Rețete tocăniță: 12 rețete de tocăniță

Apropo.ro / 21.12.2012, 15:41
O tăcăniță este binevenită la orice masă. Fie că alegi o tocăniță cu ceapă, cu legume sau cu carne, preparatul vă va bucura papilele gustative. Nu rata următoarele 12 rețete de tocăniță...

Tocănița este un preparat culinar cu tradiție în bucătăria românească în care se împletesc numeroase arome savuroase de ceapă, carne, pipote, ardei, usturoi sau pătrunjel. Se servește cu o mămăliguță aburindă și multă voie bună. 

1. Rețetă tocăniță cu ciuperci

Ingrediente tocăniță cu ciuperci

½ kg ciuperci,

2 cepe,

ulei,

boia,

½ linguriță faină,

sare

tocanita

Mod de preparare tocăniță cu ciuperci

Ciupercile curățate se taie bucăți, se sărează, se înăbușă cu ceapă călită în ulei. Se presara un vârf de cuțit de boia și se lasa să fiarbă în zeama lor.

Se adăugă puțină faina desfăcută în puțină apă rece și se lasa să mai dea câteva clocote.

2. Rețete tocăniță de legume

Ingrediente tocăniță de legume

200g ceapă

100 g morcov

200g ardei galben și roșu

200g vinete

200g dovlecel

200g roșii

pătrunjel

sare

piper

ulei 100 ml

tocanita

Mod de preparare tocănită de legume

Ceapă se curată, se spală, se toacă și se pune la călit într-o cratiță cu ulei și puțină sare. Morcovul se curată, se dă pe razătoare și se pune peste ceapă la călit. Legumele se spala se curăța și se taie cubulețe.

Când ceapa devine transparentă se pun legumele în cratița, se amesteca și se pune apă 300-400 ml. Când începe să fiarbă se adăugă roșiile date pe razătoare. Se lasă totul la fiert 30 minute, până scade zeama. Se pune piper și sare după gust, se pune pătrunjelul tocat și se oprește focul. Se servește caldă său rece ca atare sau că garnitură.

3. Rețetă tocăniță de cartofi

Ingrediente tocăniță de cartofi

2-3 ceape

3-4 cartofi

2 linguri pastă de ardei

sare

ulei

mărar

pătrunjel

tocanita

Mod de preparare tocăniță de cartofi

Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei. După ce s-a călit ceapa, se adaugă cartofii curățați și tăiați felii. Se călesc împreună 5 minute.

Se adaugă 2 linguri de pastă de ardei. În lipsă, puteți pune 2 ardei tăiați cubulețe. Se completează cu apă cât să fie totul acoperit și se lasă la fiert 20-25 de minute (până când cartofii sunt fierți).

Mărarul și pătrunjelul se taie mărunt și se adaugă la final.

4. Rețetă tocăniță de ceapă

Ingrediente tocăniță de ceapă

500 g ceapă

un morcov

200 g roșii în suc propriu

2 foi de dafin

o linguriță cimbru

o legătură pătrunjel

ulei, sare și piper

tocanita

Modul de preparare tocăniță de ceapă

Curățăm ceapa de coajă, o tăiem pe jumătate și o punem într-un vas cu apă. Facem asta pentru a mai reduce din usturimea cepei și pentru a ne fi mai ușor atunci când o tocam. Scoatem ceapă din apă după aproximativ o jumătate de oră și o tocam julien (de grosime potrivită, nu trebuie tocată fin pentru tocăniță de ceapă).

Turnam câteva linguri de ulei într-o cratiță, o punem pe foc și adăugăm ceapă tocată în momentul în care uleiul s-a încins. Călim ceapa trei-patru minute și apoi punem morcovul tocat sau dat pe razătoare.

Punem un capac pe cratiță și lăsam tocăniță de ceapă la foc mediu circa zece minute, timp suficient pentru ca legumele ce fierb înăbușit să înceapă să se înmoaie puțin. Dacă ne dorim ca tocăniță de ceapă să fie puțin mai dietetică, putem sări peste această etapă.

După ce ceapa și morcovul s-au înmuiat, adăugăm apă atât cât să le acopere și punem frunzele de dafin. Lăsăm tocănița de ceapă să fiarbă 10-15 minute la foc mediu, apoi adăugăm cimbrul și roșiile în suc propriu. Mai ținem încă cinci minute tocăniță de ceapă la fiert apoi o luăm de pe foc și adăugăm pătrunjelul tocat.

5. Rețetă tocăniță cu pui

Ingrediente tocăniță cu pui

7 pulpe dezosate (cca 700 gr)

2 cepe mici

2 căței usturoi

2 morcovi

1 fir țelina frunze

4 cartofi

100 gr mazăre din conservă

1 1/2 linguriță sare

1/2 linguriță piper

1 linguriță turmenic

2 lingurițe vegeta de casă

1 fir mărar

câteva fire pătrunjel

2 linguri ulei

tocanita

Mod de preparare tocăniță de pui

Se taie pulpele bucăți cât o îmbucătură. Se prăjesc în uleiul încins cam 10 minute până sunt rumene. Amestecați rar.

Se adăugă ceapă tocată și se călește până se înmoaie. Se adăugă condimentele, se stinge cu 3 căni de apă și se adăugă morcovii tăiați rondele, țelina și cățeii de usturoi striviți. Se fierbe 10 minute la foc mediu.

Se adăugă cartofii tăiați cuburi și se continua fierberea încă 25-30 minute, până cartofii sunt făcuți. Se adăugă mazărea și verdețurile tocate mărunt și se mai dau câteva clocote.

Se pune capacul și se lasa să se răcorească. Se servește cu pâine proaspătă.

6. Rețetă tocăniță de porc

Ingrediente tocăniță de porc

600 gr carne de porc (ceafă)

2 cepe

4 căței usturoi

1 linguriță vegeta de casă măcinata

80 ml bulion

1 lingura pasta de ardei dulce (din cea ungureasca)

1/2 linguriță cimbru uscat

1/2 linguriță sare

1/4 linguriță piper

1 vârf linguriță pasta de ardei iute (harissa)

2 linguri de ulei

2 fire pătrunjel

tocanita

Mod de preparare tocăniță cu carne de porc

Se taie carnea de porc cubulețe. Se încinge uleiul într-o oală și se prăjește carnea, cca 10 minute la foc iute, până începe să se rumenească.

Se adăugă ceapă tocată mărunt și se călește până se înmoaie bine, tot cam 10 minute, de data asta la foc mediu.

Adăugăm usturoiul strivit și după 1 minut stingem cu 1 cană de apă și adăugăm vegeta. Lăsăm să fiarbă cu capac cam 10 minute.

Adăugăm pasta de ardei, bulionul, restul condimentelor (cimbru, sare, piper) și încă 1 cană cu apă. Fierbem cu capac pentru cca 30 minute, la foc mediu.

În ultimele 5 minute adăugăm harissa, gustăm de condimente și mai adăugăm dacă e cazul. Când e gata presaram pătrunjel tocat.

7. Rețetă tocăniță de vițel

Ingrediente tocăniță de vițel

300 gr carne de vițel

– 150 ml smântână

– 1 ceapă

– 1 cățel de usturoi

– 1/4 ardei roșu

– 4 linguri de ulei

– sare

– piper

– boia de ardei

– pasta de ardei iute

– 2 linguri de făină

– un cub Knor de vită

tocanita

Mod de preparare tocăniță de vițel

Ceapa, usturoiul și ardeiul se taie mărunt și se călesc în ulei, un minut, la foc mic; se adăugă carnea tăiată în bucăți mici și se amestecă. Când s-a schimbat culoarea la carne se adăugă boiaua de ardei, sare, piper, pasta de ardei iute, apă cât să o acopere și se lasa să fiarbă la foc mic, adăugând câte puțină apă, când scade lichidul, până se înmoaie bine.

Într-un castron se freacă faină cu cca 200 ml apă rece, adăugată câte puțin la început, ca să nu formeze cocoloașe, apoi se toarnă peste carne, adăugând și apă, dacă este necesar. Se lasa să fiarbă câteva clocote, se ia cratița de pe foc, se pune smântână.

Se potrivește gustul cu sare și se presara pătrunjel verde tocat.

8. Rețetă tocăniță de ghebe

Ingrediente tocăniță de ghebe

o pungă de ciuperci congelate(ghebe)

o ceapă

un ardei kapia roșu

sare, piper

100 ml lapte

1/2 lingura faina

2 linguri smântână

4-5 linguri de ulei

tocanita

Mod de preparare tocăniță cu ghebe

Am pus la călit în ulei ceapă tocată fin. După câteva minute am adăugat și ardeiul roșu tăiat cubulețe. Am lăsat să se călească la foc potrivit 5 minute. În timpul acela am spălat ciupercile care erau decongelate. Le-am adăugat în cratița, am pus sare și piper și le-am lăsat să se fiarbă la foc mic.

Nu am pus apa deoarece lasa ciupercile. Dacă apa scade și ciupercile nu sunt fierte mai poți adăuga puțină apă. La sfârșit am pus peste ele faina amestecată cu lapte. Am mai lăsat pe foc încă 5 minute amestecând continiu. La sfârșit am pus două linguri de smântână și am potrivit de sare și piper fiindcă a mai fost nevoie. Se servesc cu mămăliguța.

9. Rețetă tocăniță cu pipote

Ingrediente tocăniță cu pipote

650 de grame de pipote și inimioare

2 cepe medii

3 linguri de ulei (eu am folosit de măsline, bun e de oricare)

2 lingurițe de paprikă dulce

1 cățel de usturoi

1 frunza de dafin

~ 500-600 ml. de apă fierbinte (sau supă de pui, dacă aveți)

2-3 linguri de bulion (sau 1 lingura de pastă de roșii)

sare și piper după gust

opțional – 1 lingura rasă de făină

tocanita

Mod de preparare tocăniță cu pipote

Pipotele-am tăiat în fâșii aproximativ egale. Într-o cratiță am pus uleiul și ceapa mărunt tocată. Am călit ceapa pe foc mic vreo 5 minute, amestecând constant, până când s-a înmuiat bine, apoi am adăugat pipotele și inimile.

Amestecând în continuare, am călit pipotele cu ceapă până când și-au schimbat culoarea și au lăsat lichid, apoi am adăugat paprika, piperul și 1 linguriță de sare. Am amestecat bine, omogenizând condimentele, apoi am turnat apă fierbinte până când s-au acoperit cu lichid .

Am adăugat dafinul, am acoperit cratița cu capacul și le-am fiert vreme de vreo două ceasuri la foc foarte mic, completând cu apă fierbinte oridecâte ori a fost nevoie. După ce s-au fiert bine pipotele, se lasa vasul descoperit să clocotească până ce sosul scade la consistența dorită, se adăugă bulionul (opțional, se poate amesteca bulionul cu 1 lingura rasă de făină înainte de a-l adăuga în sos, dacă doriți să fie mai legat) și cățelul de usturoi zdrobit și se mai da în câteva clocote.

10. Rețetă tocăniță cu cartofi și afumătură

Ingrediente tocăniță cu cartofi și afumătură

1 ceapă

1 morcov

1 ardei gras roșu

1 ceapă roșie

câțiva căței de usturoi

foi de dafin

afumătura (kaizer și slănină)

pătrunjel verde

cartofi

pasta de tomate

piper

tocanita

Mod de preparare tocăniță de cartofi cu afumătură

Legumele se toacă mărunt și carnea se taie bucățele. Cartofii se taie felii potrivite și se țin în apă. Se călește ceapă și usturoiul în ulei, se adăugă apoi morcovul și ardeiul gras. Punem și afumătura și adăugăm apă. Condimentam, adăugăm piper și foi de dafin. Punem cartofii și lăsăm să fiarbă. Spre sfârșit adăugăm bulionul desfăcut și pătrunjel proaspăt.

11. Rețetă tocăniță cu cartofi și carne de porc

Ingrediente tocaniță cu cartofi și carne de porc

800 g carne macră de porc

5-6 cartofi roșii

1 ceapă albă

boia

sare

piper

1 ceșcuța ulei(cam 50 g)

un ardei gras

o roșie bine coaptă

pătrunjel verde tocat mărunt

2-3 linguri faina 

tocanita

Mod de preparare tocaniță cu cartofi și carne de porc

Într-o cratiță punem uleiul la încins, adăugăm ceapă tăiată mărunt, călim la foc mic până devine sticloasă, adugam boiaua, amestecăm, apoi imediat adugam carnea tăiată bucățele mici, călim ușor și adăugăm apa să acopere carnea, fierbem la foc potrivit. Tot acum punem în tocăniță ardeiul tăiat în 4 – daca vreți să îl scoateți după fierbere că nu îl agreează copii, sau bucățele mici -cum doriti – și roșia, foarte bine tăiată. Dacă e nevoie mai completăm cu apă.

Când carnea este aproape fiartă, adăugăm cartofii tăiați cubulețe, potrivim de sare, condimentam cu piper. Când sunt fierți cartofii, pregătim intrun castronaș mic un amestec din făină și apă, de consistența unei smântâni groase, pe care o turnam peste tocăniță, amestecăm bine și dăm câteva clocote la foc mic de tot să nu se lipească. Stingem focul, presărăm pătrunjelul tocat

12. Rețetă tocăniță cu mazăre și piept de pui

Ingrediente tocăniță cu mazăre și piet de pui

500 gr carne de pui (piept de pui sau orice altceva doriți)

1 conserva mazăre de 800 gr

1 ceapă

1 ardei

2 linguri rase faina

250 ml apă

1 conserva roșii de 400 gr

puțin mărar

sare, piper

tocanita

Mod de preparare tocăniță cu mazăre și piet de pui

Am tăiat pulpele dezosate în 2-3 bucăți. Le-am pus în puțin ulei (2-3 linguri), le-am condimentat cu sare și piper, am picurat puțină apă și am lăsat pe foc mediu la înăbușit, cu capac, cam 30 minute. Când carnea e complet făcută, am scos-o din oala.

În locul ei am adăugat ceapă și ardeiul tocate, puțină sare și am lăsat la prăjit până legumele s-au înmuiat bine. Dacă e nevoie mai adăugați puțină apă.

Am adăugat faină, am amestecat bine și apoi am început să adaug apă, că la maioneza, amestecând mereu, până am obținut un sos alb.

Am adăugat roșiile din conservă strivite cu furculița și piper și am lăsat totul la fiert cu capac 10 minute. Se drege sosul de sare și piper.

Am pus carnea în sosul obținut, apoi mazărea scursă și mărar tocat. Am stins focul, am pus capacul la oala și am lăsat să stea 10 minute ca să se îmbine aromele.