REȚETE MUSACA: 10 rețete pentru musaca

De: Gabriela Voicu / 21.12.2012, 18:14
Cuvântul musaca provine din arabă și înseamnă "servit rece". Azi, Apropo.ro vă aduce 10 rețete pentru musaca.

Cuvântul musaca provine din arabă și înseamnă „servit rece”. În limba română a ajuns din limba greacă, iar varianta grecească a acestui fel de mâncare este de altfel și versiunea care s-a impus în gastronomie. Azi, Apropo.ro vă aduce 10 rețete pentru musaca.

1. Musaca cu carne și cartofi

Ingrediente

– 500 g carne tocată de vită

– 500 g cartofi

– 3 ouă

– 20 g smântână

– 100 g sos de roșii sau bulion

– 20 g ulei de măsline

– 1 ceapă mare

– sare și piper

Musaca cu carne și cartofi

Preparare

Se toacă ceapa și se prăjește în ulei, se adaugă carnea, sarea, piperul și sosul de roșii și se fierb până scade complet lichidul. Cartofii se fierb în coajă. Se curăță și se tăie felii rotunde și se așează într-un vas, alternând un rând de cartofi cu unul de carne. Se bat cele 3 ouă și se adaugă deasupra. Se întinde și smântâna, pe toată suprafața.

2. Musaca cu vinete, carne de pui și mere

Ingrediente

– 3 vinete lunguiețe

– 2 mere

– 700 g carne de pui tocată

– o ceapă

– nucșoară

– boia dulce

– 150 g orez fiert

– rondele de roșii sau 300 ml bulion

– sare, piper

– 100 g feta

– praf de scorțișoară

– mentă și pătrunjel

– ulei

Topping

– 250 ml smântână

– 2 ouă

Musaca cu vinete, carne de pui și mere

Preparare

Vinetele curățate de coajă se taie rondele, se sărează și se lasă deoparte 20 de minute să-și lase zeamă. Apoi le-am limpezit bine cu apă rece, le-am uscat într-un prosop curat de bumbac și le-am prăjit câteva minute într-un teflon uns ușor cu ulei. Rondelele se rumenesc, dar trebuie să rămână moi. Separat, tocăm mărunt ceapa curată și o prăjim în puțin ulei. Am adăugat carnea tocată de pui, sare, piper, boia dulce și puțină nucșoară. Prăjim carnea în tavă până se albește. Apoi am adăugat bulionul și am mai lăsat-o pe foc 15 minute. Dacă nu avem bulion ci roșii, punem felii de roșii după fiecare strat de vinete. Începem să clădim musacaua. Într-o tavă unsă cu puțin ulei punem primul strat de vinete, sărăm și adăugăm praf de piper și puțină scorțișoară. Urmează apoi un strat de carne de pui, apoi orezul fiert în apă cu sare și foarte bine scurs, iar un strat de carne și la final stratul de vinete, plus mere. Condimentăm și parfumăm cu mentă și pătrunjel. Mereleor le-am scobit cotorul și în mijlocul fiecărei rondele am pus câte un cubuleț de brânză feta. Deasupra turnați un sos din smântâna bătută cu ouă și puțină sare sau faceți o variantă ușoară, cu calorii puține, presărând doar pesmet stropit cu puțin ulei de măsline. Dăm la cuptor până se rumenește musacaua.

3. Musaca suedeză cu somon

Ingrediente

– 1,8 kg de cartofi

– 2-3 cepe

– 250 g gravlax (sau file de somon afumat)

– 1 l smântână dulce de gătit

– 2 linguri fileuri de anșoa

– 2 -3 linguri pesmet

– 120 g cașcaval (preferabil suedez)

– sare, piper

Musaca suedeză cu somon

Preparare

Încingeți focul la 180 de grade. Curățați cartofii și tăiți-i în rondele groase. Curățați cepele și tăiați-le rondele sau peștișori. Tăiați cașcavalul felii. Ungeți un vas termorezistent cu unt. Puneți un strat de cartofi. Adăugați un strat de file de somon. Adăugați un strat de ceapă. Repetați operațiunea până epuizați cartofii și somonul. Peste ultimul strat puneți fileurile de anoșoa. Acoperiți cu felii de cașcaval. Asezonați cu sare și piper. Turnați smântâna dulce peste. Presărați cu sare și piper. Acoperiți cu o folie de aluminiu sau capac și introduceți la cuptor pentru 80 de minute. Scoateți folia sau capacul și mai lăsați 10-15 minute la cuptor pentru a prinde o culoare aurie la suprafață. „Musacaua” cu somon se servește caldă, la temperatura camerei sau chiar rece.

