REȚETE SOMON: 11 rețete cu somon

De: Gabriela Voicu / 21.11.2012, 22:48
Somonul are o mulțime de beneficii, inclusiv pentru pielea uscată, în sezonul rece. Apropo.ro vă prezintă 11 rețete delicioase cu somon!

Peștele este considerat un aliment sănătos, iar somonul , în special, a devărată sursă de substanțe benefice pentru organism. Apropo.ro vă prezintă 11 rețete delicioase cu somon!

1. Supă-cremă de somon afumat, praz și cartofi

Ingrediente

– 1 cub de unt

– 2 fire de praz mari, tăiate pe jumătate, apoi în felii subțiri

– 1 frunză de dafin

– 1 kg de cartofi albi, făinoși, tăiați cubulețe

– 1 l supă de pui sau de legume

– 100 ml de smântână pentru gătit

– 200 g de somon afumat, tăiat în fâșii

– 1 pungă de chives, tăiat

Supă-cremă de somon afumat, praz și cartofi

Preparare:

Se încălzește untul într-o cratiță mare și se adaugă prazul și frunza de dafin. Se prăjesc la foc mic 8-10 minute sau până când prazul este foarte moale, apoi se adaugă cartofii și se amestecă până când sunt înveliți în unt. Se toarnă supa și smântâna și se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, până când cartofii sunt foarte fragezi. Se adaugă două treimi din somonul afumat, se amestecă și se asezonează. Se servește supa în boluri adânci, folosind somonul rămas și chives tocat ca topping.

2. Farfalle cremoase cu somon și chives

Ingrediente:

– 350 g de farfalle

– 200 g cremă de brânză, slabă

– 1 linguriță cu zeamă de lămâie

– 145 g de somon afumat sau marinat, rupt în bucăți

– câteva fire de chives, tăiate

Farfalle cremoase cu somon și chives

Preparare:

Prepară pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Scurge-le, păstrând puțină apă și pune-le înapoi în cratiță. Adaugă brânza, zeama de lămâie, somonul și puțin piper și amestecă bine. Adaugă puțină apă de la paste pentru a lega sosul și amestecă. Adaugă cea mai mare parte din chives, amestecă și împarte pastele în farfurii. Servește cu firele de chives rămase presărate deasupra.

3. Somon picant

Ingrediente:

– 2 fileuri de somon, cam 140 g fiecare

– zeama de la 1 lime

– 1 vârf de cuțit praf de chilli

– ½ linguriță de chimion măcinat

– ½ linguriță de boia afumată (se găsește la Băcănia Veche)

– ½ linguriță de coriandru măcinat

– 1 vârf de cuțit cu zahăr brun

– un pic de ulei de floarea-soarelui

– orez fiert, pentru servit

Salsa:

– 1 avocado copt, decojit și tăiat cubulețe

– 1 mână de roșii cherry tăiate sferturi

– 2 cepe verzi, tăiate felii

– zeama de la 1 lime

– 1 strop de ulei de măsline

– 1 pungă de coriandru, jumătate tocată grosier

Somon picant

Preparare:

Se pune somonul într-un bol, se toarnă deasupra zeama de lime și se lasă la marinat 5 minute. Între timp, se amestecă toate condimentele, cu zahărul. Se scoate somonul din zeama de lime și se dă prin condimente, astfel încât să fie complet acoperit cu acestea. Se încinge grilul la treapta de sus. Se unge o tavă, apoi se așează somonul în tavă cu pielea în jos. Se ține sub gril 5 minute, până când marginile încep să se înnegrească. Se amestecă ușor toate ingredientele pentru salsa și coriandrul tocat grosier, în timp ce se coace somonul. Când peștele este gata, se servește cu salsa, orez și restul de coriandru.

4. Somon ușor afumat cu portocale și salată de rubarbă

Ingrediente:

– 1 lingură cu boabe de ienupăr

– 1 linguriță cu boabe de piper negru

– 2 fileuri de somon ușor afumate (sau somon proaspăt)

– 2 lingurițe cu ulei de măsline

Salata:

– 1 portocală

– 2 tulpini de rubarbă, tăiate în bastonașe subțiri

– 1 mână mare de năsturel

– 50 ml ulei de măsline extravirgin

Somon ușor afumat cu portocale și salată de rubarbă

Preparare:

Pentru salată se curăță coaja portocalei cu un cuțit, mai întâi capetele, apoi marginile, de jur împrejur, până rămâne doar pulpa, fără pielița albă. Apoi, deasupra unui bol (ca să nu se piardă sucul) se rupe cu grijă în felii (încearcă să le desprinzi în dreptul membranei). Se adaugă rubarba și se lasă deoparte 15 minute. Între timp, se zdrobesc grosier boabele de piper și de ienupăr folosind un mojar cu pistil. Se așează somonul pe o hârtie de copt, se masează cu ulei, apoi se presară condimentele. Se încălzește grillul la treapta medie și se coace somonul 6-7 minute, având grijă ca stratul de condimente să nu se ardă. Pentru a termina salata, se adaugă năsturelul și uleiul de măsline peste rubarbă și portocală, se amestecă bine și se servește alături de somon.

