REȚETE TOCHITURĂ‚: 11 rețete pentru tochitură

De: Gabriela Voicu / 03.12.2012, 10:24
Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale țării. Azi va prezentăm 11 rețete de tochitură, un fel de mâncare nelipsit din meniurile restaurantelor cu specialități tradiționale.

Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale țării. Tochitura este una dintre cele mai iubite mâncăruri românești și cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialități tradiționale. Cu carne de porc, miel, vită, pui și nu numai, tochitura se poate prepara din zeci de feluri, dar de obicei se servește cu mămăligă. Azi vă prezentăm 11 rețete de tochitură.

1. Tochitură cu carne de porc și pui

Ingrediente:

– ceafă de porc

– piept de pui

– cârnați proaspeți

– cârnați afumați

– șuncă afumată

– 2 pahare cu vin

– 1 pahar cu suc de roșii

– sare, piper, cimbru, usturoi

– mămăliguță

Tochitură cu carne de porc și pui

Preparare:

Pentru tochitura cu carne de porc și pui carnea se tăie cubulețe și se prăjește în puțin ulei. Când începe să se rumenească se adaugă vinul, se acoperă și se fierbe la foc mic până scade. Se adaugă sucul de roșii și condimente, după gust, și se amestecă. Se fierbe la foc mic până scade și carnea începe să se rumenească, iar la final adăugăm usturoiul pisat sau tăiat mărunt. Tochitura cu carne de porc și pui se servește cu mămăliguță

2. Tochitură dobrogeană cu mămăligă

Ingrediente (4 persoane):

– 200 g de piept de porc fără os

– 150 g splină de porc

– 150 g ficat de porc

– 150 g rinichi de porc

– 100 g costiță țărănească cu puțină grăsime

– 4 căței de usturoi

– 100 ml de vin alb

– 60 g de pastă de roșii

– 50 ml de ulei

– 5 g cimbru uscat

– 1 legătură de pătrunjel

– 150 g mălai

– 20 g de unt

– o lingură cu sare

– 1/2 linguriță cu piper negru măcinat

Tochitură dobrogeană cu mămăligă

Preparare:

Preparați o mămăligă mai moale. Tocați mărunt usturoiul, tăiați cuburi carnea, curățați soricul costiței și tăiați-o cuburi. Încingeți ulei într-o tigaie și puneți la călit costița, apoi carnea. Condimentați carnea cu piper de la început, că să capete savoare. Continuăm să adăugăm în tigaie, pe rând, organele, în funcție de durata necesară de preparare. Prin urmare, adugați rinichii tăiați cuburi, lăsați să se calească un pic, apoi adăugați splina tăiată și ea cuburi. Tăiați cuburi și ficatul și adăugați-l în tigaie, după care puneți peste carne și usturoiul. Într-un bol amestecați pasta de roșii cu vinul, cimbrul și o jumătate de lingură cu sare, apoi amestecați bine. Sosul obținut astfel îl turnați în tigaie, amestecați și lăsați să fiarbă 6-7 minute. Tocați mare pătrunjelul. Adăugați-l peste tochitură când luați tigaia de pe foc. Aranjați preparatul după cum doriți și serviți-l cald.

3. Tochitură de miel cu mămăligă

Ingrediente:

– o pulpă de miel

– 3 ardei grași

– 1-2 căței de usturoi

– 2 linguri cu ulei de măsline

– 1 pahar cu vin alb sec

– sare, piper, cimbru, 2 foi de dafin

– 2 linguri cu bulion

Porții: 4

Tochitură de miel cu mămăligă

Preparare:

Pulpa de miel se spăla, se dezosează, iar carnea se tăie bucăți mici. Ardeiul și usturoiul se tăie felii. Încălzim uleiul de măsline și punem feliile de usturoi pe care le călim până devin aurii. Adăugăm o ceșcuță cu apa caldă și punem în tigaie și bucățile de carne, amestecând din când în când. Condimentăm cu sare, piper, foi de dafin și cimbru. După cca 10 minute punem peste carne 2 linguri cu bulion, ardeiul tăiat feliat și mai călim 5-10 minute. Stingem totul cu un pahar cu vin alb, lăsând să mai fiarbă până scade sosul. Putem adauga la final patrujel verde, tocat. Servim cald, cu mămăliguță.

4. Tochitură moldovenească

Ingrediente:

– 500 g pulpă de porc

– 300 g cârnați afumați

– 200 g slănină

– 3 linguri untură (sau ulei)

– 1 pahar cu vin alb sec

– 4-5 căței de usturoi

– 3 linguri cu pastă de tomate (opțional)

– sare, piper, boia de ardei dulce, cimbru, dafin

– 200 ml apă (sau supă)

– 200 ml vin sec

– mămăliguță

– 1 ou pentru fiecare

Tochitură moldovenească

Preparare:

Punem untură în ceaun, iar când s-a încins adăugăm slănină și pulpă de porc tăiată cubulețe. Amestecăm bine, până când slănina începe să se topească, iar carnea se albește pe toate părțile. Acum adăugăm supă sau apă, sare, piper și condimentele dorite, jumătate din usturoiul tocat mărunt și lăsăm să fiarbă până se evaporă tot lichidul și începe să sfârâie din nou. Acum punem și cârnații, 1-2 foi de dafin udate și stoarse pentru a evita arderea lor în uleiul încins. În acest punct verificăm carnea. Dacă e destul de pătrunsă, trecem la etapa următoare, iar dacă nu, mai punem un pahar cu apă sau supă și lăsăm până la evaporarea completă. Mai lăsăm puțin și stingem cu un pahar de vin alb și punem și restul usturoiului. Pentru cine vrea puțină culoare și puțin sos peste mămăliguță, punem și 3 linguri de pastă de tomate diluata cu puțină apă. Amestecăm bine și lăsăm să scadă acoperind parțial cu un capac. Facem mămăliguță, după gustul fiecăruia.Tradiția o cere cu o consistență mai tare. Pregătim tigaia cu ulei, pentru ochiuri. Întindem toate farfuriile și trecem la împărțit: cu o lingură punem mămăliguță în fiecare farfurie (sau o punem într-un castronel uns cu puțin ulei și o răsturnăm pe farfurie). Deasupra ei, în mijloc, punem câte un ou-ochi, abia făcut. În jurul mămăliguței punem carnea, iar în jurul oului brânză de burduf, feta sau telemea. Ar fi minunați și niște cârnăciori. Ornam cu o frunzuliță de pătrunjel și servim cu murături și, cui îi place, un pahar cu vin roșu.

5. Tochitură ardelenească

Ingrediente:

– 2 cepe mari

– 2 morcovi

– 2-3 cârnați semiafumați

– 1 tăviță de ficăței de pui

– 500 g carne de porc

– o căpățână de usturoi

– o conservă de roșii în bulion sau 3-4 roșii proaspete + bulion

– sare, piper, busuioc, pătrunjel

Tochitură ardelenească

Preparare:

Se călesc cârnații, tăiați bucățele. Când sunt aproape gata, se scot și în aceeași cratiță se călesc ficățeii, adăugând ulei dacă mai este nevoie. Se scot și ficățeii după ce au prins culoare și se pune carnea de porc, tăiată bucăți mai mici. După ce s-a călit și carnea, în același ulei se călește ceapa și se adaugă morcovii tăiați rondele și usturoiul. Când ceapă a devenit lucioasă, se răstoarnă cărnurile peste ea și roșiile în bulion și se lasă la fiert cu capac până când devine moale carnea. La sfârșit se condimentează și se pun verdețurile. Se mănâncă cu mămăligă și cu un ou-ochi.

6. Tochitură din măruntaie de pui

Ingrediente:

– 1 kg de măruntaie de pui (inimi, pipote, ficăței)

– o lingură condimente legume deshidratate

– amestec condimente uscate (usturoi, maghiran, cimbrișor, piper, oregano, ceapă, anason)

– 9-10 căței de usturoi

– o lingură pastă de tomate

– piper

– 100 ml vin roșu

– 50 ml ulei

Tochitură din măruntaie de pui

Preparare:

Se spală măruntaiele de pui și se acoperă cu apă, apoi se pun la fiert cu un praf de sare. Când dau în primul clocot se spumează și se adaugă condimentul de legume deshidratate, apoi se lasă să fiarbă la foc domol, până scade apa la jumătate. Se scot din supă măruntaiele, se scurg și apoi se pun la prăjit în ulei. Când încep să se rumenească adăugăm vinul roșu, mai lăsăm puțin pe foc, amestecând continuu, până scade tot lichidul, și adăugăm pasta de tomate, usturoiul zdrobit și restul de supă rămas de la fiert. Se mai lasă să clocotească puțin, apoi se adaugă și amestecul de condimente aromate, sare și pier, dacă mai e nevoie. Alături de tochitură se poate servi un piure de cartofi frecat cu puțin ulei de măsline și câteva ciupercuțe sotate în ulei de măsline (eu am sotat piciorușe de ciupercuțe).

7. Tochitură cu ciuperci

Ingrediente:

– 1/2 ceapă mică, tăiată solzișori

– 1/2 cană cu ardei gras roșu sau galben, tăiat felii

– 100 g ciuperci Shiitake

– 80 g ciuperci stridie

– 1 linguriță cu pastă de roșii

– 1/2 cană (100 ml) vin alb

– 2 căței de usturoi dați pe răzătoare

– cimbru proaspăt

– 2-3 linguri de ulei

– sare și piper proaspăt măcinat

– 1 lingură pătrunjel tocat

Pentru servit: mămăligă caldă, 1 ou ochi, brânză feta data pe răzătoare

Tochitură cu ciuperci

Preparare:

