Peru, Tara soarelui, a mitului și a istoriei

Apropo.ro / 16.03.2004, 14:55
Peru, Tara soarelui, a mitului și a istoriei
Așa ar descrie orice cunoscator Peru, tarâmul care odinioara constituia "reședința" celui mai mare imperiu din America de Sud - Imperiul Inca. Azi, Peru are renume și în lumea telenovelelor, fiind patria celebrului actor Salvador del Solar, protagonistul


Așa ar descrie orice cunoscator Peru, tarâmul care odinioara constituia „reședința” celui mai mare imperiu din America de Sud – Imperiul Inca. Azi, Peru are renume și în lumea telenovelelor, fiind patria celebrului actor Salvador del Solar, protagonistul telenovelei Fiorella și al filmului Pantaleon și vizitatoarele, în ambele având-o partenera pe frumoasa Angie Cepeda.

Lima – „Orașul regilor”

Fondata în 1535 de colonialistul spaniol Fancisco Pizzaro și botezata „Orașul regilor”, Lima moderna este o metropola uriașa, cu o cultura și o istorie de invidiat, având de oferit o mulțime de lucruri: biserici, muzee impresionante, ramașițe ale ruinelor Inca și oameni excesiv de prietenoși, fiind, în același timp, o poarta catre legendara citadela incașa – Machu Picchu, Lacul Titicaca și jungla amazoniana.

Însa principala atracție ramâne Orașul Vechi, cu Plaza Mayor (numita și Plaza Armas) și moderna Plaza San Martin. Lânga Piața Mayor se afla grandioasa Catedrala și Palatul Guvernului, în timp ce, în jurul Pieței San Martin, se desfașoara zilnic o bogata activitate comerciala. Case de schimb valutar, hoteluri luxoase și agenții de turism te așteapta sa le treci pragul. Așadar, singura șansa de a-ți croi drum spre zona veche a orașului este sa te familiarizezi cu aceste doua piețe și cu strazile dintre ele.

Din Lima Centro, principalele bulevarde sunt: Avenida Colonial, care duce la portul din suburbia Callao, iar, perpendicular pe acesta, Avenida Arequipa duce spre plaja din Barranco. 7-8 km mai jos de Avenida Arequipa, vei gasi suburbia Miraflores – centrul comercial modern din Lima, unde se încheie majoritatea afacerilor orașului.

Cuzco – Centrul vechilor civilizații prehispanice

Poreclit de incași „Buricul pamântului”, Cuzco este un oraș magic, încarcat de istorie și frumusețe. Începând cu bisericile din Plaza de Armas și terminând cu ruinele incașe și splendidul peisaj din Valea Sacra, Cuzco este locul care face din templele, palatele și piețele sale cu blocuri din granit, un rai pentru vizitatori.

Peste tot prin oraș gasești importante monumente arheologice, Fortarețele Sacsayhuaman și Ollantaytambo, Baile Tambomachay și Terasele din Pisac fiind câteva dintre ele. La fel de interesante ți se vor parea și Catedrala metropolitana, biserica „La Merced”, ruinele Templului Coricancha (Templul Soarelui), ale carui ziduri și podele erau odinioara acoperite cu placi din aur, și Museo de Arqueológia, daca te vei hotarî sa le vizitezi.

Nu trebuie ratat nici Machu Picchu, cel mai popular și mai spectaculos loc de pe Continentul American, cunoscut și sub numele de „Orașul etern”.

Arequipa – „Orașul alb”

Supranumit „Orașul alb”, Arequipa este înconjurat de munți spectaculoși, incluzând și vulcanul El Misti, una din caracteristicile orașului fiind minunatele cladiri construite din roci vulcanice viu colorate, numite „sillar”.

Acest oraș peruvian, al doilea din țara pe plan cultural și economic, a fost fondat în 1540, dar principalele sale temple dateaza înca din secolele XII-XIII. Din numarul uriaș de cladiri religioase care umplu vechiul centru colonial al orașului, cea mai fascinanta ramâne Manastirea Santa Catilina, care, pâna nu demult, a servit drept adapost pentru 450 de calugarițe.

Doi romani la capatul lumii

Doi români au petrecut anul trecut, în America de Sud, o aventura demna de povestirile lui Jules Verne. În septembrie 2003, alpiniștii Cristi Tecu, din Timișoara, și Catalin Morariu, din Iași, au escaladat unul dintre vârfurile cele mai dificile din Anzi, Quitaraju din Peru, cunoscut pentru peretele de gheața de 700 de metri și panta între 45 și 80 grade.

Extenuați, în 19 septembrie, la ora 13 și 50 de minute, au ajuns pe vârf, la 6.040 de metri peste nivelul marii. Au fost primii români pe Quitaraju. Coborârea s-a dovedit chiar mai chinuitoare decât ascensiunea. Zapada le-a acoperit urmele, peruanii i-au parasit în vârful muntelui și, colac peste pupaza, s-au ratacit și au batut o noapte întreaga vaile în cautarea cortului.

„Nu e deloc placut sa te silești sa nu adormi, știind ca s-ar putea sa nu te mai trezești”, a consemnat Tecu în jurnalul lui, a doua zi, dupa ce au gasit cortul. Însa pericolul nu trecuse.

Noaptea, au auzit o bubuitura. Cristi Tecu știa din experiența ca e sunetul avalanșei: „Existau doar doua alternative: sa ne acopere sau sa ne arunce în crevase…”. Spre norocul lor, avalanșa i-a ocolit.

Dupa 40 de zile, Cristi Tecu s-a întors acasa, dar Morariu a decis sa ramâna și a strabatut mii de kilometri prin Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina. Catalin a stat în Peru 4 luni și trei zile.