul.

Mai mult, acționarii RomTelecom vor fi chemați sa subscrie la majorarea de capital proporțional cu procentele deținute în prezent, iar oricare dintre acționari nu va putea sa subscrie corespunzator, își va vedea diminuat procentul deținut din acțiunile RomTelecom.

Anunțul OTE vine dupa ce timp de câteva zile ministrul Nica dezmințise public informațiile aparute în presa, potrivit carora ultima Adunare Generala a Acționarilor RomTelecom ar fi decis majorarea capitalului, în urma careia participația OTE ar crește, iar cea a statului român ar scadea.

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor a susținut, într-un alt comunicat, ca de fapt cele 50 mil. $ ar fi un „credit de operare”, care va fi rambursat la scadența.

De asemenea, conducerea MCTI a respins afirmațiile potrivit carora aceasta operațiune ar ascunde intenția de a ceda OTE o parte din acțiunile RomTelecom, „fara evaluare” sau „fara licitație”, susținând ca acest lucru „nu s-a discutat și nu este o opțiune pe care statul o ia în considerare”.

Este pentru prima data când ies la iveala divergențele dintre OTE și statul român pe marginea restructurarii și capitalizarii RomTelecom.

Pâna acum, ostilitațile s-au purtat în spatele ușilor închise.

Dan Nica, prins între OTE, liberalizarea pieței și acuzațiile PNL „Creditul OTE poate fi transformat în majorare de capital, dar urmeaza sa participe și statul român daca se va realiza o majorare de capital la RomTelecom”, a trebuit sa admita aseara Dan Nica, ministrul Comunicațiilor.

În cursul aceleiași declarații, Nica a dezvaluit câte ceva din intențiile Guvernului privind privatizarea procentului deținut înca de stat la RomTelecom: Ministrul Comunicațiilor a mai anunțat ieri ca Guvernul va alege consultantul pentru continuarea privatizarii RomTelecom între 15 și 30 ianuarie 2002, care va trebui sa elaboreze un plan de restructurare al Romtelecom în vederea deschiderii competiției pe piața de telefonie fixa din România începând cu 2003.

Guvernul intenționeaza sa vânda pâna la 51% din acțiunile Romtelecom. Ministrul Comunicațiilor a estimat ca anul viitor vor trebui facute investiții de 450 mil. $ astfel încât RomTelecom sa fie o companie „competitiva” pe o piața concurențiala a telefoniei fixe.

El a anunțat ca în aceasta suma va intra un „bridge loan” de 50 mil. $ care va fi acordat de OTE, urmând ca alte surse sa fie determinate prin contribuția acționarilor sau prin atragerea de surse financiar-bancare.

El a anunțat ca pâna la sfârșitul anului viitor ar trebui instalate înca un milion de linii de telefonie fixa, în special în mediul rural, care sa ridice totalul liniilor fixe la aproximativ 5,2 milioane.

„Daca vom privatiza compania numai pentru cele 20 de procente din populație care au acces la telefonia fixa, deschiderea pieței va fi un eșec”, a mai spus Nica.

El a adaugat ca Guvernul a luat „decizia politica” ca prețul la care vor fi vândute acțiunile RomTelecom sa nu se situeze sub prețul la care au fost vândute acțiunile companiei în 1998.

„Ținând cont ca investițiile sunt de 1,5 mld., prețul acțiunilor va trebui sa fie sensibil mai mare, iar asta va fi sarcina consultantului de privatizare: de a maximiza valoarea și potențialul companiei”, a adaugat spus Nica.

El a subliniat ca, în vederea deschiderii pieței de telefonie fixa, RomTelecom va fi obligata sa-și puna la dispoziție infrastructura, sa realizeze acorduri de interconectare și sa transforme acest serviciu într-un serviciu universal.

Ministrul Comunicațiilor a mai anunțat ca în primul trimestru al anului viitor vor fi aprobate cele opt-noua legi necesare funcționarii concurenței pe piața telefonie.

Din experiența celorlalte țari, ministrul comunicațiilor a spus ca prețul convorbirilor telefonice ar putea înregistra o scadere cuprinsa între 20 și 40%.

OTE vorbește însa despre „reduceri de personal semnificative, creșteri de tarife, alocarea unor cheltuieli de capital și reducerea cheltuielilor operaționale”.

Oficialii RomTelecom au refuzat sa faca orice comentarii. Ca și când nu ar fi fost destul, ministrul Nica s-a confruntat ieri și cu o serie de acuze aduse de conducerea PNL .

Iata ce raspunde ministrul Comunicațiilor: „Apreciez gestul de curaj al Partidului Național Liberal, care a facut ieri public un lucru pe care nici noi nu-l știam, și anume ca suma încasata pentru RomTelecom a fost de 750 mil. $”.