4. Musaca de cartofi cu carne și cașcaval

Ingrediente

– 300 g carne tocată

– 5 cartofi de mărime mijlocie

– o ceapă

– 2 linguri bulion

– 3 ouă

– funze dafin,

– delikat,

– mărar deshidratat,

– boia de ardei dulce

– cașcaval

Musaca de cartofi cu carne și cașcaval

Preparare

Se călește o ceapă tăiată cubulețe în puțin ulei, cu condimentele de mai sus. Apoi se pune carnea tocată și se călește cam 10 minute, învârtind din când în când. Se pun apoi două linguri de bulion și o cană de apă și se lasă totul la foc potrivit cam 20 minute. Separat cartofii se curăță, se spală și se taie în felii de 5mm grosime. Se prăjesc în tigaie, nu foarte mult, ci doar cât să devină rumeniți pe fiecare parte. Ouăle se fierb tari, se curăță și se vor tăia felii. Într-un vas yenna se pune un rând de cartofi, un rând de carne, ouăle tăiate felii, apoi iar un rând de cartofi, carnea și iarăși un rând de cartofi. Se va rade cașcaval acoperind întreaga suprafață a vasului. Se dă mancarea de cartofi în cuptorul încălzit în prealabil, la foc mijlociu, aproximativ 30 de minute.

5. Musaca de dovleac cu brânză

Ingrediente

– 500 g cartofi, curățați și tăiați rondele subțiri

– sare și piper negru proaspăt măcinat

– 2 cepe roșii, curățate și tăiate rondele subțiri

– 60 g unt

– 500 g dovleac, curățat, fără semințe și tăiat rondele subțiri

– 2 căței de usturoi, curățați și striviți

– 150 g felii de brânză

– 200 ml zeamă de legume, fierbinte

– 2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat

– tavă pentru copt, unsă

Musaca de dovleac cu brânză

Preparare

Setați cuptorul la 180 grade C. Aranjați un strat de cartofi în tavă, asezonati și puneți o parte din ceapă peste, apoi câteva bucățele de unt. Acoperiți cu un strat de dovleac, asezonati, presărați puțin usturoi și repetați apoi cu stratul de cartofi. Puneți deasupra un strat de dovleac, intercalând brânză, apoi ceapă și unt. Turnați zeamă de legume. Acoperiți și coaceți 1 oră, descoperiți și mai coaceți 30 de minute. Presărați pătrunjel înainte de servire.

6. Musaca de vinete

– 3 vinete (aprox. 2 kg)

– 2 cepe

– 3 căței de usturoi

– 800 g carne tocată (la alegere)

– 8 roșii potrivite, tăiate rondele

– 3 ouă

– 4 linguri cu smântână

– 200 ml supă de vită

– 1/2 legătură pătrunjel

– 1/2 legătură mărar

– 300 ml ulei

– sare, piper

Musaca de vinete

Preparare

Tăiem vinetele felii, le presărăm cu sare și le lăsăm la scurs într-o strecurătoare circa 30 de minute. Apoi le punem la călit pe ambele părți. Atenție!! Nu punem tot uleiul în tigaie! Doar câte 30-40 ml pentru o singură tură de vinete (câte ne încap în tigaie). Dacă punem tot uleiul o dată o să absoarbă tot prima tură de vinete și la celelalte o să trebuiască să punem altul. Procedând așa vom avea o musaca foarte grețoasă. Așa că punem câte puțin la fiecare tură de călit. Scoatem vinetele călite pe un șervet de hârtie că să se absoarbă surplusul de ulei. În 50 ml ulei punem la călit ceapa tăiată feliuțe și usturoiul tocat mărunt. Lăsăm să se caleașcă până când ceapa devine sticloasă și apoi adăugăm carnea tocată. Călim câteva minute, după care adăugăm supă de vită și lăsăm la fiert 15-20 de minute. Oprim focul, lăsăm compoziția la răcit, după care adăugăm un ou, zarzavaturile tocate mărunt, sare și piper. Punem Vasul Roman în apă 10-15 minute să se umezească. Îl scurgem de apă, îl ștergem cu o lavetă absorbantă după care punem pe fundul vasului un rând de vinete, apoi un rând de carne, apoi un rând de roșii tăiate rondele și tot așa până terminăm toate ingredientele. Ultimul strat (cel de deasupra) trebuie să fie de vinete. Batem două ouă cu 4 linguri de smântână și turnăm peste musaca. Dăm la cuptor, la foc potrivit 50-60 de minute. Dacă preparați jumătate din rețetă micșorați timpul de coacere. Se servește caldă sau rece.

7. Musaca de cartofi cu carne de pui

Pentru piure de cartofi

– 5-6 cartofi medii

– 50 g unt

– 100 g cașcaval

– 1 ou

– sare și piper

Cartofii îi fierbem în apă cu sare. Scurgem apa și sfărâmam cartofii. Adăugăm untul, cașcavalul ras pe răzătoarea cu ochiuri mici, oul, sare și piper după gust. Amestecăm bine până la omogenizare.

Pentru umplutură

– 1 piept de pui

– 1 ceapă

– 1 morcov

– 1/2 ardei roșu

– sare și piper

– câteva frunze de busuioc verde

– 2-3 căței de usturoi

– 1 cutie de roșii în suc propriu

– 1 ou

Ceapa se toacă mărunt, morcovul se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici, ardeiul se taie cubulețe. Se pun la călit în câteva linguri cu ulei de măsline. Se adaugă pieptul de pui tocat și roșiile cu tot cu suc. Se lasă să fiarbă până scade zeama și carnea începe să se rumenească. În timpul fierberii adăugăm busuiocul, usturoiul pisat și se potrivește gustul de sare și piper. Lăsăm la răcit, apoi amestecăm cu ou.

Musaca de cartofi cu carne de pui

Pentru sosul Bechamel

– 50 g unt

– 1 lingură făină

– 1 cană lapte

– 50 g cașcaval

– sare și piper

– nucșoară

Untul îl punem la topit, apoi adăugăm făina și amestecăm continuu, să nu se formeze cocoloașe. Turnăm laptele rece, câte puțin și cașcavalul ras. Condimentăm după gust cu sare, piper și nucșoară. În plus, vom avea nevoie de 100 g cașcaval pentru presărat deasupra. Într-un vas termorezistent uns cu unt punem un strat de piure de cartofi, 2/3 din sosul Bechamel, umplutura și deasupra un alt rând de piure de cartofi. Ungem cu restul de sos alb și presărăm cu cașcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se dă la cuptor până se rumenește deasupra.

8. Musaca cu soia

Ingrediente

– 2 pungi de soia granule,

– 3 cepe,

– 6 cartofi ,

– 2 linguri de bulion,

– mărar,

– „secretul gustului”,

– piper și ulei.

Musaca cu soia

Preparare

Pentru început am pus la fiert cartofii și am pus separat la fiert cam un litru de apă. Când a fiert apa am adăugat granulele de soia și le-am lăsat până s-au fiert, mai bine spus s-au umflat. Apoi le-am scurs și le-am lăsat să se răcească. Într-o tigaie am pus ulei la încins și am adăugat ceapă pe care am curățat-o și am spălat-o, iar apoi am tăiat-o mărunt. După ce s-a călit un pic ceapa am adăugat soia, „secretul gustului” după gust, mărar și piper, pe care le-am mai lăsat un pic împreună să se călească. După ce s-au fiert cartofii, i-am curățat și i-am lăsat să se răcească și apoi i-am tăiat felii. Am uns un vas termorezistent cu ulei și am adăugat jumătate din cartofii feliați, peste care am adăugat amestecul de soia, iar la final am pus și restul de cartofi. Am desfăcut bulionul cu o cană de apă, am pus un pic de piper și l-am adăugat peste cartofi. La final am băgat vasul la cuptor și l-am lăsat până s-a format o crustă maronie. Am servit cald, dar se servește foarte bine și rece.

9. Musaca cu dovlecei

Ingrediente

– 4 dovlecei cruzi

– 500 g carne de porc tocată (carne mai puțin grasă)

– o cană de orez,

– 1 ceapă,

– 2-3 roșii,

– bulion,

– o lingură unt,

– sare și piper.

Musaca cu dovlecei

Preparare

Se călește în ulei ceapa, se adaugă carnea tocată, se condimentează și se lasă sub capac până scade apa și grăsimea din carne. În altă cratiță se fierbe orezul în trei părți apă, se condimentează. Dovleceii se curăță de coajă, se tăie în două, după care în felii pe lung și se sărează. Roșiile se feliază. Se unge o formă cu unt și se începe montarea: felii de dovlecel stors de apă prin presare, carne amestecată cu orez, dovlecei, carne, ultimul strat fiind de dovlecei. Se pun roșiile feliate, se toarnă deasupra suc de roșii, se presară pătrunjel tocat. Se introduce forma în cuptorul încălzit în prealabil și se ține cca. 30 de minute (se încearcă dovlecelul cu furculița). Se scoate forma pe un suport de lemn sau grătar, după care se presară telemea dată pe răzătoarea mică. Se poate servi cu smântâna și salată.

10. Musaca cu mozzarella

Ingrediente

– 1 kg cartofi

– 2-3 dovlecei

– 500 g roșii

– 2 vinete

– 100 g unt

– 500 g mozzarella

– sare, piper alb

– 100 g pesmet

– busuioc verde

– cimbrișor proaspăt

Musaca cu mozzarella

Preparare

Pentru început se spală cartofii și se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă, se curăță de coajă și se taie felii potrivite. În acest timp, se curăță vinetele, se opăresc câteva minute în apă cu sare, atât cât să nu-și schimbe culoarea, apoi se scot și se lasă să se scurgă într-o sită. Se spală roșiile și dovleceii, se taie rondele și se așază în tava tapetată cu unt și cu pesmet. Se așază după preferință astfel încât să se vadă toate legumele. Pe deasupra, se presară un strat gros de brânză mozzarella și se bagă în cuptor. După ce s-au gratinat legumele, se condimentează cu sare și piper și se servesc ornate cu frunze proaspete de busuioc sau cimbrișor.

Poftă bună!