Petrom se duce la lupta în Serbia

Apropo.ro / 16.12.2001, 19:19
Petrom se duce la lupta în Serbia
Compania națională de petrol SNP Petrom va participa la licitația organizată în perioada următoare de compania sârbă de distribuție a produselor petroliere Beo Petrol, care scoate la vânzare 180 de benzinării. "Ne vom lupta cu OMV, Lukoil, MOL


Compania națională de petrol SNP Petrom va participa la licitația organizată în perioada următoare de compania sârbă de distribuție a produselor petroliere Beo Petrol, care scoate la vânzare 180 de benzinării.

„Ne vom lupta cu OMV, Lukoil, MOL și Helenic Petroleum”, a declarat Ion Popa, directorul general al Petrom.

Beo Petrol deține 203 stații de benzină, prin care acoperă 18-20% din vânzările anuale de produse petroliere din Serbia. Compania sârbă urmează un plan de privatizare, în paralel cu dezvoltarea activităților.

În schimb, programul de dezvoltare a unei rețele de distribuție Petrom în Ungaria este oprit pentru o anumită perioadă, proiectul construcției unei benzinării la Szeged fiind înghețat. „În Ungaria mai vedem, am avut niște probleme de comportament”, a spus Popa.

Petrom deține în Ungaria un complex comercial de distribuție a produselor petroliere, în localitatea Bekescsaba, în care a investit 2,65 milioane de dolari.

Pe de altă parte, SNP Petrom intenționează să construiască în Republica Moldova un depozit de produse petroliere cu o capacitate de minimum 26.000 de tone, pentru a se conforma reglementărilor în domeniul distribuției de carburanți auto.

Popa a afirmat că, în urma modificării legislației din Moldova, pe piața distribuției de carburanți auto vor mai rămâne doar companiile Petrom, LukOil și Mabanaft, care a achiziționat societatea Tirex Petrol.

El a precizat că restricțiile impuse de Guvernul de la Chișinău privind comercializarea carburanților auto sunt legate de interesele companiei ruse LukOil în regiune.

Petrom: profitul real în scădere, acțiuni în scădere

Petrom mizează în acest an pe un profit de cel puțin 3.000 miliarde de lei, ținta estimată fiind de 3.300 miliarde, la fel ca în 2000, a declarat Ion Popa, directorul general al societății.

Surprinzător, Petrom a anunțat pentru primele zece luni ale anului un profit de 1.986 miliarde de lei, deși rezultatele financiare arătaseră mult mai slab până atunci, societatea raportând o pierdere de 18 miliarde de lei la sfârșitul lui septembrie.

„Am înmagazinat gaze pe care nu le constituiserăm ca venituri. Acum le scoatem la vânzare și le tranformăm în bani”, justifică Popa răsturnarea spectaculoasă a situației financiare.

La zece luni, Petrom a înregistrat o cifră de afaceri de circa 67.000 miliarde de lei, față de 47.000 miliarde în aceeași perioadă a lui 2000, iar nivelul investițiilor s-a situat la peste 9.000 de miliarde de lei.

Popa afirmă că majoritatea societăților de distribuție ale Petrom au înregistrat pierderi până luna trecută, din cauză că nu au aplicat adaos comercial. În primele zece luni ale anului, veniturile societății au crecut cu numai 20%, respectiv cu cât au crescut prețurile, în condițiile unei inflații de 24,2%.

Directorul general al Petrom se declară îngrijorat de cursul ascendent al euro, care se va reflecta din trei în trei luni în nivelul accizelor și, implicit, al prețurilor. De la 1 ianuarie 2002, accizele vor crește la 200 euro/tonă, adică aproximativ 600 lei/litru.

2002, un an greu pentru Petrom

Perspectivele financiare pentru 2002 nu sunt deloc optimiste, profitul Petrom urmând să fie afectat de declinul prețurilor la produsele petroliere pe piața mondială, care sunt trase în jos de scăderea prețului țițeiului.

Potrivit lui Ion Popa, bugetul elaborat pentru anul viitor prevede un profit ceva mai mic de 50% din profitul estimat pentru 2001.

„Situația va fi destul de dificilă. Deși în prima parte a lui 2002 lucrurile vor rămâne la fel, pe ansamblu va fi un an diferit din punct de vedere financiar”, a declarat Popa.

El a afirmat că nu are noutăți legate de procesul de privatizare. „Dacă Guvernul găsește vreo ofertă, este binevenită”, a spus directorul general al Petrom.

