Ozana Oancea şi Ionel Mihăilescu, în teleplay-ul „Vinovatul”

Apropo.ro / 07.12.2014, 07:00
Ozana Oancea şi Ionel Mihăilescu, în teleplay-ul „Vinovatul”
Producţia „Vinovatul” va fi difuzată în premieră luni, 8 decembrie, la TVR 2 , de la ora 20.00. Aceasta este o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieşu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiaşi scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producţie TVR poate fi urmărit şi la TVR HD marţi, 9 decembrie, de la ora 14.00.
O femeie (interpretată de către Ozana Oancea) îl ademeneşte în camera ei de hotel pe ucigaşul (jucat de Ionel Mihăilescu) iubitului ei din adolescenţă. Totul se petrece cu câteva ore înaintea împlinirii termenului de prescripţie legală a crimei, în chiar noaptea nunţii „vinovatului” în respectivul hotel. Strivit de frică şi de remuşcări, acesta îşi recunoaşte crima, dar femeia nu-l iartă, ci îl determină să se sinucidă. 
 
Din distribuţia acestei producţii mai fac parte: Erika Băieşu (în rolul soţiei), Mihai Răzuş (necunoscutul), Gabriel Fătu (recepţionerul), Florin Rusu (barmanul) şi Paul Mihăilă (băiatul).
 
 
Foto: TVR 
 
„Esenţa dramei lui Ion Băieşu se circumscrie temei (morale) a Răului în lumea contemporană: cauze, efecte şi chipuri ale Răului; dar şi omniprezenta problematică (care nu este doar spirituală) a relaţiei noastre cu Răul (înţelegerea/neacceptarea lui, iertarea/pedepsirea lui, etc.). Pornind de la caracterul excesiv al naturii umane, Ion Băieşu a imaginat această tulburătoare ecuaţie a Răului în care victima şi călăul (două enigmatice şi paradoxale personalităţi autodistructive) se condiţionează reciproc pe toate palierele unei construcţii dramatice (obiectual, narativ, semantic şi stilistic). Aş spune că reuşita excepţională a lui Ion Băieşu constă mai ales în acest joc cu angoasa, în balansul concomitent al fricii şi al efortului de a găsi eliberarea. Rezumându-mă la mesajul filmului “Vinovatul” (film care s-ar fi putut intitula “Vinovăţie”), concluzionez că “Răul, odată înfăptuit, nu dispare nici dacă este pedepsit”, spune regizorul Jon Gostin.
 
 
Foto: TVR
 
Proiecţia în avanpremieră a filmului „Vinovatul” a avut loc luni, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, în prezenţa realizatorilor.