Premii naționale în domeniul carții

Apropo.ro / 09.01.2004, 13:13
Premii naționale în domeniul carții
Ministerul Culturii și Cultelor a decernat, recent, Premiile Naționale în Domeniul Carții pentru anul 2003, una dintre distincții revenindu-i președintelui Academiei Romane, Eugen Simion, pentru activitatea de coordonare a colecției "Opere

Ministerul Culturii și Cultelor a decernat, recent, Premiile Naționale în Domeniul Carții pentru anul 2003, una dintre distincții revenindu-i președintelui Academiei Romane, Eugen Simion, pentru activitatea de coordonare a colecției „Opere fundamentale”. Academicianul Dan Berindei a primit Premiul pentru promovarea culturii românești în strainatate. în timp ce Premiul pentru renașterea carții bibliofile i-a fost atribuit lui Marcel Chirnoaga, pentru ilustrațiile la volumul „Poezii” de Mihai Eminescu. Carmen Apetrei a primit Premiul pentru tinerii graficieni în domeniul carții, pentru lucrarea „11 Elegii” de Nichita Stanescu. Premiul pentru concepție editoriala în domeniul carții a fost primit de Marcel Popa, iar cel pentru ediție critica – de Georgeta Filitti Penelea.

Prin Europa cu Orchestra Radio (cu foto cu expl.: Violonistul Alexandru Tomescu)

Pana maine, 6 noiembrie, Orchestra Naționala Radio se afla în turneu în trei importante capitale europene. Concertele sunt dirijate de Mendi Rodan, dirijor israelian de origine romana. Pe 2 noiembrie, în Salle UNESCO din Paris, au fost ascultate Valsul de Ravel, Concertul pentru vioara și orchestra de Bruch (avandu-o ca solista pe Silvia Marcovici) și Rapsodia a II-a de Enescu. Concertul de la Bratislava, din 4 noiembrie, a cuprins Trei dansuri romanești de Theodor Rogalski, același Concert pentru vioara și orchestra de Bruch (de aceasta data avandu-l ca solist pe tanarul violonist Alexandru Tomescu) și Rapsodia I de Enescu. Acest din urma program se va relua diseara, la Viena, la Konzerthaus Mozart Saal.

Anii cincizeci ai lui Catala-Roca

În cadrul manifestarilor prilejuite de inaugurarea Muzeului Național de Arta Contemporana al Romaniei, Institutul Cervantes și Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid), în colaborare cu Muzeul Național de Arta Contemporana al Romaniei, au inaugurat expoziția de fotografie Catala-Roca: Barcelona/Madrid. Anii Cincizeci. Expoziția, care va ramane deschisa pana pe 10 ianuarie 2005, este gazduita de Galeria Etaj 3/4 din cladirea Teatrului Național București și însumeaza 139 de fotografii alb-negru realizate de Francesc Catala-Roca, unul dintre cei mai importanți fotografi spanioli, prieten cu Salvador Dalí și Juan Miró.

O, anotimpuri, o, salate

A aparut o carte care le va lasa gura apa pana și celor mai severi comentatori culturali: Salatele anotimpurilor, volum semnat de colega noastra Livia Șandru și beneficiind de fotografiile suta la suta artistice ale lui Adrian Stoicoviciu. Un adevarat poem culinar dar și didactic, unde, bunaoara, învațamantul Waldorf devine salata Waldorf, iar dinspre spanacul cu oua de prepelița adie dulci-amare povești de Bratescu-Voinești. Pentru anotimpul rece, iata doua propuneri fierbinți: Salata de fructe cu vin dulce și Salata cu costița.

Lisabona asculta Nightlosers

Cu ocazia deschiderii noului an universitar, Institutul Superior de Teatru și Film din Amadora, Institutul Politehnic din Lisabona și Ambasada Romaniei la Lisabona au organizat doua concerte ale formației Nightlosers. Primul a avut loc în Auditoriul Institutului din Amadora și a fost precedat de vizionarea a doua scurt-metraje („Telefon în strainatate” și „Ajutoare umanitare”), în regia lui Hanno Hoffer, liderul formației sus-amintite. Cel de-al doilea concert a avut loc la Sociedade Nacional de Geografia din Lisabona. (R.C.)

O psihanaliza. De ce?

Editura Fundației Generația a lansat la sfarșitul lunii octombrie cartea „O psihanaliza. De ce?”, scrisa de Roger Perron, psihanalist formator la Societatea de Psihanaliza din Paris (SPP). Lucrarea a cunoscut un adevarat succes de piața în Franța, unde va fi publicata o a doua ediție. Cheia acestui succes este o combinație inteligenta între cele mai frecvente cincizeci de întrebari legate de psihanaliza, de psihicul uman și de evoluția copilului pe care un cititor care nu este de specialitate și le poate pune de-a lungul vieții și un limbaj simplu, elegant și cu umor. În București, evenimentul a pus în discuție clișeele negative și pozitive legate de psihanaliza, în timp ce la Timișoara, cartea a fost lansata în prezența soției autorului, Michele Perron Borelli, care a prezentat un caz de psihanaliza studenților la psihologie și sociologie ai Universitații de Vest. (O.M.)

Ioan Es. Pop
Ziarul de Duminica (publicatie a Ziarului Financiar)

Tags: