REȚETE GOGOȘI: 10 rețete pentru gogoși

De: Gabriela Voicu / 18.12.2012, 17:41
Gogoșile sunt gustări care ne înveselesc, deși nu vă recomandăm să faceți abuz dacă țineți la siluetă. Apropo.ro vă propune 10 rețete pentru gogoși delicioase.

Gogoșile sunt gustări care ne înveselesc, deși nu vă recomandăm să faceți abuz dacă țineți la siluetă. Cu toate acestea, înainte de sărbători ne permitem aceste tentații dulci, pe care le putem pregăti în foarte multe feluri, după cum veți vedea mai jos. Apropo.ro vă propune 10 rețete pentru gogoși delicioase.

1. Gogoși cu ciocolată

Ingrediente

– 450 g făină

– 125 ml lapte

– 1 cubuleț drojdie de bere

– 50 g zahăr tos

– 50 g unt

– 1 pachet zahăr vanilat

– 2 ouă

– sare

– 1 gălbenuș

– 2 linguri smântână

– 200 g cremă de ciocolată

– 1 litru ulei pentru prăjit

– zahăr pudră

Gogoși cu ciocolată

Ingrediente

Se cerne făina într-un vas. Se înmoaie drojdia cu o lingură de lapte și cu o jumătate de linguriță zahăr, apoi se lasă să crească la cald. Zahărul și zahărul vanilat se dizolvă în lapte călduț. Făina se amestecă cu laptele, drojdia, ouăle bătute cu un praf de sare, smântâna și untul înmuiat. Aluatul se frământă și se lasă jumătate de oră într-un loc cald, la dospit. Se mai frământă aluatul încă o dată, apoi se întinde o foaie groasă de 1 cm, din care se taie rondele. Crema de ciocolată se pune între două bucăți de aluat, având grijă să fie bine lipite. Se mai lasă 15 minute la dospit și se prăjesc pe rând, în ulei încins, la foc potrivit. Se presară zahăr pudră și se pot servi.

2. Gogoși cu brânză

Ingrediente (25 de bucăți)

– 1 kg făină

– 3 ouă

– 1 cub de drojdie

– 500 ml lapte

– 100 g margarină

– caș frământat cu sare

– sare

– ulei pentru prăjit

Gogoși cu brânză

Preparare

Drojdia cu 1 lingură de făină se dizolvă în 3-4 linguri de lapte călduț (atenție, nu fierbinte!), se amestecă bine și se lasă la dospit. După ce maiaua aceasta s-a dospit, se cerne făina peste ea, se încorporează laptele, ouăle, 1 linguriță de sare și margarina la temperatura camerei. Se frământă bine, apoi se acoperă vasul cu aluat cu un prosop de bucătărie și se lasă la dospit. Când aluatul s-a dospit, se ia câte o bucată din el, se întinde într-o foaie potrivit de groasă, din care se taie cercuri cu un castronel cu gura mai largă. Se așează pe fiecare brânză. Se îndoaie în două și se lipesc marginile cu dosul unei furculițe. Se pune uleiul la încins și doar când e bine încins punem gogoșile la prăjit. Atenție, gogoșile trebuie prăjite în baie de ulei…deci mult ulei. Le scoatem pe șervețele de hârtie, una lânga alta. Se servesc călduțe. Dacă mai rămân pentru a doua zi sunt la fel de bune încălzite la microunde.

3. Gogoși cu iaurt

Ingrediente

– 200 g iaurt

– 150 g făină

– 1 ou

– 1 vârf de cuțit coaja de lămâie

– 4 linguri zahăr

– 1/2 de linguriță praf de copt stins

– un praf de sare

– 3 linguri zahăr pudră

– 1 zahăr vanilat

– ulei pentru prăjit

Gogoși cu iaurt

Preparare

Într-un bol se amestecă iaurtul cu oul, zahărul, sarea, coaja de lămâie după care se pune făina și praful de copt. Compoziția arată ca o smântana foarte groasă. Se încinge uleiul la foc mediu-mare. Se ia compoziția cu o linguriță și se pune în uleiul încins. Se lasa câteva minute până se prajesc, colorându-se ușor în maro. Se tăvălesc calde în zahăr pudră, eventual amestecat cu puțin zahăr vanilat. Se servesc calde.

4. Gogoși cu dovlecei

Ingrediente

– 2 kg dovlecei

– 6 ouă

– 9 linguri zahăr

– 20 linguri făină (pline)

– 1 linguriță sare

Gogoși cu dovlecei

Preparare

Se curăță dovleceii și se rad pe răzătoare (ca și merele pentru plăcintă), se scurge sucul, se amestecă cu zahărul, sare, gălbenușurile, făină și albușurile bătute spumă. Din această compoziție se formează gogoși mici, care se pun cu lingura la prăjit în ulei încins. Se pot servi pudrate cu zahăr sau acoperite cu smântână.

5. Gogoși cu gem

Ingrediente

– 750 g făină

– 1 pahar cu apă

– 1 cub drojdie

– 1 ou

– 100 g iaurt simplu

– gem de gutui

– esență de vanilie

– zahăr vanilat

– coajă de lămâie

– un praf de sare

– ulei (pentru compoziția de gogoși 3 linguri, pentru prăjit folosim în funcție de mărimea vasului în care prăjim gogoșile)

Gogoși cu gem

Preparare

Apa am încălzit-o puțin și am dizolvat în ea drojdia, zahărul vanilat și esența de vanilie. Făina am așezat-o într-un bol și am adăugat apa călduță cu drojdia, iaurtul, 3 linguri de ulei, un praf de sare, un ou și coajă de lămâie. Am frământat aluatul și l-am lăsat să crească 1 oră. Când aluatul și-a dublat volumul am format gogoșile. Am făcut gogoși foarte mari că să ne săturăm. La mijloc am pus gem de gutui. Am prăjit gogoșile pe ambele părți. Le-am scos pe un șervet să se scurgă surplusul de ulei. Le-am servit calde!

6. Gogoși cu lămâie

Ingrediente

– 200 g făină

– 4 ouă

– 100 g unt

– 100 ml ulei

– 1 lingură de zahăr pudră

– 1 pahar cu apă

– coajă de lămâie

– 2 linguri zahăr vanilat

– sare

– sirop de fructe sau sos de ciocolată

Gogoși cu lămâie

Preparare

Se pune apa la fiert cu untul, zahărul și sarea. Când începe să clocotească, se ia vasul de pe foc și se toarnă toată fâina odată, amestecând bine să nu se facă cocoloașe. Se ia vasul de pe flacără și se amestecă în continuare pînă ce aluatul se desprinde de pe pereții cratiței. Se dă vasul deoparte și se lasă să se răcorească, după care se încorporează ouăle, unul câte unul (nu se pune alt ou până ce nu s-a încorporat perfect cel anterior). Aluatul rezultat trebuie să fie moale, dar să își păstreze forma când este turnat. Din această compoziție se ia câte o linguriță și se pune în uleiul încins, rumenindu-se bine pe ambele părți. Când sunt gata, gogoșile se scot cu o lingură cu găuri, se pudrează cu zahăr vanilat. Se servesc calde, cu sirop de fructe sau sos de ciocolată.

7. Gogoși cu dulceață

Ingrediente

– 1 kg făină de grâu

– 4-5 linguri zahăr

– 40 g drojdie

– 1 linguriță zahăr vanilat

– 1 linguriță esență de rom

– coajă rasă de la 1 lămâie

– 100 g zahăr praf

– 400 g dulceață

– ulei pentru prăjit

– puțină sare

Gogoși cu dulceață

Preparare

Cerneți făina într-un castron, în mijlocul ei faceți o adâncitură și acolo turnați maiaua făcută din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri făină și 100 ml apă călduță. Presărați plămădeala cu puțină făină și acoperiți vasul cu un șervet mai gros. Puneți vasul într-un loc mai cald. După ce plămădeala a crescut, adăugați în vas apa călduță și amestecați pentru a cuprinde toată făina. Puneți sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și romul și frământați un aluat potrivit de tare, pe care lăsați-l la dospit, cel puțin 30 de minute, acoperit, în loc cald. Intindeți din aluat o foaie cu grosimea de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie puneți din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceață, la distanță de 10 cm una de alta. Acoperiți jumătatea de foaie cu dulceață cu cealaltă parte de aluat. Presați cu degetele foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceață. Cu ajutorul unui pahar de vin decupați apoi gogoșile, având grijă ca dulceața să fie plasată în mijlocul gogoașei, nu la margine. Apăsați marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine și să nu se desfacă la prăjit. Lăsați gogoșile 15-20 de minute la crescut, pe masa de lucru, apoi prăjiți-le într-o tigaie în care s-a pus mai mult ulei. Dacă le prăjiți în tigaie cu ulei puțin, gogoșile nu cresc frumos. Scoateți-le pe șervețele pentru a absorbi grăsimea de prisos. Presărați deasupra gogoșilor zahăr praf cât sunt calde.

8. Gogoși cu marmeladă

Ingrediente

– 500 g făină

– 170 ml lapte

– 1 cub drojdie de bere

– 2 ouă

– 2 gălbenușuri

– 2 linguri zahăr

– 50 g unt

– sare

– 1 plic zahăr vanilat

– 1 lingură coajă de lămâie

– 500 ml ulei pentru prăjit

– 300 g marmeladă

– 2 linguri zahăr pudră vanilat

Gogoși cu marmeladă

Preparare

Se dizolvă drojdia de bere și o linguriță de zahăr în 2-3 linguri lapte călduț, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puțină făină, apoi se acoperă și se lasă într-un loc cald la dospit, 15 minute. Se dizolvă zahărul în restul de lapte călduț, apoi se aromează cu vanilie și coajă rasă de lămâie. Gălbenușurile se bat cu ouăle și un praf de sare. Se amestecă făina cu aluatul dospit, laptele îndulcit și ouăle bătute. La sfârșit se adaugă și untul frecat spumă, iar când se omogenizează se acoperă și se lasă într-un loc cald, la dospit, 30-40 minute. Se ia cu lingura din aluat și se formează între palmele unse cu puțin ulei gogoși mici, rotunde. Se pun pe o planșetă presărată cu făină și se lasă din nou la dospit 15-20 de minute. Uleiul se pune într-o tigaie și se încinge foarte bine. Se coc pe rând gogoșile, la foc potrivit, câte 6-7 odată, apoi se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă. Se umplu gogoșile cu marmeladă, folosind un șpiț cu vârful lung și subțire. Se pudrează cu zahăr și se pot servi.

9. Gogoși cu banane

Ingrediente

– 500 grame de făină

– 200 grame zahăr

– 200 grame banane pisate

– 100 ml lapte

– 30 grame unt

– 2 ouă

– 4 lingurițe praf de copt

– esență de vanilie

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu

– 1 linguriță nucșoară

– un praf de sare

Gogoși cu banane

Preparare

Amestecă untul cu zahărul până se transformă într-un amestec fin. Adaugă și ouăle și batet totul foarte bine. Pune amestecul peste bananele pisate, cu restul ingredientelor. Pune compoziția într-un vas sau pe o suprafață tapetată cu faină și lasă-l să crească 15 minute. Prajește apoi gogoșile în ulei încins până când capătă o culoare aurie și apetisantă.

10. Gogoși cu magiun și brânză de vaci

Ingrediente

– 40 g drojdie

– 60 g zahăr pudră

– 500 g făină

– 250 ml lapte

– 50 g unt

– 1 pachet zahăr vanilat

– 3 linguri ou

– făină planșă

– ulei pentru prăjit

– 200 g magiun

Gogoși cu magiun și brânză de vaci

Preparare

Se face un aluat din drojdia fărâmițată, 1 linguriță de zahăr pudră, cca. 2 linguri de făină și 3 linguri de lapte. Se lasă să crească. Se topește untul și se amestecă cu restul de zahăr și zahărul vanilat, până se obține o spumă. Se toarnă restul de făină într-un castron. Se adaugă sarea, restul de lapte, romul, oul și se amestecă până când se obține o compoziție omogenă. Se încorporează maiaua și spuma de zahăr și se frământă bine, până se obține un aluat dens. Se întinde aluatul pe o planșetă presărată cu făină și se formează gogoșele mai plate, care se prăjesc apoi în ulei încins, până când devin auriu închis. Se pune pe fiecare gogoașă puțin magiun, iar deasupra puțină brânză de vaci rasă.

În speranța că cele 10 rețete pentru gogoși sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!

Tags: