Pasarile salbatice – o tematica de interes pt. colecționarii de timbre

Apropo.ro / 11.07.2007, 14:09
Pasarile salbatice - o tematica de interes pt. colecționarii de timbre
Venind în întâmpinarea dorinței filateliștilor din țara dar și din strainatate, Romfilatelia lanseaza emisiunea Rațe și gâște salbatice, formata din șase timbre și o colița. Pasarile (clasa Aves) reprezinta un grup de vertebrate

Venind în întâmpinarea dorinței filateliștilor din țara dar și din strainatate, Romfilatelia lanseaza emisiunea Rațe și gâște salbatice, formata din șase timbre și o colița.

Pasarile (clasa Aves) reprezinta un grup de vertebrate tetrapode care au evoluat din reptile, pastrând totuși anumite caracteristici ale acestora. Sunt primele vertebrate care dispun de posibilitatea de menținere a temperaturii constante a corpului. Caracterul cel mai pregnant al pasarilor este adaptarea la zbor.

Datorita acestui fapt, pasarile au cea mai larga raspândire pe glob, ele trecând peste barierele geografice, deplasându-se pe distanțe mari, cucerind și ținuturile cu clima aspra. La multe specii de pasari se întâlnește migrația de iarna și de vara.

Clasa Aves cuprinde aproximativ 8650 de specii grupate în 28 de ordine. Din ordinul Anseriformes fac parte pasari ca rațe, gâște, lebede. Cele 200 de specii sunt grupate în doua familii.

Pe timbrele emisiunii sunt prezentate urmatoarele pasari, atât masculii cât și femelele și anume: Gârlița mica (Anser erytrophus), Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), Rața sulițar (Anas acuta), Gârlița mare (Anser albifrons), Rața cu ciuf (Netta rufina), Rața cârâitoare (Anas querquedula).

Pe timbrul coliței emisiunii este ilustrata Rața lingurar (Anas Clypeata), iar pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrata Rața mica (Anas crecca).

Din 12 iulie, emisiunea filatelica „Rațe și Gâște salbatice” poate fi achiziționata de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țara.



Tags: