Primele carduri naționale de sănătate vor fi distribuite din luna septembrie

Apropo.ro / 04.08.2012, 12:00
Primele carduri naționale de sănătate vor fi distribuite din luna septembrie
Distribuirea primului milion de carduri naționale de sănătate începe în septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripționarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital și acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului.

 

Potrivit Legii sănătății (nr. 95/2006), cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007. „Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat și abia în septembrie 2012 va putea începe distribuția acestui document medical”, a declarat medicul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Marius Filip.

Noul proiect de act normativ își propune să rezolve controversata problemă legată de inscripționarea pe card a unor informații medicale ale pacientului – grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital și cele cronice de care suferă, dar și acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe.

Astfel, potrivit proiectului MS, pacientul va completa în fața medicului o declarație prin care precizează ce informații să fie trecute pe card. După completarea declarației, medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare dată când pacientul se prezintă la cabinet.

Citiți mai multe informații despre cardul național de sănătate pe Mediafax.ro.