Popa susține că, în ciuda condițiilor nefavorabile, planurile de investiții vor beneficia de un buget de cel puțin 100 milioane de dolari, destinați în principal modernizării sectorului de rafinare a petrolului. Majoritatea banilor provin din emisiunea de eurobligațiuni lansată în luna septembrie.

„Avem noroc cu cele 125 milioane de euro din eurobonduri care să susțină investițiile, pentru că veniturile din încasări nu vor acoperi necesitățile”, a afirmat directorul general al Petrom.

Băncile aleargă cu banii după Petrom

Petrom a primit în urmă cu două săptămâni o ofertă de suplimentare a emisiunii de eurobonduri din toamnă cu încă 75 milioane de euro. „N-am vrut. Costul emisiunii este mai mare decât costurile finanțării printr-un împrumut sindicalizat”, a declarat Popa.

El spune că societatea a primit deja din partea unor bănci străine mai multe oferte de credite sindicalizate, la o dobândă de circa 3,5% peste LIBOR.

Petrom negociază în prezent un împrumut de la BERD, în valoare de 150 milioane de euro. „Mai rămâne să ne înțelegem la dobândă. Sunt și niște condiționalități legate de privatizare, care sunt sigur că nu vor fi o problemă”, a mai spus Popa.

„Nu m-am preocupat de evoluția acțiunilor”

La Bursa de Valori București, acțiunile Petrom sunt cotate slab, în ultima săptămână prețul coborând sub pragul de 400 lei, până la 393 lei. valoarea nominală a unei acțiuni este de 1.000 lei.

Vineri, Petrom a fluctuat între 390 și 400 lei, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 1,5 miliarde de lei. la un preț de 393 lei/acțiune, Petrom are o valoare bursieră de 490 milioane de dolari, cu mult sub capitalul social, care este de peste 1 miliard de dolari.

„Nu m-am preocupat de evoluția acțiunilor, dar oricum nu mă așteptam să fie altfel. Bursa nu are potențialul de a capta valoarea reală a unei societăți ca Petrom”, a declarat Ion Popa, directorul general al Petrom.

El consideră că în prezent nu sunt condiții pentru listarea unor acțiuni Petrom pe piețe internaționale.

Petrotrans și Petroserv pleacă

Consiliul de Administrație al Petrom a aprobat ca, până în luna februarie a anului viitor, să fie externalizate societățile Petrotrans și Petroserv, ceea ce înseamnă plecarea din companie circa 15.000 de angajați.

Ion Popa a afirmat că și din rafinării ar trebui disponibilizați 3.600 de angajați. Petrom are, în prezent, circa 78.000 de angajați. „Cifra de afaceri va fi afectată puțin de externalizarea Petrotrans, însă influența pe ansamblu din punct de vedere financiar va fi pozitivă pentru Petrom, care nu va mai fi nevoită să acopere pierderile și furturile din conducte”, a declarat Popa.

„În momentul de față, Petrom nu poate satisface cererea de carburanți auto la export”, a mai spus directorul general al societății. El crede că, dacă SNP ar dispune de mijloacele de transport necesare, ar putea exporta lunar 75.000 de tone de motorină și 50.000 de tone de benzină, în condițiile în care livrările pe piața internă sunt de circa 135.000 de tone lunar, în cazul motorinei, și 95.000 de tone în cazul benzinei.

Pe de altă parte, Petrom va fi nevoită să importe 230.000 de tone de țiței lunar pentru acoperirea capacităților proprii de rafinare, din cauza obligației de a furniza jumătate din producția de țiței autohtonă celorlaltor rafinării de pe piața românească.

Compania caută surse noi de țiței

Unui din cele mai mari proiecte de investiții externe ale Petrom se referă la lansarea, în cursul anului viitor, a producției de țiței din câmpurile din Kazahstan, unde instalarea sondelor este finalizată în proporție de 80%, însă există unele întârzieri la montarea conductelor de transport.

De asemenea, compania a început forarea cu prima sondă într-un perimetru marin din India.

În perimetrele din Marea Neagră, concesionate împreună cu TotalFinaElf (Franța) și Conoco (SUA), au început lucrările de achiziție seismică a datelor privind rezevele de țiței, informații care se află, în acest moment, în faza de procesare.

Ion Popa afirmă că, în prima fază, investiția de risc a celor trei companii se va cifra la 50 de milioane de dolari, dar în final, în cazul în care rezervele de țiței se dovedesc a fi cele estimate, investiția pentru dezvoltarea perimetrului s-ar putea ridica la un miliard de dolari.

Petrom deține 30% din drepturile de operare, restul fiind deținute în cote egale de companiile TotalFinaElf și Conoco.

Sursa: Ziarul Financiar

Tags: