Paradisul spulberat câştigă Premiul LUX al Parlamentului European

De: Mioara Tronaru / 16.12.2013, 08:00
Paradisul spulberat câştigă Premiul LUX al Parlamentului European
Paradisul spulberat (The Broken Circle Breakdown), un film muzical despre un cuplu belgian care suferă o pierdere tragică, a câştigat anul acesta Premiul LUX pentru cinematografie al Parlamentului European. Premiul este acordat în fiecare an filmelor care promovează valorile europene.

Celelalte filme finaliste au fost Uriaşul cel egoist, de Clio Barnard, şi Miele, de Valeria Golino. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a felicitat câştigătorul şi finaliştii şi a declarat: “Povestind despre cine suntem sau cine am putea fi, filmele europene ajută la crearea unei conştiinţe culturale a Europei. Regizorii nu au nevoie de noi, politicienii, dar noi avem nevoie de voi, regizorii. Poveştile şi emoţiile pot ajuta la dezvoltarea identităţii. Filmele europene consolidează sentimentul apartenenţei la Europa”. Felix van Groeningen a mulţumit deputaţilor europeni. “Este o onoare incredibilă faptul că deputaţii europeni au ales filmul meu, l-au urmărit şi au votat pentru mine. De aceea, Premiul LUX este o iniţiativă nemaipomenită – te face să urmăreşti un film care nu l-ai fi văzut altfel. Permite filmelor să ajungă în teritorii şi ţări diferite şi să fie văzute de mulţi oameni. De aceea facem filmele”, a spus regizorul.

Parlamentul European acordă Premiul LUX în fiecare an pentru promovarea filmelor care se situează în centrul dezbaterii publice europene. Filmele finaliste au fost subtitrate în cele 24 de limbi ale Uniunii Europene şi au fost difuzate în cadrul Zilelor filmului LUX. Anul acesta, festivalul cinematografiei europene s-a derulat în toate cele 28 de state membre UE.