REȚETE CIORBĂ‚ DE VĂ‚CUȚĂ‚: 10 rețete pentru ciorbă de văcuță

De: Gabriela Voicu / 22.11.2012, 17:38
În prag de iarnă, cu toții tânjim după o ciorbă de vacuță "ca la mama acasă". Apropo.ro va propune 10 rețete pentru ciorbă de văcuță.

1. Ciorbă de văcuță

Ingrediente:

– 700 g pulpă vită sau vițel

– 3 cartofi

– 2 morcovi

– 1 ardei gras

– 4 cepe

– 2 linguri bulion sau 250 g suc de roșii

– 1 l borș de casă sau borș la plic

– Delikat

– verdețuri (pătrunjel, mărar, leuștean) – cimbru preferențial

– smântână preferențial

Ciorbă de văcuță

Preparare:

Tăiem carnea cuburi și o punem la fiert în 3.5 l de apă rece. Când se formează spumă o strângem cu o spumiera și lăsăm să fiarbă carnea în continuare. Pe la jumătatea fierberii adăugăm legumele tăiate, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă. După ce legumele și carnea sunt aproape fierte, adăugăm bulionul sau sucul de roșii, asezonăm cu sare sau Delikat și mai lăsăm până începe să clocotească. Apoi adăugăm și borșul și mai lăsăm pe foc 5 minute, după ce ciorba începe să fiarbă. Tăiem pătrunjelul și leușteanul mărunt și le adăugăm în ciorbă, cu cimbrul și, dacă doriți, puțin mărar. Acoperim oala 5 minute ca să se îmbine aromele, apoi ridicăm capacul. Servim cu o lingură de smântâna și ardei iute.

2. Ciorbă de văcuță delicioasă

400 g rasol / pulpă de vită

1 țelină

1 păstârnac

2 cartofi

2 morcovi

2 cepe

1 praz

1 dovlecel

1 ardei gras

1 lg bulion

Leuștean

500 ml borș

preparare Ciorbă de văcuță:

Curățăm și spălam bine legumele, apoi le tocam încercând să aibă aproximativ aceleași dimensiuni. Punem ceapă la călit, adăugăm păstârnacul, țelină, morcovul, prazul, dovlecelul și ardeiul gras, apoi cuburile de carne. Peste această compoziție vom adaugă apa, aproximativ 3 l, și lăsăm să se facă spumă (de la carne). După ce am curățat spumă formată, tăiem și cartofii cuburi și îi adăugăm în ciorbă. Apoi adăugăm borșul, și lăsăm să mai dea în 2-3 clocote, dar și o lingură de bulion, sărea și piperul. La sfârșit, după ce am luat de pe foc ciorbă, adăugăm și leușteanul.

3. Ciorbă țărănească de văcuță

Ingrediente:

– 300 g carne de vacă

– 1 morcov

– 1 rădăcină de pătrunjel

– 1/2 rădăcină de țelină

– 1 ceapă mijlocie

– 5 cartofi

– 3 fire de ceapă verde

– 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei gras roșu

– 2 ouă

– 100 g frecăței pentru supă

– 100 ml bulion de roșii

– sare, piper

– oțet

– o lăgătură pătrunjel verde

Ciorbă țărănească de văcuță

Preparare:

Carnea de vită se spală, se tăie bucățele și se pune la fiert în 2 l de apă rece cu sare; se fierbe aproximativ o oră, la foc mijlociu. Când carnea este fiartă pe jumătate se adaugă legumele curățate și tăiate cubulețe, mai puțin cartofii, frecățeii, ardeiul și ceapa verde, care se pun mai târziu, la fel și bulionul. Se potrivește de sare și piper și se mai fierbe 30 minute. La sfârșit se pune oțet, după gustul fiecăruia. Se adaugă ouăle bătute bine și amestecate cu puțină zeamă din supă. Se lasă să mai fiarbă câteva clocote, apoi se ia de pe foc, se aromează cu leuștean și pătrunjel verde tocat.

4. Ciorbă de văcuță cu tarhon

Ingrediente pentru 6-8 porții:

– 600 g carne de vită pentru ciorbă (chiar așa scrie pe ea, de-a gata la caserolă)

– 300 g morcovi (cam 3 bucăți)

– 200 g țelină

– 300 g cartofi (2 bucăți)

– 100 g ardei gras

– 160 g roșii bucățele cu suc (conservă CIRIO)

– o ceapă mică

– o legătură de pătrunjel

– 3-4 linguri de tarhon tocat

– 2 cubulețe cu gust de vită

– o linguriță de legume deshidratate

– cimbru, sare

Ciorbă de văcuță cu tarhon

Preparare:

Carnea o speli și o tăi bucățele mici, o pui la fiert cam o oră și jumătate în vreo trei litri de apă. În primele minute îndepărtezi spuma, până rămâne limpede zeama. Alături, mai fierbi niște apă și suplimentezi în oala mare, pe măsură ce zeama în care fierbe carnea scade. Țelina, morcovii, ceapa, le tăi mărunt. Cartofii și ardeiul – cubulețe. Când a mai rămas jumătate de oră din timpul total de fierbere, adaugi morcovii, țelina, ceapa. După încă 10 minute adaugi ardeiul, cartofii, roșiile decojite, cubulețele cu gust de vită, legumele deshidratate și condimentezi. Cu 5 minute înainte de a stinge focul pui tarhonul tocat, cimbrul. Dacă-ți place, pui și pătrunjel când o servești.

5. Ciorbă de văcuță cu legume

Ingrediente:

– carne sau rasol de vită, 450 g

– ceapă, 60 g

– morcov, 100 g

– țelină și albitură, 100 g

– ardei gras, 100 g

– varză albă, 100 g

– cartofi, 150 g

– fasole verde (sau mazăre) din conservă, 100 g

– roșii proaspete sau în bulion, 100 g

– borș, 300-400 ml

– smântână, 100 g

– sare și Knorr după gust

– pătrunjel sau leuștean

Ciorbă de văcuță cu legume

Preparare:

Carnea se spală, se taie în două-trei bucăți mai mici și se pune la fiert în apă rece. Se spumea­ză. Ceapa se taie mărunt iar morcovul, țelina și albitura se taie puțin mai mare. După ce car­nea este aproape fiartă, se adaugă zarzavatul și o linguriță de Knorr. După 10 minu­te se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt, varza albă tăiată careuri, cartofii tăiați cuburi și fasolea sau mazărea din conservă. Se continuă fierberea, până ce toate ingredientele sunt pătrunse, după care se adaugă roșiile decojite și tăiate cubulețe. Se mai lasă 10 minute la foc potrivit, apoi se adaugă borșul fiert separat și se potrivește gustul cu sare. înainte de servire se adaugă smântână și verdeață tocată mărunt.

6. Ciorbă de văcuță în farfurie comestibilă

Ingrediente:

– 1 kg de pulpă de mânzat

– 2 cepe mari

– 2 morcovi

– 1-2 ardei gras

– 200 g mazăre

– 150 g porumb

– bulion, 4-5 linguri

– sare de lămâie

– Delikat, 4 linguri

– 1 țelină

– 1 legătură de pătrunjel verde

– 8-10 cartofi

– puțin ulei

– sare

Ingrediente pentru farfuria comestibilă și pâinica de casă:

– 375 g făină

– 120 ml apă

– 100 ml lapte proaspăt

– 2 lingurițe cu zahăr

– o linguriță cu sare

– o lingură cu unt

– o linguriță cu drojdie uscată

– puțin mac pentru pâinică, câteva boabe de mazăre și porumb pentru ornarea farfuriei comestibile.

Ciorbă de văcuță în farfurie comestibilă

Preparare ciorbă

Se tăie carnea cubulețe și se pune la fiert într-o oală cu apă și sare.Când începe să fiarbă, aruncăm prima apă și punem una nouă. Se adaugă ceapă tocată mărunt când carnea este pe jumătate fiartă. Toate legumele sunt tăiate mărunt și se înăbușă într-o cratiță cu 2 linguri de ulei, 15 minute. Când carnea este aproape fiartă se adaugă toate legumele. Înainte cu 10-15 minute să fie ciorba gata adăugăm bulionul, Delikatul și puțină sare de lămâie că să o acrim. Când ciorba este gata se presară deasupra pătrunjelul tocat mărunt. Sfat. Pentru ca mânzatul să fiarbă mai repede se pune în oală o linguriță de inox. Pe farfurie vor fi un ardei iute pentru cine dorește, smântâna ornată cu o frunză de pătrunjel și bineînțeles pâinică.

Preparare pâinică și farfurie

Se amestecă toate ingredientele și se frământă 15-20 de minute, apoi se lasă la crescut aproximativ o oră acoperind castronul cu un prosop. Când a crescut, se ia 2/3 din compoziție și se dă formă farfuriei, iar pe margine se ornează cu boabe de porumb și mazăre. Din cealaltă treime se prepară două pâinici, de formă ovală, iar în centru se pune niște mac.

7. Ciorbă de văcuță… de te lingi pe degete

Ingrediente:

– 500 g oase de vită

– 500 g carne de vită

– o ceapă

– doi morcovi

– 2 roșii

– o jumătate de cană cu orez

– sare, piper, ulei

– o legătură de leuștean

– o legătură de pătrunjel

– 1 l borș de târâțe

Ciorbă de văcuță… de te lingi pe degete

Preparare:

Cum oasele de văcuță sunt puțin mai pretențioase, vei începe cu ele. Oasele trebuie sparte, apoi puse la fiert în apă cu sare și spumate ori de câte ori este necesar. Trebuie să lași oasele să fiarbă câteva ore bune, pentru a se fierbe foarte bine. Partea bună este că, între timp te poți ocupă de celelalte ingrediente, fără să uiți însă că trebuie să spumezi din când în când. După ce oasele au fiert cam 4 ore, strecoară supa, pune carnea de vită și dă înapoi supă pe foc pentru a fierbe carnea. Aceasta va fierbe și ea mai mult, deoarece carnea de vită este mai pretențioasă. Când e gata poți adaugă tot zarzavatul tocat mărunt și continua fierberea până când toate ingredientele sunt gătite așa cum trebuie. Separat, pune la fiert borșul cu orezul, până când acesta se umflă bine. Când e gata, adaugi peste supa de oase cu carne și zarzavat și mai dai de câteva ori în clocot. La sfârșit, potrivește ciorba cu carne de văcuță de sare și piper și pune verdeață!

8. Ciorbă de văcuță… pentru mofturoși

Ingrediente:

– 300-400 g carne de vită mai grasă, cu os (pentru supă),

– o lingură cu sare,

– trei morcovi,

– o ceapă mare,

– o rădăcină de pătrunjel,

– o cană de borș (220 ml),

– 2 l și jumătate de apă plată,

– 2-3 cartofi mici,

– un ou,

– fidea,

– o linguriță cu pastă de ardei dulce (opțional),

– o lingură cu ulei de măsline,

– jumătate de linguriță cu pastă de ardei iute (opțional),

– o roșie, un ardei gras,

– leuștean, pătrunjel verde,

– borș (după gust), aproximativ 220 ml

– smântână (opțional)

– ardei iute.

Ciorbă de văcuță… pentru mofturoși

Preparare:

Într-o cratiță cu capacitatea de 3l se pune carnea spălată bine cu apă rece. Se completează cu apă plată (rece) până la marginea superioară a cratiței. Se pune o lingură de sare (mare). Se lasă să fiarbă la foc mediu și se ia spuma pe măsură ce se formează. După ce s-a luat foarte bine spuma se mai lasă să fiarbă la foc mic încă 15 minute. În acest timp se curată zarzavatul (ceapa, morcovii, albitura, ardeiul gras), se spală și se tăie cuburi sau rondele. Într-o tigaie se călesc în o lingură de ulei de măsline: ceapă (până devine aurie), morcovii tăiați rondele, ardeiul gras tăiat și roșia feliată. Se pun legumele călite (cu tot cu ulei) în ciorba care clocotește. Se adaugă apoi pătrunjelul rădăcină și se lasă totul să fiarbă la foc mediu sau mic încă 20 de minute. Se pun cartofii curățați, întregi, și se lasă să fiarbă încă 15 minute. După acest răstimp se pune pastă de ardei iute, pastă de ardei dulce și se mai lasă să fiarbă 10-15 minute. Se verifică dacă s-a fiert carnea. În cazul în care carnea e bine fiartă (se rupe ușor cu furculița sau se desface în fâșii), se trece ciorba prin strecurătoare. Zeama se pune în altă cratiță, pe foc. Se pun carnea tăiată bucăți mici și cartofii, morcovii (aceștia din urmă se tăie rondele). Se adaugă borșul și se mai lasă 10 minute. Se ia spuma formată (dacă e cazul). Se adaugă fideaua și se lasă 3 minute să fiarbă. În final, se pun pătrunjelul verde și leușteanul. Se bate un ou și se toarnă treptat în ciorbă – cât ciorba e încă pe foc – dacă vrem că albușul să capete aspectul ‘zdrențe’. Se mai lasă câteva secunde și apoi se da cratița la o parte de pe aragaz. Se potrivește de sare (dacă mai e nevoie). Se servește cu ardei iute, smântână dulce sau fermentată și pâine coaptă sau proaspătă.

9. Ciorbă de văcuță cu tăiței

Ingrediente:

– 500 g carne de vacă;

– 1 morcov;

– 1 țelină mică;

– 2 ardei grași;

– 2 roșii (3 linguri cu zarzavat de ciorbă din borcan);

– 2 linguri de bulion;

– 2 cepe;

– 1 legătură de leuștean;

– apă;

– sare;

– 150 g tăiței;

– 1 ou;

– 100 g smântâna.

Ciorbă de văcuță cu tăiței

Preparare:

Se spăla carnea, se curăță de pielițe, se tăie în bucăți și se pune la fiert în apă caldă. Când începe să fiarbă, se curăță de spumă, se strecoară și se aruncă prima apă. Se spăla oala și carnea și se pune din nou la fiert. Se curăță ceapa, se tăie mărunt. Când carnea a fiară pe jumătate, se adaugă ceapa și zarzavatul și se continuă fierberea. În absența roșiilor se pune bulion. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă și tăițeii și se mai fierbe 5 minute, apoi leușteanul tocat mărunt. După ce s-a luat oala de pe foc se poate drege cu un gălbenuș de ou amestecat cu smântână care se adaugă în oala cu ciorbă de văcuță. Se servește caldă, cu ardei iute.

10. Ciorbă de văcuță

Ingrediente:

– 500 g carne de vită fără grăsime

– 2 morcovi

– 1 ardei verde

– 2 ceape

– 2 cartofi

– 2 linguri ulei

– 3-4 căței de usturoi

– 3-4 linguri pastă tomate (sau roșii tocate mărunt)

– sare de lămâie

– cubuleț pt. ciorbă de văcuță

– sare, piper

– leuștean verde

Ciorbă de văcuță

Preparare:

Se taie carnea cubulețe și se pune la fiert într-o oală cu apă rece.Când da în clocot se adună spuma de câte ori este nevoie și se lasă să fiarbă încă 20 de minute. Între timp se curăță morcovul, ardeiul, cartofii și ceapa, apoi morcovul, cartofii și ardeiul se tăie cubulețe, iar ceapa se toacă mărunt. După cele 20 de minute se adaugă peste carne 2 linguri cu ulei, ceapă, morcovul și ardeiul. Când carnea este fiartă se adaugă pastă de tomate sau roșiile, și cartofii. După ce totul este fiert se adaugă sare, piper, cubulețul pt. ciorbă de văcuță, usturoi tocat mărunt și se acrește cu sare de lămâie după gust. Se ia de pe foc și se adaugă leuștean proaspăt tocat.

În speranța că cele 10 rețete pentru ciorbă de văcuță sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!