5. Tartă cu somon și broccoli

Ingrediente:

– 100 g de broccoli, desfăcut în buchețele

– 85 g de năsturel, tocat

– 4 linguri de crème fraîche (sau smântână pt. gătit)

– 420 g aluat de foitaj (2 foi mari)

– 1 ou, bătut

– 1 file de somon de aproximativ 170g, fiert sau gătit la aburi, rupt în bucăți

– mazăre pregătită la aburi, pentru servit

Tartă cu somon și broccoli

Preparare:

Fierbe broccoli într-o cantitate suficientă de apă clocotită, până devine fraged – aproximativ 4 minute. Scurge-l și clătește-l cu apă rece. Într-un robot de bucătărie mic sau cu un blender vertical, amestecă năsturelul și crème fraîche (smântâna de gătit), apoi asezonează. Încinge cuptorul la 200Ëš C/gaz 6. Desfă pachetul de aluat de foitaj și așează o foaie pe o hârtie de copt. Taie o margine de 2 cm lățime din cea de-a doua foaie de aluat, ca o ramă foto, și lipește această margine de prima foaie cu puțin ou bătut. Înțeapă din loc în loc aluatul cu o furculiță și dă-l 10 minute la cuptor. Taie restul de aluat în fâșii de 2 cm lățime. Peste aluatul scos din cuptor pune smântâna, presară somonul, broccoli și asezonează, apoi așează fâșiile în așa fel încât să arate ca un grilaj. Unge fâșiile de aluat cu ou bătut și coace 20-25 de minute până când tarta este aurie și pătrunsă, iar umplutura este fierbinte. Servește cu mazăre.

6. Somon la cuptor cu spanac și ciuperci

Ingrediente:

– file de somon, 4 bucăți

– spanac proaspăt 200 g

– ciuperci 240 g

– oțet sau zeamă de lămâie

– 1 roșie

– busuioc uscat, 1 linguriță

– sare după gust

– ulei de măsline, cca. 150 g

Somon la cuptor cu spanac și ciuperci

Preparare:

Se încălzește cuptorul 190 (grade C). Se așează peștele într-o tavă unsă. Spanacul se spăla bine și se tăie cu cuțitul nu foarte mărunt. Roșia se spăla și se tăie în jumătate, se scoate miezul afară, după care se tăie bucățele. Ciupercile se curăță și se tăie codițele, după care se tăie felii. Din ulei și oțet sau zeamă de lămâie se face un dressing ca și pentru salată, se pune sare, piper, busuioc uscat și alte mirodenii, după preferința. Dressingul se toarnă peste spanac, roșie și ciuperci și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune peste somon. Se pune la cuptor 20 – 25 de minute. Se servește cu orez fiert.

7. Somon în scoici din aluat franțuzesc

Ingrediente:

– scoici din aluat franțuzesc

– 1 praz tocat

– 1/2 ardei gras

– 1 lingură cu unt

– 2 linguri de făină

– puțin praf de curry

– sare și piper după gust

– 400 ml lapte

– mazăre (fiartă în prealabil)

– creveți curățați

– bucăți de somon afumat

Somon în scoici din aluat franțuzesc

Preparare:

Somonul în scoici din aluat franțuzesc este un aperitiv cu pește deosebit care poate fi servit la orice ocazie festivă. Pentru această rețetă cu somon se toacă mai întâi prazul tocat și ardeiul gras, după care se călesc un pic în unt. Se adaugă 2 linguri cu făină, puțin praf de curry, sare și piper după gust și apoi laptete. Se fierbe totul la foc mic până se îngroașă sosul, iar spre final se adaugă mazărea (fiartă în prealabil), creveții curățați, bucățile de somon afumat și se mai lasă 2 minute pe foc. Cu această pastă se umplu scoicile din aluat care au fost coapte dinainte. Somonul în scoici din aluat franțuzesc se pune la rece înainte de a fi servit, dar poate fi consumat și cald.

8. Cremă de brânză cu somon

Ingrediente:

– 150 g de somon afumat

– 1/2 lămâie

– 250 g de cremă de brânză

– 150 g iaurt cremos

– câteva fire de ceapă verde sau o ceapă roșie

– sare, busuioc

Cremă de brânză cu somon

Preparare:

Amestecați într-un castron iaurtul cu crema de brânză, până se omogenizează. Turnați în compoziție zeamă de la jumătate de lămâie și amestecați în continuare. Adăugați ceapă, tocată fîn, busuioc și sare. Tăiați somonul în fâșii mici și puneți-l, de asemenea, în castron. Pentru a obține o consistență cremoasă și a combina cât mai bine ingredientele, folosiți în final un mixer, cu care să amestecați totul maximum 2-3 minute. Crema obținută se lasă la frigider până se întărește puțin. Când o consumați, cel mai bine este să o întindeți pe o felie de pâine neagră sau o baghetă cu semințe, pentru un aport de fibre. Crema de brânză cu somon se servește rece, ca aperitiv sau gustare.

9. Quiche cu somon

Ingrediente:

– 150 g file de somon, cubulețe

– 1/2 lingură cu zeamă de lămâie

– piper negru, măcinat

– 100 g făină

– 50 g unt

– 2 ouă + 1gălbenuș

– 3 linguri smântână

– 1/2 linguriță cu muștar

– 1 ceapă verde, tocată

– formă pentru copt plăcintă, aprox. 15 cm în diametru, unsă cu unt

Quiche cu somon

Preparare:

Se încălzește aparatul Airfryer la 180 °C. Se toarnă zeama de lămâie peste cubulețele de somon, apoi se adaugă sare și piper după gust. Se lasă să se pătrundă. Se amestecă într-un bol făina cu untul, gălbenușul de ou și ½-1 lingură cu apă rece. Se amestecă și se strânge aluatul în formă rotundă. Se întinde aluatul pe o planșetă presărată cu făină, până se obține o foaie cu diameA­trul de 18 cm. Se așează foaia de aluat în formă și se fixează bine pe marginea acesteia. Se îndepărtează surplusul de aluat care depășește marginea, ori se lasă să atârne doar puțin peste aceasta. Se bat ouăle și se adaugă smântâna, muștarul, apoi sare și piper după gust. Se toarnă compoziția în formă, apoi se adaugă deasupra cubulețele de somon. Se distribuie uniform feliuțele de ceapă verde. Se așează forma în sita friteuzei, care se introduce apoi în Airfryer. Se setează cronometrul la 20 de minute și se coace până capătă culoare aurie.

10. Somon și ton cu lapte de cocos

– 1 nucă de cocos

– 200 g fileuri de somon

– 200 g fileuri de ton

– 3 lime

– 2 căței de usturoi

– 8 frunze de salată verde pentru ornat

– 8 roșii cherry pentru ornat

– sare, piper

Somon și ton cu lapte de cocos

Preparare:

Spargeți nuca de cocos, scoateți miezul de pe coaja maro, apoi zdrobiți-l într-o piuliță de lemn, adăugând tot atâta cantitate de apa. Amestecați și lăsați într-un castronel în frigider 30 de minute, apoi strecurați compoziția printr-o sită deasă peste care ați pus o bucățică de tifon, stoarceți bine pulpa rămasă în tifon până iese tot sucul și puneți-l iar în frigider până în clipa în care îl veți folosi. Stoarceți și strecurați sucul a două lime, iar pe a treia feliați-o subțire, tăind în două unele felii. Pregătiți marinată amestecând sucul și feliile de lime cu usturoiul curățat și zdrobit, cu un praf de sare și puțin piper. Tăiați cubulețe tonul și somonul, amestecați-le într-un castron și acoperiți-l cu marinată de lime. Puneți castronul în frigider 2 ore. Spălați inima de salată verde și așezați câte două frunze pe fundul a patru farfurii adânci, cu câte două roșii cherry spălate și tăiate felii.

11. Somon cu crustă de nuci și usturoi

– 2 fileuri de somon cu piele

– 1 cupă nucă măcinată

– 5-6 căței de usturoi copt

– 2 linguri pesmet

– coajă rasă de la o lămâie

– 1 lingură cu ulei de măsline

– 1 lingură cu mărar proaspăt (sau 1linguriță cu mărar uscat)

– 2 lingurițe cu muștar Dijon

– sare și piper

– felii de lămâie pentru servit

Somon cu crustă de nuci și usturoi

Preparare:

1 cupă = 1 pahar de 250 ml

Într-un robot de bucătărie se pun: nucă, usturoi, pesmet, coajă de lăâie, ulei și mărar proaspăt. Se mixează până se obține o compoziție ca un pesmet, dar care este ușor €œlipicios. (se adună ușor!).Se adaugă sare și piper după gust. Într-o tavă unsă se așează feliile de pește cu pielea în jos și se unge fiecare bucată cu o linguriță de muștar. Se împarte în mod egal „pesmetul” pe cele două fileuri, se presează ușor cu mâna (să se lipească și să arate că o crustă), se acoperă apoi cu o folie și se ține la frigider intre15 minute și 2 ore. Se pune în cuptorul încălzit la 180 de rade C și se ține15-20 minute sau până când peștele este gata (carnea se desface ușor cu furculița).

În speranța că cele 11 rețete cu somon sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!