Povestea lui Daniel Tammet, savantul autist care a uimit lumea

Apropo.ro / 06.08.2013, 14:30
La prima vedere Daniel Tammet nu este un tip care să iasă în evidență, dar dacă îl descoperi, afli că ai de-a face un un personaj unic și uimitor.

Daniel Tammet, 34 de ani, este un savant autist cu o minte înfiorător de ageră. Creierul său este ca un burete ce absoarbe informații, într-un timp extrem de scurt. De la învățarea unei limbi străine și până la diverse alte lucruri, Daniel nu întâmpină nicio dificultate în a le descoperi.

Daniel s-a născut în Londra, iar copilăria sa nu a fost una extrem de fericită pentru că boala sa îl obliga să meargă zilnic la spital.

daniel

Încă de când era mic, părinții săi au descoperit că are un creier unic în lume. Pe când se juca cu fratele său, Daniel a fost rugat să îi spună rezultatul unei multiplicări a unei lungi serii de numere, dar și să facă acest calcul în minte. Desigur, totul a fost o glumă, însă Daniel a închis ochii pentru câteva secunde și i-a oferit răspunsul corect. Din curiozitate, fratele său i-a mai pus alte câteva întrebări la care a primit răspunsurile exacte.

Toată lumea a fost uimită de cele întâmplate. Creierul său nu funcționa ca unul normal. Calculele matematice le făcea instantaneu, fără probleme.

Când a mai crescut, Daniel a început să calculeze operații pe care le face un calculator, de obicei. În 2004 a bătut recordul european când a spus din memorie 22.514 cifre ale numărului pi în 5 ore și 9 minute.

Cifrele mi se învârt în minte. Uneori mai repede, alteori mai încet. Câteodată este și întuneric sau lumină. Când multiplic numere văd două forme„, spune Tammet. Imaginea care îi oferă răspunsul începe să se schimbe, evoluează și apare o a treia imagine. O matematică ce nu necesită calcule obositoare.

Daniel Tammet, acest geniu al matematicii și omul cu o minte extraordinară, a avut în copilărie dese atacuri de epilepsie, la 25 de ania fost diagnosticat cu autism – sindrom Asperger care îl ajută să fie atent și mai mult, iar peste ani de sinestezie. Sinestezia este un mix al simțurilor, oamenii pot percepe sunetele în culori, cuvintele sunt culori distincte, muzica este un amestec de pete colorate care se întrepătrund. Sinestezia apare atunci când anumite regiuni asociate creierului pentru diferite abilități sunt capabile să formeze conexiuni neobișnuite.

Cercetătorii au descoperit că 1 din 2.500 de persoane au această însușire. Ei sunt mai greu de depistat pentru nu se deosebesc de semenii lor. Acest fenomen este mai des întâlnit în rândul artiștilor.

Se spune că 10% dintre cei care suferă de autism dezvoltă abilități uimitoare, dar nimeni nu a aflat și de ce.

Daniel Tammet nu doar că poate face calcule rapide, în minte, ci poate învăța cu o mare lejeritate limbile străine. Fascinat de limbajul uman, Daniel a simțit că trebuie să mai inventeze unul, doar al său, pe care l-a numit Manti.

creier

Tammet vorbește fluent 10 limbi străine: Engleza, Franceza, Finlandeza, Germana, Spaniola, Lituaniana, Româna, Islandeza, Galeza, și Esperanto. A reușit să învețe limba islandeză, cât să poată discuta într-o emisiune la o televiziune islandeză, în numai 4 zile.

Am învățat să număr de mic, ca toți ceilalți. Când număr văd culori. Sau când fac calcule. De exemplu, dacă vrei să știi cât face 53 x 131, ceea ce nu este greu, îți spun că eu văd un spațiu între numere. Cifra 53 este rotundă și mai lată jos, iar 131 este mai lung decât o clepsidră. Cu spațiul creat între ele răspunsul este 6.943„, spune Tammet.

Acum, Tammet locuiește pe coasta Kent, dar nu obișnuiește să meargă la plajă pentru că este tentat să numere grăunțele de nisip.

Anumiți cercetători spera ca Daniel Tammet să fie cheia spre descifrarea secretelor autiștilor.

Memoriile sale „Born On A Blue Day”au fost publicate în 2006, iar cu un an înainte BBC a făcut un documentar despre el intitulat „The Boy With The Incredible Brain”. A doua carte a lui Tammet a fost publicată în 2009 „Embracing the Wide Sky”, iar a treia în 2012 „Thinking in Numbers„.

Daniel Tammet nu este numele său adevărat, ci Daniel Paul Corney. L-a schimbat pentru că cel real nu i se potrivea cu felul său de a fi. Daniel deține și lucrează la Optimnem, un site e-learning unde a creat și publicat cursuri de limbi străine.

Foto: Steve JurvetsonLavin Agency