Răzvan Ilinca, editorul celui mai bun documentar la Fresh Film Fest, Praga

De: Mioara Tronaru / 08.09.2013, 07:00
Răzvan Ilinca, editorul celui mai bun documentar la Fresh Film Fest, Praga
Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, este autorul montajului filmului Rio 2016 (regia Bianca Rotaru), premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea “Confrontations”. Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada 28 august - 1 septembrie.

Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea – de 13, respectiv 11 ani – se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016. Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?   

Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 – 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.

Răzvan Ilinca este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj. Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan – montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, Răzvan Ilinca ne-a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:

“Materialul m-a emoţionat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viaţă: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului.“

Fresh Film Fest este un festival internaţional de film organizat anual în Praga care promovează studenţi şi tinere talente.