Ciupercile nu le-am spălat, doar le-am șters puțin cu un șervet umed. Pe cele stridie le-am rupt fâșii, cu codițe cu tot, iar pe cele Shiitake le-am tăiat felii, fără codițe. Se încinge într-o tigaie uleiul, se adaugă ceapa și ardeiul și se călesc până se rumenesc. Se adaugă ciupercile și se călesc și ele, amestecându-se din când în când (tigaia nu trebuie să fie aglomerată). Între timp se adaugă un praf de sare și piper. Când ciupercile s-au rumenit, se adaugă vinul și se stinge tigaia, apoi se pune pastă de roșii și se gătește până când vinul este evaporat și se formează un sos (dacă vi se pare prea gros, adăugați 2-3 linguri de apă). Se adaugă usturoiul și cimbrul și se gustă pentru sare și piper. Pentru servit se pune mămăligă pe o farfurie, tochitură deasupra și un ou-ochi peste tot. Se presară pătrunjel și brânză. Mămăliga am făcut-o din 3 căni de apă, 1 linguriță de sare și 1 cana de mălai. Se pune apa la fiert și când începe să fiarbă se pun sarea și mălaiul, amestecând cu telul continuu. Se lasă până se îngroașă. Va fi moale și se servește cu lingura.

8. Tochitură din ficat de vițel

Ingrediente:

– 500 g ficat de vițel

– 3 ardei grași

– 1 ardei iute (mic)

– 5 căței de usturoi

– 1 linguriță de boia dulce

– sare, piper, vegeta, coriandru, curry

– sucul de la o lămâie

– pătrunjel tocat

Tochitură din ficat de vițel

Preparare:

Se taie ardeiul și chili fâșii, usturoiul se dă pe răzătoare, ficatul se taie feliuțe subțiri, semicongelat, apoi se amestecă cu toate condimentele și 2 căței de usturoi. Se călesc puțin ardeii (ardeiul gras + chili) până se înmoaie (să nu fie prăjiți mult) în ulei de măsline. Când ardeiul s-a înmuiat se adaugă ficatul condimentat și se călește la foc mic, cca. 15-20 min… În ultimele 3 min. se adaugă și restul de usturoi (3 căței). Se servește cu orice fel de garnitură – mămăliguță, cartofi nature etc.

9. Tochitura bunicii

Ingrediente:

– 1 ceapă roșie

– 1 lingură de unt

– 1 carnat de casă

– 500 g carne macră

– 500 g carne cu grăsime

– 1 cană de sos de roșii

Pt. garnitura de mămăligă

– 2 ouă

– 1 lingură de unt

– 2 linguri smântâna

– 4 linguri cașcaval ras

Tochitura bunicii

Preparare:

Se toacă ceapa foarte mărunt și se călește în puțin ulei, după care se adaugă lingura de unt și carnea tăiată bucăți mici. Se lasă pe foc să se rumenească puțin. Se adaugă cârnatul și după câteva minute se toarnă sosul de roșii, se condimentează după gust și se lasă la fiert cam 30 de minute. Dacă sosul de roșii este prea gros se poate adăuga o ceașcă de apă. Când sunt gata se oprește focul și se lasă acoperite până facem mămăliga! Facem o mămăligă normală, nu prea tare, fierbem ouăle cam 10 minute, luăm un castron, punem smântâna, untul topit, așezam și ouăle tăiate și amestecăm, după care punem și mămăligă și amestecăm iar. Așezăm carnea pe o farfurie și cu o lingură se trântește niște mămăligă, după care se presară cașcaval ras și gata! Un vin roșu rece merge de minune.

10. Tochitură țărănească din purcel afumat

Ingrediente:

– 300 g mușchiuleț

– 300 g costiță

– 300 g cârnat

– 200 g slănină

– 2 pahare apă

Tochitură țărănească din purcel afumat

Preparare:

Tocăm slănina cubulețe și o punem la topit, adăugăm costița, cârnatul și mușchiulețul tăiate bucăți mai mari, prăjim 10 minute, apoi adăugăm 2 pahare de apă și lăsăm să fiarbă până scade apa. Se servește cu ochiuri, brânză frământată și mămăligă cu lapte acru (iaurt).

11. Tochitură muntenească

Ingrediente:

– 500 g carne de porc

– 1 ceapă

– 1 pahar supă de legume

– 1 pahar de vin

– 2 roșii

– 4 căței usturoi

– sare, piper, cimbru

– 1 ardei gras

Porții: 4

Tochitură muntenească

Preparare:

Se taie carnea bucăți și se pune la prăjit în tigaie, în ulei bine încins, cu ceapa tocată mărunt. După ce carnea s-a prăjit puțin, adică începe să se rumenească, se stinge cu supă de legume și vin. Se potrivește gustul de sare și piper, apoi se adaugă roșiile tocate mărunt, usturoiul tocat și ardeiul tăiat cubulețe mici. Se lasă să fiarbă. Spre sfârșitul fierberii se presară puțin cimbru. Se servește cu mămăliguță fierbinte și murături.

În speranța că cele 11 rețete pentru tochitură sunt pe placul vostru, vă vom surprinde și cu alte rețete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!