Premiere în exclusivitate la KINObservator

De: Mioara Tronaru / 11.04.2013, 09:00
Premiere în exclusivitate la KINObservator
Joi, 11 aprilie, de la ora 19:30, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte premierele în exclusivitate a două noi producţii cinematografice româneşti: lungmetrajul documentar “Spaghete cu căpşuni”, în regia lui Dan Stăiculescu, şi scurtmetrajul de ficţiune ”Torţa vie”, în regia lui Cătălin Leescu.

Proiecţiile vor fi urmate de o discuţie cu o parte din echipa filmului ”Torţa vie”: regizorul şi monteurul Cătălin Leescu, scenaristul Bogdan Mureşanu, directorul de imagine Peter Velciov şi actriţa Simona Popescu.

Cel de-al nouălea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista „Observator cultural”, este al cincilea din 2013, după cele dedicate filmelor “Rocker” de Marian Crişan, “Killing Time” de Florin Piersic Jr., “Poziţia copilului” de Călin Peter Netzer şi “Domestic” de Adrian Sitaru. În noiembrie şi decembrie 2012, Sala Union a mai găzduit patru evenimente de succes, avându-i ca invitaţi pe regizorii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu şi Radu Gabrea, alături de o parte dintre membrii echipelor filmelor lansate de ei.

Ambele filme prezentate de data aceasta la KINObservator sunt producţii Carter Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

Spaghete cu căpşuni

România, 2013 / Lungmetraj documentar (57’)

Scenariul şi regia: Dan Stăiculescu

Imaginea: Adrian Pădureţu

Sunetul: Cristian Coroiu

Montajul: Ştefan Mărginean

Producător: Răzvan Sabie

Scurt sinopsis:

O călătorie printre românii care şi-au găsit o a doua patrie în străinătate, căutând un loc de muncă şi o viaţă mai bună. Subiectul documentarului este schimbarea. Ce i-a schimbat şi cum pe cei plecaţi în străinătate, la muncă. Cum, la rândul lor, au reuşit să schimbe, voluntar sau nu, ceea ce se întâmplă în România. Dacă sunt conştienţi de asta sau nu. Şi, nu în ultimul rând, care mai este relaţia lor cu cei de acasă, cu România.

 

Torţa vie

România, 2013 / Scurtmetraj de ficţiune (17’)

Regia şi montajul: Cătălin Leescu

Scenariul: Bogdan Mureşanu

Imaginea: Peter Velciov (RSC)

Sunetul: Valentin Popescu şi Cristian Coroiu

Producător: Răzvan Sabie

Cu: Laurenţiu Bănescu, Irina Ungureanu, Marius Chivu, Simona Popescu, Gabriel Spahiu

Scurt sinopsis:

Ce se poate petrece atunci când două poveşti de dragoste, ambele aflate în situaţii-limită, se întâlnesc la bordul unui taxi condus de un personaj pe cât de hotărât, pe atât de iresponsabil?