El a anunțat ca a cerut oficial Ministerului de Interne și Parchetului General sa se autosesizeze pentru a stabili destinația sumei de 75 mil. $ care re, prezinta diferența dintre suma anunțata ieri de Partidul Național Liberal și cea înregistrata în bugetul național pentru privatizarea RomTelecom.

Divergențele sunt mult mai vechi

Divergențele dintre statul român ca acționar al RomTelecom și OTE, care deține, conform contractului de privatizare din decembrie 1998, 35% din acțiuni plus înca 16% drepturi de vot, sunt mai vechi.

În esența, nemulțumirile parții elene sunt legate de faptul ca operatorul român de telecomunicații are nevoie de investiții și de concedieri pentru a ramâne competitiv dupa liberalizarea totala a telecomunicațiilor în 2003, iar statul român a evitat sa participe cu bani la aceasta restructurare.

Presa elena a relatat despre opoziția președintelui OTE, George Skarpelis, privind noi finanțari pe care compania elena sa le furnizeze RomTelecom.

De asemenea, noul director general al RomTelecom, Panagiotis Kargados, a lasat sa se înțeleaga înca de la instalare ca grecii au impresia ca au investit la RomTelecom doua miliarde de dolari într-o direcție „nu tocmai buna”, și ca are intenția sa schimbe aceasta situație Momentul dificil în care se afla astazi ministrul comunicațiilor are însa radacini și mai vechi.

O privatizare controversata, despre care opoziția parlamentara greaca a spus ca OTE a platit prea mult, în timp ce opoziția româna (actuala putere) credea ca au platit prea puțin; în care anchetele parlamentare și judiciare s-au ținut lanț, iar suspiciunile privind favorizarea interesata a ofertei OTE au fost mai mult decât transparente.

La acest „melanj” se adauga și lipsa de transparența privind anumite clauze ale contractului de privatizare.

Plus ocolirea unei reguli elementare în afaceri: oricât de mare și de monopolista ar fi o companie, nu poate rezista – mai ales într-un domeniu high-tech – fara investiții uriașe și fara restructurare, chiar daca înseamna și concedieri masive.

PNL solicita demiterea miniștrilor privatizarii și comunicațiilor

PNL solicita demiterea miniștrilor Privatizarii și Comunicațiilor, Ovidiu Mușetescu și Dan Nica, pentru ca „vOnd pe nimic” societatea RomTelecom, și „asumarea fraudei naționale de catre premierul Adrian Nastase și PSD”, a declarat ieri deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a adaugat ca PNL cere și sesizarea organelor de ancheta, Corpul de Control al premierului, Curtea de Conturi și Parchetul, în acest caz, începerea în regim de urgența a acestei anchete și publicarea rezultatelor.

Deputatul PNL a precizat ca a aflat „din mai multe surse” ca acționarul grec OTE va majora capitalul social cu 50 milioane dolari, iar prin acest procedeu participarea acestuia la capitalul social al RomTelecom crește brusc la 51% de la 35%.

„Aceasta înseamna ca 16% din capitalul societații reprezinta 50 milioane de dolari, prin calcule aritmetice se poate constata ca, în prezent, capitalul social al RomTelecom s-a diminuat de la 1.900 milioane de dolari în 1998, ajungOnd la 312,5 milioane de dolari”, a explicat Nicolaescu.

Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI), orice soluție cu privire la majorarea capitalului social al RomTelecom, precum și alte masuri privind restructurarea companiei, vor putea fi luate în discuție numai dupa analiza raportului consultantului și aprobarea strategiei de privatizare a RomTelecom de catre Guvern.

Rezultatul selecției consultantului, care urmeaza sa fie angajat în vederea continuarii privatizarii companiei, va fi anunțat de MCTI pâna la sfârșitul lunii ianuarie 2002.

Adunarea Generala a Acționarilor RomTelecom, desfașurata la 26 noiembrie, nu a aprobat nici o majorare de capital și nici nu ar fi putut, din punct de vedere legal, sa aprobe o astfel de operațiune, iar suma de 50 de milioane de dolari reprezinta un credit de operare acordat RomTelecom de catre OTE, precizezeza MCTI.

La rândul sau, OTE arata într-un comunicat ca, într-adevar, RomTelecom va primi un împrumut de 50 milioane USD pentru acoperirea unor datorii imediate, termenii împrumutului urmând a fi precizați la o data ulterioara. Împrumutul face parte din planul de restructurare a operatorului național, conceput de OTE împreuna cu Morgan Stanley, se mai arata în comunicat.

„Comitetul director al RomTelecom și OTE împreuna cu acționarii RomTelecom și Guvernul României au aprobat un plan de restructurare având ca scop îmbunatațirea performanțelor operaționale și financiare ale RomTelecom,” a precizat OTE.

„Principalele elemente ale planului de restructurare cuprind reduceri semnificative de personal, creșteri tarifare, alocarea cheltuielilor de capital, precum și reducerea costurilor de operare.

Sursa: Ziarul Financiar

Tags: